Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/191213071139-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Швеция: Годишна класация на 100-те най-големи военно-промишлени компании в света за 2018 г.

Pan.bg 13 дек 2019 | 08:19 views (570) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/shvetsiya-godishna-klasatsiya-na-100-te-nai-golemi-voenno-promishleni-kompanii-v-sveta-za-2018-g.111547


/Поглед.инфо/ Международният институт за изследване на мира (SIPRI), разположен в столицата на Швеция, публикува годишната класация на 100-те най-големи военно-промишлени компании в света за 2018 г. Той е информативен и доста интересен.

Въз основа на анализа на голямо количество информация, специалистите на Института стигнаха до извода, че миналата година обемът на продажбите на оръжие и военни услуги нараства с 4,6 процента в сравнение с 2017 г. и възлиза на 420 милиарда долара.

SIPRI оценява продажбите на руско оръжие като "стабилни". През 2017 г. за първи път от 15 години насам Русия изтласка Великобритания от второто място в класацията на производителите на оръжие и сега се държи на второ място. Концернът за аерокосмическа отбрана "Алмаз-Антей" традиционно е сред десетте водещи световни компании. Миналата година тя представляваше 27 процента от продажбите на оръжие от всички руски компании. През 2018 г. продажбите на групата нараснаха с 18 процента, достигайки 9,6 милиарда долара. Това е пряко свързано с нарастващата популярност на руските системи за ПВО, с чиято разработка и производство се занимава Алмаз-Антей. Списъкът на SIPRI включва и още девет водещи корпорации в отбранителната промишленост на Русия.

Концернът Алмаз-Антей традиционно е в топ десетте водещи световни производители на оръжие; още девет водещи руски корпорации в отбранителната индустрия също са в списъка на SIPRI

САЩ остават безспорен лидер на световния оръжеен пазар. Което не е изненадващо, тъй като военният бюджет на тази страна през същата 2018 г. беше равен на почти 700 милиарда долара, като се оказа най-големият в света.

Според SIPRI 80 от 100-те водещи производители на оръжие и военна техника през 2018 г. са били в САЩ, Европа и Русия, 6 в Япония, 3 в Израел, Индия и Южна Корея, 2 в Турция, което се превръща в един от най-големите производители на оръжие.

Интересно е, че докладът на Стокхолмския институт не съдържа никакви данни за Китай - и това е неговият огромен минус. През последните години Китай заема все повече позиции на световния пазар на оръжие. Отбранителната индустрия на тази страна преживява истински бум в развитието. Голям брой най-нови самолети, военни кораби и ракетни оръжия се въвеждат в експлоатация годишно. Парадът в чест на 70-годишнината от основаването на КНР показа колко впечатляващ е арсеналът на Народоосвободителната армия
на Китай.

Известно е, че Пекин не рекламира своите военни разходи, но истинските експерти, дори според косвени данни, биха могли да направят напълно надеждна картина в тази посока.

Днес пазарът на оръжия е преди всичко пазар на модерни технологии и иновации. А фактът, че Русия запазва позицията си по тях, говори много. Дори под санкции, местната промишленост е в състояние да произвежда продукти от световна класа, често дори над това ниво. В света не са търсени само газът и петролът. Високотехнологичните продукти „Произведено в Русия“ също представляват интерес у придирчиви и небедни купувачи.

Превод: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: SIPRI
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка