Столтенберг: България предложи координационен център на НАТО във Варна

Pan.bg 12 дек 2019 | 14:33 views (869) commentaries(1)
img
news.bg


България предлaга разполагането на координационен център на НАТО за Черно море във Варна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на пресконференция с българския президент Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от ТАСС.

"Обсъдихме това предложение", коментира Столтенберг.

"В момента тези функции се изпълняват от военноморския щаб на НАТО във Великобритания", допълва той.

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО проведоха пет учения в Черно море, по време на които те тренираха "рамо до рамо с украинския и грузинския флот".

Бойко Борисов обясни, че "ние не настояваме, но предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военните флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля."

Той също така добави, че София, подкрепяща укрепването на НАТО в Черно море, се "застъпва за мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция".

Столтенберг, цитиран от НАТО, коментира, че "тази година отбелязваме петнадесетата годишнина от присъединяването на България към този Алианс. И ние сме много благодарни за вашата подкрепа за различни мисии и операции на НАТО. Включително в Афганистан, където българските войски помагат на местните сили за борба с международния тероризъм."

"По-близо до дома, вие също ни помагате в нашата мироопазваща мисия в Косово. Помощ за стабилизиране на Западните Балкани, което е важно за всички нас. Вие също давате съществен принос за сигурността на Черно море, предоставяйки кораби на патрулите на НАТО в региона. Така че, ние сме съгласни за важността за присъствието на НАТО в Черноморския регион", допълва генералният секретар на НАТО.

По думите на Столтенберг, "средата за сигурност се промени - и НАТО реагира. Засилихме присъствието си в Черноморския регион на сушата, в морето и във въздуха. С многонационална бойна група в Крайова, въздушна полиция и силно военноморско присъствие".

"Увеличаваме и нашата подкрепа за партньорите в региона. С обучение на морските сили и бреговата охрана и повече пристанищни посещения и учения. Постоянните военноморски групи на НАТО тренират редовно с грузински и украински кораби, подобрявайки способността ни да работим заедно с тях в Черноморския регион", обяснява Столтенберг.

Той допълва, че "за да запазим хората си в по-непредсказуем свят, трябва да инвестираме в отбрана. Така че аз наистина приветствам, че България сега се активизира
и увеличи разходите си за отбрана до над 2% от БВП през 2019 г. Всъщност е 3,25%, което е значително и което показва, че България сега е сред деветте съюзници, спазващи ръководството за 2%, изразходвайки повече от 2% от БВП за отбрана".

"Вие сте в състояние да инвестирате в основно и модерно оборудване. Съвременните възможности и принос към нашите мисии и операции правят НАТО по-силен. И правят България по-безопасна."

"Миналата седмица имахме среща на лидерите на НАТО в Лондон. Взехме решения за укрепване и адаптиране на Алианса. Увеличихме готовността на нашите сили", добави генералният секретар на НАТО.

"Ние обявихме космоса като пети оперативна област за НАТО - заедно с сухопътната, въздушната, морската и киберпространството."

"Имахме и стратегическа дискусия за Русия, бъдещето на контрола върху оръжията и възхода на Китай. И тъй като светът се променя, НАТО се променя", коментира той.

Столтенберг заяви, че "способността ни да се променяме е една от основните причини НАТО да е най-успешният Алианс в историята. Адаптиране и промяна, когато светът се променя."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 12 дек 2019, 17:22
   
  3
   
  1

  "България предлaга разполагането на координационен център на НАТО за Черно море във Варна. "

  Не е България, само една малка група заблудени, по-малко от 0,000001% от нея, както винаги!

  А не предложиха ли да обявим война на Русия и Китай едновременно :)? Или са пропуснали нещо?
  Че ние сме много "смели". Преди по-малко от 80 години обявихме война и на САЩ! Но ни се размина тогава. Нямаха тогава силни оръжия, за това не ни унищожиха.
  Е, хвърляха детски играчки бомби, убиха малко и от народеца, ама те са нищо в сравнение с това, което има днеска на въоръжение!

  Но сме идеални самоубийци. Този път няма да ни пропуснат!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка