Еспър: Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили, с Китай и Русия

Pan.bg 13 дек 2019 | 21:34 views (436) commentaries(0)
img
news.bg


САЩ разглеждат Русия и Китай като свои основни конкуренти. Вашингтон е особено загрижен за разширяващите се възможности на Москва и Пекин в космическото и киберпространството. Това обяви в петък американският министър на отбраната Марк Еспър в базираната в Ню Йорк организация Съвет по външни отношения, съобщава ТАСС.

"Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили. Първо, Китай и второ, Русия сега са основната област на дейност на Министерството на отбраната на САЩ. И двете страни бързо модернизират въоръжените си сили и разширяват възможностите си, включително в космоса и в киберпространството."

Според министъра, Китай "разширява икономическото си присъствие в Азия", а Русия "се опитва да раздели НАТО".

"Националната ни отбранителна стратегия е изградена предимно с оглед на Русия и Китай. Също така сме загрижени и за действията на държави-аутсайдери. Трябва да запазим потенциала за участие в дребни въоръжени конфликти, тъй като екстремистки организации продължават да представляват заплаха", допълва той.

"Ето един класически пример: свикнали сме да купуваме военно оборудване, например разузнавателни самолети, които са подходящи за използване в Афганистан или африкански страни, но дали такова оборудване ще бъде подходящо за използване срещу Русия или Китай, които имат съвременни ракети, способни да свалят такива самолети", обяснява Еспър.

По думите му, "трябва да откажем да закупим оборудване, подходящо за операции в Афганистан, и да закупим оборудване, създадено с използване на стелт технологии, които могат да бъдат използвани срещу Русия или Китай".

Както министърът подчертава, че възнамерява да "търси преход от осигуряване на войските с военната техника, подходяща за конфликти с ниска интензивност, към технологии, които съответства на ера на съперничество между великите сили".

Еспър отбеляза, че САЩ не са в студена война с Китай. "Мисля, че е преждевременно да го наричаме "студена война".

"Търговията е важен елемент от нашите отношения с Китай. Колкото повече споразумения можем да постигнем в тази област, толкова по-стабилна ще бъде търговията и това е важно за нашите двустранни отношения", коментира той.

Еспър не иска "Китай да бъде наш враг, Китай не е необходимо да бъде наш враг. Разбира се, сега е ерата на съперничество между великите сили и ние се състезаваме с тях, но мисля, че колкото повече мостове има, включително икономическа сфера в отношенията с Китай, толкова по-добре".

"Важно е Китай през следващите десетилетия
да се движи в правилната посока, да стане част от световния ред и да не го нарушава", допълва Марк Еспър.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка