Борисов се срещна с шефа на НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме (ВИДЕО)

Pan.bg 12 дек 2019 | 12:40 views (842) commentaries(0)
img
dnes.dir.bg


Изменението на климата, бюджета и Брезкит ще обсъдят европейските лидери

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз. Преди началото й обаче той се срещна генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Алианса.

Двамата обсъдиха партньорството в областта на отбраната и сигурността в рамките на НАТО, предизвикателствата пред партньорите в Пакта и изпълнението на финансовите им ангажименти за повишаването на инвестициите в колективната отбрана, както и задълбочаването на индустриалното сътрудничество в областта на отбраната.

Чрез политиката и действията на българското правителство страната ни остава силно ангажиран и лоялен съюзник на Северноатлантическия Алианс. В този контекст България отдели над 3 % от БВП за отбрана през настоящата година, което ни поставя на второ място след САЩ в НАТО. Бюджетът за сектора отново ще бъде висок и през 2020 г., подчертаха в съобщение от правителството преди разговора.

В началото на срещата Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността, съобщават от правителствената пресслужба. По думите му 70 години след създаването на Северноатлантическия Алианс, той се е доказал като най-успешния съюз в историята.

"Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията", посочи премиерът.

И подчерта, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник.

"Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок", изтъкна той.

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС.

"НАТО е основата на колективната отбрана в Европа. Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО", каза още Борисов.

"Имахме да изплащаме натрупани дефицити в бюджета. Тогава казах последното, което ще мислим, и да с въоръжаваме. С това, че нашият БВП се повиши и икономиката ни расте, можем да отделяме вече и повече пари за армията. Вече можем да отговаряме на всички НАТО-вски стандарти", посочи Борисов.

"Норвегия освобождава свои подводници, нашата единствена вече е в музея. Ако продължаваме да имаме излишък в бюджета, ще се модернизираме. За мен на първо място
са сухопътните сили. Командващият на самолетоносачиа "Хари Труман" пазеше такива добри чувства за Варна, че можехме да го ползваме за рекламен агент", отбеляза Борисов и изтъкна, че България има огромни възможности.

"В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно - Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме. Надявам се подписаното от президента Тръмп споразумение за координационен център във Варна да среща подкрепа", подчерта той.

След като преди срещата си с президента на САЩ Борисов заяви, че няма да позволи в Черно море да бъде изградена военна база на НАТО, след нея той обяви още, че във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби.

Какво още казаха той и Столтенберг днес - очаквайте подробности!

По-късно министър-председателят ще участва в заседание на Европейския съвет в Брюксел. На него държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2613869655507755/

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2613908722170515/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка