Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/64/428464/09a45df5114b3c528ad9151c5fcd8b21_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Европа отряза „зелените“ за Кресна

Pan.bg 02 дек 2019 | 20:42 views (468) commentaries(0)
img "Труд"

fakti.bg
Комисията по петициите в Европейския парламент затвори петицията срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Радан Кънев от „Демократична България“ не присъства на заседанието. Всички български евродепутати в залата се обединиха в защита на аутобана.

Председателката на Комисията Долорес Монсерат (в средата) заяви, че очевидно има мнозинство в защита на „Струма“ и без да подлага казуса на гласуване затвори подписката.Комисията по петициите в Европейския парламент затвори петицията срещу изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле.В залата всички присъстващи български евродепутати се обединиха в защита на аутобана. А Радан Кънев от „Демократична България“, който придвижи петицията в ЕП и я защитаваше дори не присъства на заседанието – вместо него там бяха трима природозащитници, които се представиха като коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“.Дебатът за петицията започна малко след 17:10 българско време. Първо бе дадена думата на вносителите на петицията – Димитър Василев – Велин и Десислава Стоянова. Двамата опитаха да заблудят членовете на Комисията по петициите как магистрала през пролома ще унищожи природата в него. Именно с това твърдение „еколозите“ повече от 10 години спираха изграждането на участъка от магистралата край Кресна. Но твърденията на „природозащитниците“ бяха оборени.

Думата взе Аурелио Сесилио от Генералната дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК. Той разясни, че Европейската комисия е в непрестанна комуникация с българските власти относно АМ „Струма“ и до 15 януари трябва да се реши какво еврофинансиране ще отпусне Брюксел за аутобана в района на дефилето.Впоследствие един след друг се изказаха българските евродепутати Андрей Новаков, Ангел Джамбазки, Илхан Кючук Андрей Слабаков, Емил Радев. Те опровергаха „зелените“ и настояха петицията да бъде затворена и ЕП повече да не се занимава с този казус.„От 2010 до 2019 година в съществуващия пътен участък през пролома при 531 тежки катастрофи живота си са изгубили 235 души – по 27 на година, по двама на месец“, обяви Андрей Новаков и настоя, че АМ „Струма“ трябва да бъде довършена. Той бе подкрепен от колегите си.„Никога не трябва да забравяме, че човекът е част от биоразнообразието. В тези 15 километра през пролома в момента най-застрашеният вид са хората – те умират там“, каза Андрей Слабаков.„За последните години са обсъдени над
20 варианта на магистралата край Кресна и този, който дискутираме, е най-екологично щадящият“, потвърди Ангел Джамбазки.Емил Радев, Илхан Кючук и Александър Йорданов подкрепиха колегите си. Това направиха и почти всички евродепутати от Комисията по петициите. Затова председателката на Комисията Долорес Монсерат заяви, че очевидно има мнозинство и без да подлага казуса на гласуване затвори подписката.Така случаят за ЕП е приключен и остава българските власти и Европейската комисия да постигнат съгласие за финансирането от Брюксел.Изказванията

Ето какво казаха вносителите представителите на „зелените“ и българските евродепутати по време на дебата в Комисията по петициите:Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП:

След редица протести на еколози плановете за изграждане на магистралата бяха направни спрямо всички европейски изисквания. Трази магистрала трябва да я има. Защото от 2010 до 2019 година даннните са следните при 531 тежки ПТП-та 235 души са загинали. По 27 на година, по двама на месец. Не знам какво още трябва да стане, за да се построи магистралата. Основното искане на зелените е да няма магистрала в дефилето. Призовавам петицията да бъде затворена.Ангел Джамбазки, ВМРО-ЕКР:

Тази петиция трябва да бъде еднозначно затворена. Тя се използва за политически натиск в България и за натиск върху ЕК. Този път е от българския национален интерес, както и европейски. По него пътуват стотици хиляди европейски граждани. Тези хора минават през това дефиле – стават задръствания, катастрофи. А на проекта се пречи, защото крайният срок е 2024 г. Прави се всичко възможно проектът да бъде спрян, за да не бъде финансиран от ЕК. Всички административни, правни и съдебни процедури в България са спазени и категорично е доказано, че проектът не нарушава българските и европейските закни. Направени са 20 варианта за 20 години и това е проектът, който най-много щади природата. В самата петиция има много неверни неща – хората, които са ги писали, не са заблудени, а са искали да ни излъжат.Андрей Слабаков ВМРО/ЕКР:

Има едно писмо, аз съм го представил – то е в защита на проекта и е подписано от 17 екоорганизации в България. Те искат да се построи „Струма“. Не знам зад петицията колко организации има.Никога не трябва да забравяме, че човекът е част от биоразнообразието. В тези 15 километра са застрашени хората. Няма друго такова място в ЕС, където да стават толкова катастрофи. Идеята на „еколозите“ да се изкара горе на платото цялата магистрала е турбонеекологична – ще се влезе в поне в 12-14% от Натура 2000.Източник: "Труд"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка