ГЕНЕРАЛ ЮЛИЯН РАДОЙСКИ: НОВОТО ВВВУ ЩЕ ОБУЧАВА НЕ САМО ВОЕННИ, НО И ЦИВИЛНИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ 2020 Г.!

Pan.bg 06 яну 2020 | 12:46 views (2072) commentaries(0)
img
Новото Висше военновъздушно училище край Плевен ще обучава не само военни, но и цивилни специалисти от 2020 г.
АВТОР Информационен център на МО - 02/01/2020


Новото Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" ще обучава не само военни, но и много цивилни специалисти от 2020 година. Това заяви в Плевен в първо интервю за БТА бригаден генерал Юлиян Радойски, който от 1 януари на Новата година пое поста началник на новото българско висше учебно заведение.
Генералът посочи, че за период от 18 години, когато училището е било факултет, е установено от експертите, че без висше военновъздушно училище няма как да се подготвят инженерно-технически кадри и авиационен състав за нуждите на българската армия, както и за гражданската авиация на Република България.
Нашата цел е не само да обучаваме за националното въздухоплаване и за военната авиация, а и за други държави, подчерта генерал Радойски. Дипломите, които искаме да издаваме, трябва да бъдат международно признати, а Военновъздушното училище ще бъде първото, което ще разработи нови специалности за логистично осигуряване на летищата, изтъкна той.
Искаме Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" да бъде емблема на висшето авиационно образование на България, отбеляза бригаден генерал Юлиян Радойски.

image

Следва цялото интервю:

Въпрос: Бригаден генерал Юлиян Радойски, с какво чувство приемате поста на началник на новото Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" край Плевен?

Отговор: Назначаването ми на този пост е голямо предизвикателство за мен и голяма отговорност. След 18 години Висшето военновъздушно училище се възстановява наново. За този период от 18 години се установи, че без висше военновъздушно училище няма как да се подготвя инженерно-технически и авиационен състав за нуждите на българската армия, както и за гражданската авиация на Република България. С новото българско висше училище искаме да върнем стария статут на България като авиационна държава и да излезем на авиационния пазар в световен мащаб.
Нашата цел е не само да обучаваме за националното въздухоплаване и за военната авиация, а и за други държави. Училището в Долна Митрополия да бъде един авиационен център за Източна Европа. Дипломите, които искаме да издаваме, трябва да бъдат международно признати, както е във Военноморското ни училище. След завършване на Военноморското училище с неговата диплома по цял свят може да се намери работа. Това е нашата цел и за
Военновъздушното училище – да бъдем световно известни и признати. Хората, които завършват при нас, да си намират веднага работа.

Въпрос: Какво показва състоянието на авиационния пазар?

Отговор: Авиационният пазар има много голяма нужда от кадри и то високо подготвени. С това ново висше българско училище ние ще дадем тази възможност на българите да се подготвят в България, а не в чужбина. Знае се, че в България обучението е много по-евтино, отколкото в чужбина, и не всеки българин може да си позволи да учи в други държави.

Въпрос: А ще имате ли специалности за цивилни граждани?

Отговор: Да! Ще разкрием много цивилни специалности, като например за цивилни инженери, цивилни пилоти и логистично осигуряване на авиацията – това никъде засега не се преподава. Военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде първото, което ще разработи такива специалности за логистично осигуряване на летищата и обслужващ персонал.

Въпрос: Кога ще се обяви прием за новото висше училище край Плевен, което очаквано ще предизвика голям интерес сред младите хора?

Отговор: Прием ще има от тази година – от месец септември 2020-та, както за военни специалности, така и за цивилни специалисти.

Въпрос: Накратко – какво е виждането Ви за бъдещето на ВВУ "Георги Бенковски"?

Отговор: Искаме това училище да бъде емблема на висшето авиационно образование на България. Да бъде лицето на България като страна, в която има авиационна подготовка. Искаме да дава високо подготвени кадри, които могат в цял свят да се реализират.
Преди България бе една авиационна държава, която имаше и самолетостроене и обучение – ние много останахме назад след закриването на училището през 2002 година, а бяхме много по-напред. Тези 18 години доведоха до намаляване производителността и качеството на авиационното ни образование. Със създаването му от 1 януари 2020 година ние се целим преди всичко в качеството. Качеството е основата цел на това ново българско висше училище – да се подготвят висококвалифицирани кадри за Военновъздушните сили и за гражданската авиация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка