Борисов показва АЕЦ "Козлодуй" и "Белене" на енергийни експерти от САЩ

Pan.bg 10 дек 2019 | 15:28 views (1774) commentaries(10)
img
dnevnik.bg


Заради очаквания залез на въглищните централи и все по-големите изисквания към замърсителите на околната среда ядрената енергетика се явява не само алтернатива за диверсификация в енергетиката, но и важна за енергийния баланс. Това е обявил премиерът Бойко Борисов при срещата си с експерти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ, които са на посещение в България. На разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот", каза премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов бе приет от президента на САЩ Доналд Тръмп в края на ноември. Енергийните експерти са тук в резултат на договореностите, постигнати в рамките на срещата на двамата, посочва пресслужбата.

"Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години", подчертал Борисов.

Според него ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между двете държави.

Миналата седмица в ефира на Би Ти Ви премиерът обяви, че лично ще заведе експертите в "Козлодуй" и на площадката на АЕЦ "Белене" след като получил подкрепа за ядрената енергетика при посещението си в САЩ. "Да видат новите реактори, да видат следващата площадка за седми реактор в "Козлодуй"... Да, руски са реакторите, електрониката е френска, горивото е на "Устингхаус", обяви той тогава.

Заместник помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър акцентирала върху много добрата среща, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп. "Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда, много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", казала Гензър.

В понеделник енергийните експерти от САЩ са посетили площадката
на АЕЦ "Белене" като в съобщението на правителствената пресслужба не се посочва кой е завел експертите там, но тогава премиерът бе на посещение на борда на американски самолетоносач.

Целта на посещението им е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е представила на делегацията техническите параметри на проекта АЕЦ "Белене" и е подчертала опита на страната в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала "Козлодуй" "при най-високи стандарти на безопасност".

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

По време на срещите е било посочено и че през тази година България за първи път е доставила втечнен природен газ с произход САЩ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  jeliazko3y 10 дек 2019, 17:29
   
  10
   
  3

  Тъпанар нещастен ако не крадяхте и не играехте по свирката на краварите досега белене щеше да е построено , а сега краварите ще ни я строят.

 2. #2
  Borei 10 дек 2019, 18:26
   
  10
   
  3

  "енергийни експерти по ядрена енергетика от САЩ"?
  Тези изобщо ги няма никакви в тази технология... И то от алчност са се отказали да я развиват, преди много години.
  Ама никакви ги няма! Същият ефект щяхте да имате, ако бяхте поканили такива "експерти" от чукчитата :)!!!

  Вижте, колко са "силни" и как са си закопали техният добив на ядрено гориво, понеже са загубили технологията...
  Сега, ако Русия им откаже да им продава ядреното гориво, ще се усмихнат без атомни централи, "умниците"! То и Украйна ги мисли за "големите експерти", но те са нищо повече от дупка на геврек :)....

  Ама защо мислите, че всичко в САЩ е на високо ниво?

 3. #3
  Анализатор 11 дек 2019, 09:55
   
  0
   
  6

  ЗКПЧто пак ни разправя приказки от 1001 и една нощ.
  Ядрената енергетика е минало, опасна замърсяваща за хилядолетия напред. Бъдещето е във възобновяемите ениергийни източници.

 4. #4
  Borei 11 дек 2019, 10:25
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #3

  "Умнико", пак се появяваш да критикуваш само :)?

  "Ядрената енергетика е минало, опасна замърсяваща за хилядолетия напред."

  Като нямаш за сега други сносни алтернативи, какво ти остава?

  Или имаш слънчев панел на колата си и когато няма слънце я буташ сам по магистралата :)?

  Има и енргия добивана от вакуума. Използват се свойствата на квантовият свят. (Казимир ефект напр. го доказа, че има там енергия) НО, твоите добри приятели, сатанистите в САЩ, не позволяват за сега да стане достояние на цялата планета. Който открие това, че я има и някои я използват, сатанистите го убиват! Те имат други планове за тебе и света!
  Бях давал тука линкове на американеца Фил Шнайдер! Ако си ги слушал, той разказваше, че е виждал такива техники в подземни бази на САЩ!
  Те, САЩ и сатанистите там, всячески укриват всички нови открития за добиване на енергия по "по-чист" път!

  НО, ти ги смяташ за нормални и винаги си на тяхна страна? Аз пък съм бил "ЗКПЧто", понеже ти липсва достатъчно логика да разбереш, че защитавам и твоите лични интереси! Или искаш децата ти да се превърнат в джендърчета от ненормалниците в ЕС? И искаш светът да падне в плен на сатанягите?

  Атомната енергия за сега е нормална! "Ветрените мелници", слънчевите колектори и ВЕЦ-овете не се справят да заредят всичките смартфони :) и да отопляват хората зимата по света. Ние искаме все повече и повече енергия...
  Когато правилно я използват, всичко е наред с атомната енергия!

 5. #5
  Анализатор 11 дек 2019, 12:23
   
  0
   
  6

  На коя страна съм, не зависи от държавата а дали отговаря на моите възгледи, приказките за извънземни, илюминати и други глупости гледам да ги подминавам.
  Ядрената енергия е толкова добра че замърсяването дори без аварии остава с хилядолетия. Та грижата за децата ми е да няма такова замърсяване. Не смятам че нови АЕЦ са смислени за България независимо кой иска да ги прави.
  ВЕИ са толкова зле че достигат до 100% от консумацията на една Германия, през определени дни тази година. За сега не можем без фосилни горива, но е най-добре това да е природен газ.
  Глупостите как ЕС искал да направи всички обратни си ги дрънкай седянката на опоркаджиите.

 6. #6
  Borei 11 дек 2019, 13:07
   
  5
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  "приказките за извънземни, илюминати и други глупости гледам да ги подминавам."

  Дори само това показва, че не си информиран добре!
  Зависи, какво разбираш под "извънземни"?

  Действително военните на всички страни се сблъскват с техногенни апарати, които са неизвестни на нас, познатата ни земна цивилизация.
  Тези "апарати" демонстрират възможности, които за нашата "земна" зехника са невъзможни.
  Вече има случаи, когато неизвестни "феномени", "извънземни" или каквито и ще да са, са активирали стратегическите ракети на Русия и САЩ и почти не са направили ядрен апокалипсис...
  Естествено никой няма интерес или намерение да те информира лично теб, за такива неща! Но на военните не им е до смях. В подводници например са засичасни т.н. "квакери". Неизвестни источници на акустични сигнали, които пречат на изпълнението на задачите, на навигацията и подобни. Не са и непознати биологични видове...
  Поинтересувай се, защо 1967-ма г. САЩ не са успяли да атакуват Виетнам с атомни ракети! Оказало се, че непознати обекти висяли над ракетните поделения и ракетите блокирали. А след дълга разследваща комися, станало ясно, че осуетяването на атаката не е могло да стане от хора, саботьори. Мястото на което е било прекъснато управлението е много трудно достижимо от човек, без да има огромни премествания в шахтите и т.н...

  Този Фил Шнайдер също разказва, че е имал престрелка с извънземни в подземни американски военни бази.  И като няма нищо вярно в това, защо го убиха? За да спре да издава такива секретни тайни?

  "ВЕИ са толкова зле че достигат до 100% от консумацията на една Германия, през определени дни тази година."

  Германия е осеяна с такива слънчеви панели, както за електричество, така и за топла вода. Имат и много ветрени генератори. Но това не е много надеждно решение. Точно когато ти трябва енергия, няма нито вятър, нито слънце :)! А в пиковите дни имаш излишък от такава...
  Въпросът с акумулирането й не е решен още приемливо. И като си унищожиш всичките традиционни и атомни източници на енергия и вулкан например ти ограничи слънчевото излъчване за месеци, с каква енергия ще ти работи индустрията, отополението и другите битови прибори?
  Най-добре е да се използва енергията на вакуума, но за сега не ни позволяват "илюминатите" :)!!! Или тези, които искат света да е само техен.

  За тях е чест, да си мислиш, че ги няма! Значи добре са те заблудили и могат да си правят с теб, каквото си поискат! И доколко е "нормално" поджендърването в този идиотски "съюз", можеш да разбереш, когато го сравниш с някогашните социалистически порядки! Нали за това сменихме системата, за да сме свободни от принужднеия и догми на други? Е, какво се опитват тези "евро-комисари" насила да ни карат да приемем джендърството? Щом сме казали, че противореши ан нашата Конституция, значи сериозно не я искаме! Тогава какво насила ни набиват "Комсомола" в главите? Не се ли отървахме от такива насилствени методи, когато се отказахме 1989-та г. от социализма? Или няма разлика? И тези са същите маскари, само че се правят на много "демократични"?
  Защо трябва насила да ни карат да приемаме тази чужда на нашият народ, култура и традиции идеология? Това няма нищо общо с демократичните принципи! Или ние имаме погрешна представа, за това, какво е демокрацията?
  Или най-просто обяснено, излъгахме се 90-те години, когато приехме, че Западът и САЩ са нещо по-добро и по-демократично от нашият тогава реален социализъм?

  Извинявай, ама да унищожиш една абсолютно социална система, подсигурена отвсякъде и за целият ти народ, за да докараш някакви мафии и мутри на власт и тези ненормалници от този смешен ЕС, които да искат децата ти сами да си избират пол, като пренебрегват биологичната им даденост на организма, трябва напълно да сме изтрещели!!!! Имали сме напълно погрешна представа за демокрацията и за Запада! Сега вече знаем, но няма връщане назад!

 7. #7
  Анализатор 11 дек 2019, 13:47
   
  0
   
  5

  За разлика със от соц порядките, сега поне лидерите на държавите не се целуват уста в уста.
  Реалния социализъм фалира България, така че не ми го хвали, нито всеобщата мизерия в него. Вярно бе рай вишия партиен елит и ЗКПЧта ама аз нямам нищо общо с тях.

 8. #8
  Borei 11 дек 2019, 14:27
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #7

  За твое сведение, някои извънземни цивилизации, които са светлинни години технологично, социално, морално и всячески по-напред от нас, имат обществена система, нещо подобно на нашият "комунизъм" :)!

  Всеки прави нещо полезно, каквото може, но всички имат достъп до всичко: безплатна медицина, храна, жилища, семейство, коли, космически кораби и т.н... Получаването на обществените достижения не е свързано директно с даването и възможностите на отделният индивид!

  Ти още живееш със старите предстви за обществата! Нали видя вече, че и тази система никаква я няма?
  Мафията ограбва държавата и всички и се правят на "честни" :)!
  Пък и социализма е бил социално инжинерство на хазарите... Още мразиш ЗКПЧта :)!

  Иска се нов тип обществена организация! Тези до сега са примитивни и не подхождат на едно цивилизовано общество от разумни същества!
  Ние за това толкова бавно напредваме! Понеже организацията на обществата ни е повече характерна за диваци или животни!

 9. #9
  Анализатор 11 дек 2019, 15:30
   
  0
   
  6

  Има всякакви утопии и антиутопии из фантастиката ....
  Само да те питам в каква е система в Русия, за която се хвърляш смело на абразурата ?
  А не разбрах сега според теб социализма нещо добро ли е или е гадно дело на "хазарите"?

 10. #10
  Borei 11 дек 2019, 21:05
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #9

  Разбира се, че социализмът е дошъл в Русия, чрез "Майдан", организиран, финансиран и успешно проведен от ХАЗАРИ!
  След ВСВ ни го наложиха и на нас. НО причината сме си самите ние! Имали сме дебили на власт тогава, които са ни вкарали във ВСВ на страната на губещите!
  (И днес историята се повтаря. Ясно е, че Русия и Китай са следващите победители сега, но "нашите" "умни глави" упорито залагат пак на губещите!!!)

  Хазарите и социализмът?
  Ленин, Троцки и останалата банда... И това доста добре го е проучил историкът, американец, професор Антони Сутон..

  Чети сам, ако знаеш добре английски!
  "Уол Стрийт и болшевишката революция"!

  https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_the_bolshevik_revolution-5.pdf


  За бонус ти давам още една книга, на Луис Маршалко. :)!!!

  "Владетелите на света / Истинските военни престъпници"

  http://www.spingola.com/The%20World%20Conquerors,%20Marschalko.pdf

  Можеш да вярваш, можеш и да не вярваш на тези чужденци, те не са "приятели на Путин" :)!!!
  Има исторически доказателства и има хора, които събират и анализират всичко!

  Ти повече приличаш на някой, който сам си приема някаква "истина" и "се затваря" за нови факти, които с течение на времето научава!

  Причината е, че се страхуваш, да не ти измени установеният с години светоглед/мироглед! А истината понякога е шокираща, но това е положението!
  Мога да ти предложа само истината, колкото и да е неприятна :)!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка