Херо Мустафа: За САЩ е важно Балканите да са в ЕС и НАТО (Обзор)

Pan.bg 14 дек 2019 | 03:12 views (333) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Пламена Томева


Вътрешният министър Младен Маринов успокои, че няма българи, които да са воювали в Сирия или Ирак

“Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е ключов американски партньор. За САЩ е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това. ” Това заяви в петък посланичката на САЩ в България Херо Мустафа при откриването на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани, на който София е домакин. Tазгодишната среща е с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм.

Американската посланичка започна приветствието си с

“Добро утро!” на

български език

“САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на премиера Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп”, каза Херо Мустафа. “Благодарим на българския вътрешен министър Младен Маринов за стабилната гранична сигурност по външните граници на ЕС. Неговата работа е ключов фактор за нашето сътрудничество в сферата на сигурността и за борбата с организираната престъпност и корупцията в региона на Западните Балкани”, добави посланичката.

“Форумът е важен за сигурността на региона на Западните Балкани, за Източна Европа и за Европа като цяло”, каза Младен Маринов и благодари на Международния републикански институт на САЩ за избора на България за домакин. Българските власти следят процесите в Близкия изток и заплахите, които представляват те за Европа - наплив на мигранти и пътуващи бойци от терористични организации. “Рискът от пътуващи бойци в България е нисък. Няма данни за български граждани, които да са участвали в бойни действия в Сирия или Ирак или са подпомагали военни конфликти”, добави българският вътрешен министър.

Освен министър Маринов и посланик Мустафа във форума участваха д-р Денис Натали - помощник-секретар в Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ, и министри от страните от Западните Балкани. Форумът се провежда за втора поредна година и се организира от Международния републикански институт на САЩ с подкрепата на Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ в сътрудничество с българското МВР.

В речта си американската посланичка допълни, че корупцията не е изолиран проблем. “Това е предизвикателство, с което се сблъскват всички страни от Балканския регион.

Корупцията

пречи на

икономическия

растеж,

както и на правителствата да развиват своите страни. Корупцията подхранва радикализацията и подпомага
екстремизма”, заяви Херо Мустафа. Всички балкански държави споделят общи проблеми и са свързани чрез потоците на пари и хора. “Ще цитирам министър Маринов: “Лошите харесват, когато правителствата не си говорят”, каза тя.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че обменът на информация е високоинтензивен и в реално време. Във фокуса на контролните органи са мрежите за трансгранична и организирана престъпност, проследяването на паричните потоци, пропагандата в киберпространството, обезпечаването на надежден граничен контрол, управлението на миграционния натиск и редица други заплахи.

Маринов се обяви за изграждане на система за ранно улавяне на всички признаци на екстремизъм още на ниво език на омразата.

Албанската зам.

вътрешна

министърка

благодари

за помощта

след труса

на всички държави, които се отзоваха и оказаха съдействие. “Благодаря лично на българската държава и нейното правителство, че по време на председателството на Европейския съвет миналата година постави в дневния ред присъединяването на Западните Балкани и неотлъчно следва този ангажимент и до днес”, допълни Ромина Куко.

Участник във форума бе и вътрешният министър на Косово. “Благодаря на българската държава за организирания форум, лично на Младен Маринов. Организирането на подобни събития е голям плюс за регионалното и международното сътрудничество”, каза Екрем Мустафа.

“Изложих пред колегите опита на моята държава като една от първите страни, които успяха да върнат част от своите граждани, които участват като чуждестранни бойци в Ирак и Сирия. Изготвили сме протоколи как стана тяхното връщане и как текат процесите на деактивизация на тези елементи и тяхната реинтеграция в обществото. Ние направихме първата стъпка в тази насока и смятаме да я споделим с всички, защото този процес засяга не само Косово, а и много от останалите страни в региона”, добави министър Екрем Мустафа.

Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски обяви, че борбата с екстремизма минава през общото сътрудничество и чрез него се стимулира устойчивостта на региона срещу такъв вид заплахи. “От 2017 г. до днес нямаме нито един случай македонски граждани да са участвали във военни действия в Сирия или Ирак”, похвали се Спасовски и уточни, че всички разследвани и осъдени за подобна дейност са в затвора.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка