ГОРЕЩО: ОФИЦЕРИТЕ ОТ АРМИЯТА ОТКАЗАЛИ ПЕНСИЯ ЩЕ СЛУЖАТ ОЩЕ 3 ГОДИНИ?

Pan.bg 08 дек 2019 | 21:55 views (6605) commentaries(4)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

Офицерите с военно звание „майор/капитан III ранг” и по-високо, които не са упражнили правото си на пенсия, да могат да служат още три години. Това става ясно от предложения на експерти от Министерството на отбраната за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС).
Те са констатирали известно напрежение във взаимоотношенията между военнослужещи с упражнено право на пенсия и такива, отказали да се пенсионират, но заемащи еднакви длъжности. Във военното ведомство смятат, че в обозримо бъдеще тази негативна тенденция би могла да окаже отрицателно влияние върху мотивацията за служба. Например през 2018 г. бяха освободени от военна служба 60 офицери с военно звание „майор/капитан III ранг” и по-високо поради навършване на пределна възраст, а през 2019 г. предстои да бъдат освободени още около 90 офицери.
В същото време голяма част от военнослужещите, въпреки че имат право на пенсия, считат за неморално да го упражняват. Така те спестяват значителни финансови средства на държавата. Води ги основният мотив, че няма друга армия в НАТО и ЕС, в която пенсионирани военнослужещи да продължават да служат.
За минимизиране на отрицателните предпоставки в изградения специфичен климат на Въоръжените сили са необходими спешни нормативни промени за повишаване на мотивацията на военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, категорични са експерти от МО. Идеята вече се обсъжда на по-високо ниво. Повишаването с три години на пределната възраст за офицерите с военно звание „майор/капитан III ранг“ и по-високо, които са отказали пенсия, ще им осигури възможност за по-добра кариерна реализация.
Така ще бъдат намалени и преките разходи за отбрана, тъй като съгласно приетите определения в НАТО за разходи за отбрана се считат и средствата за изплащане на пенсиите на военнослужещите и цивилните служители.
Проучванията показват, че по-голямата част от военнослужещите ще предпочетат да служат, вместо да се пенсионират. Това ще доведе до намаляване на разходите за пенсии на НОИ и съответно на разходите за отбрана за 2019 г. и следващите години.
От МО напомниха, че с влезлите в сила през 2015 г. промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 01.01.2016 г. е въведена като допълнително условие за придобиване на право на пенсия от военнослужещите възраст 52 години и 10 месеца, а за
лицата от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав – 42 години и 10 месеца. Тази възраст се увеличава за всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст (съответно до 45-годишна възраст), с което се намалява натискът на ранното пенсиониране.
С промените в КСО тогава беше дадена възможност военнослужещите да упражнят правото си на пенсиониране и да останат на военна служба. Целта беше да се задържат повече военнослужещи на военна служба и да се осигури стабилност на Въоръжените сили.
Същевременно с изменения и допълнения в ЗОВС бе увеличена пределната възраст на сержанти/старшини, офицерски кандидати, младши офицери и офицери с военно звание „майор/капитан III ранг” и „подполковник/капитан II ранг” на 55 години. Това бяха стъпки към намаляване на формиралия се през последните години некомплект във Въоръжените сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  САМО НАПРЕД 09 дек 2019, 07:29
   
  46
   
  3

  МАЛКО Е 3г. ПОНЕ ОЩЕ 8г. до 63г. КАТО ЖЕНИТЕ от 3-ТА категория труд,

  ТО СЛЕД КАТО ИМА "служещи" п€н$ион€ри и жени-вУенни,
  НЕКА ЦИРКА ДА Е ПЪЛЕН :
  С БАСТУНИ,С ПАМПЕРСИ,С ЧЕНЕТА,
  ВСИЧКИ ДА СМЕ АПЗта!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 10 дек 2019, 04:05
   
  11
   
  1

  ПОНЕЖЕ НЯМА ВОЙНИЦИ ОТКАЗАЛИ ПЕНСИЯ,
  ТА Я СЛУЖАТ Я НЕ....?!

 3. #3
  Niakoisi 10 дек 2019, 14:08
   
  10
   
  0

  Звучи ми като поредно увеличение на изискуемия стаж за пенсиониране. Е, хайде спрете се най-накрая! До можели да служат още... Еми тогава го направете да е доброволно, а не доброзорно, както досега! Аз да съм се пенсионирал още като имах 20 г. служба, ама вдигнахте стажа на 25 г., послед на 27 г., после въведохте възраст, въпреки наличието на стаж. Така все отлагате на много хора пенсионирането във времето без да ги питате дали са съгласни да им променяте едностранно условията. Значи на тези на които ни писна и се махнахме при наличието на стаж и само чакаме възраст, ще ни отнемете изобщо правото на пенсия като военнослужещи, защото няма откъде да си добавим още 3 г. стаж в армията при положение, че сме се махнали. За капак вече нямаме и стажа до 2000 г., защото ни го занулихте и след време ще вземаме нищожни пенсии при положение, че сме се осигурявали на истинските си доходи, а не на минималната заплата като повечето. Няма друга армия в целия свят, където политиците да си правят такива гаври с военнослужещите. Навсякъде новите условия не важат за тези, които служат при старите условия. Трябва да има някаква коректност, някакъв морал, ангажираност към военнослужещите, каквито не виждам.

 4. #4
  Niakoisi 10 дек 2019, 14:11
   
  7
   
  0

  Поправка към коментара ми по-горе: Занулихте ни осигуровките, които са внасяни до 2000 г. И после ще сметнете, че имаме някакъв стаж до 2000 г., ама като разпределите вноските за годините след 2000 г., я излезе нещо подобно на осигуровки на минималната заплата, я не. Пълна подигравка.

Напиши коментар

Задължителни полета*