ГОРЕЩО: НЕ ОСТАВЯЙТЕ ВОЙНИКА В РОДНАТА АРМИЯ БЕЗ РАБОТА!

Pan.bg 14 дек 2019 | 09:15 views (1692) commentaries(2)
img
Не оставяй войника без работа
Share
Pan.bg
12 дек 2019 | 14:25 views (166) commentaries(0)
VIEW EDIT DELETE CHECK IP
imgИзточник:"Armymedia.bg'';Автор БА; Евгени Генов

Лейтенантската ми служба започна в учебен танков полк, поделението наскоро, буквално преди месеци, бе предислоцирано в гарнизона в Сливница. Дето се вика – бяхме новодомци. Имахме казарма с парк за техниката и всичко необходимо. Но полигонът край Сливница още не бе оборудван. Трябваше да се строят стрелбища, вишки, парк за техниката, който да приюти машините за полигонното обучение. Затова с войската след учебно време там се работеше непрекъснато – нямаше събота и неделя, нямаше делник и празник. Беше 8 декември – студентският празник. С Вальо Иванов, командир на взвод от другата рота, цяла нощ купонясвахме в студентска компания. На сутринта само се прибрахме да облечем униформите и си определихме среща на Централна гара. Трябваше да хванем влака за Драгоман, който е последна гара, за да слезем на Сливница. Идва Вальо и му казвам: „Скапан съм и ще заспя, кой ще ни събуди на Сливница?” Колегата ме успокои – няма страшно, аз съм кукуряк. И двамата обаче сме заспали. По едно време някой ме бута по рамото. Поглеждам сънено – кондукторът. „Момчета, какво става?”, ни попита. Обяснихме му. Той ни успокои, че влакът след малко тръгва обратно за София и на връщане можем да слезем на Сливница. Потеглихме, обаче пак сме заспали и се събудихме отново на Централна гара. Следващият влак беше след час и нещо.Пихме кафе, качихме се с надеждата, че този път няма да се изложим. Но пак сме се унесли дълбоко и пропуснахме гара Сливница за трети път. Но се събудихме при с. Алдомировци – следващата спирка по посока границата. Решихме – повече никакъв влак. И поехме пеша в студа и вятър няколко километра до полигона. А там ротата вече ме чака да работим по новите строежи. Довел я старшината. Отидох при войниците, а те ми обясниха, че още го няма техническият ръководител, за да им каже задачата и да им обясни кое как да правят. И не щеш ли, в това време се зададе джипката на командира. Спря и от нея скочи майорът. Попита ме строго: „Лейтенант, защо войниците не работят!”. Отговорих му, че чакаме техническия.
Той побесня, но сдържано и все пак с чувство за хумор ми преподаде първия житейски урок:
„Лейтенант, знаеш ли какво си мисли войникът, когато стои без работа?”
Вдигнах рамене недоумяващо. „Ами мисли си за две неща – как да прескочи оградата на казармата и да избяга, или как да свали правителството. Затова правиш следното. Войниците започват да копаят дупка, след това я зариват. Местиш ги няколко метра по-надолу, копаят нова дупка и нея я зариват, после пак копаят и пак зариват дупка… Важното е да не стоят без работа, докато дойде техническият.”
Този първи житейски урок съм запомнил, все едно беше вчера.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  volxov5 14 дек 2019, 21:41
   
  4
   
  1

  Не оставяй войника без работа

  Имаше такива запасняци по Пътникова работа.
  Иначе ЗКПЧ

  Обръщаш му връта на 180 градуса и си мисли за ....

  цяла нощ купонясвахме в студентска компания


  Трябваше да хванем влака за

  Потеглихме, обаче пак сме заспали и се събудихме отново

  p.s

  Не войниците са виновни или кондукторът..... Но пак сме се унесли дълбоко

  За мен си е деградиран човек,за вас ???

 2. #2
  Обектив 15 дек 2019, 00:12
   
  4
   
  0

  Каква прозорливост, каква житейска мъдрост! Какво бащинско отношение към войника, който никой не го е питал иска ли да ходи войник и на войникът ли му е работа да строи хангари и вишки при минусови температури. Еееех, каква армия имахме при соца... Сега не може да се боядиса онова дето войници, затворници, ученици построиха с "доброволен" труд.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка