ОТГОВОР ОТ МО: ИНЦИДЕНТИТЕ С ФАТАЛЕН КРАЙ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ НАМАЛЯВАТ. ВЗЕМАТ СЕ МЕРКИ

Pan.bg 15 яну 2020 | 12:51 views (1904) commentaries(0)
img
Списание КРИЛЕ и военният сайт ПАН.БГ изпрати въпроси до Министерството на отбраната относно инцидентите с фатален край на работното място в Българската армия за последните години. Благодарим на МО за коректните отговори.

-Колко са инцидентите в Българската армия, завършили с фатален край на работното място или по време на учения в последните 4 години – 2016, 2017, 2018 и 2019 г.?
-Съгласно действащата нормативна база този въпрос попада в обхвата на категориите информация, класифицирана като служебна тайна за сферата на дейност на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (т. 44 от приложение към т. 1 от МЗ № ОХ-279/11.05.2011 г., във връзка с чл. 26 и чл. 28, ал. 3 от ЗЗКИ).

-На какво се дължат зачестилите инциденти в Българската армия – на напрежение, стрес, влошено здравословно състояние или друго?
- В последните години има тенденция за намаляване на инцидентите в Българската армия. При сравнението на общия брой на инцидентите през 2015 г. с този от 2019 г. се отчита намаление с 9%.
Основни причини за инцидентите, при които са настъпили смъртни случаи на военнослужещи и цивилни служители при изпълнение на служебните задължения в този период, са неспазване на мерките за безопасност при полети с летателна техника, както и внезапно влошаване на здравословното състояние на отделни военнослужещи и цивилни служители във войсковите райони.

-Какви мерки се вземат, за да се намали риска от инциденти в армията?
-В щабовете и формированията от Българската армия се извършват подробни инструктажи относно мерките за безопасност и тяхното спазване при провеждане на ежедневната войскова дейност.
Повишен е контролът над длъжностните лица, отговорни за съхранението и отчета на въоръжението и боеприпасите, като всички извършвани дейности и провеждани мероприятия, които носят риск за здравето на участващите военнослужещи и цивилни служители се съгласуват и координират с органите на Служба „Военна полиция” и МВР по места.
Стриктно се следи за спазване на заповедта на министъра на отбраната № ОХ-680/05.11.2010 г. относно забрана на употребата на алкохол и наркотични вещества от военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

-Използват ли се психолози, и ако да, по колко пъти годишно, за разговори с личния състав на дадено формирование?
-Психолозите, които са назначени в щабовете и военните формирования от Българската армия, ежегодно провеждат изследвания по оценка на психо-социалния климат във военните формирования и предлагат подходи за неговото подобряване, изпълняват дейности по психологично осигуряване на военнослужещите от военните формирования, определени за участие в операции/мисии извън територията на страната, извършват дейности по психологично изследване на военнослужещите, извършват психологични интервенции на индивидуално и групово ниво и осъществяват обучителни, тренингови и превантивни дейности с различни категории военнослужещи, в зависимост от състоянието на социалния климат във военното формирование.

Снимката е илюстративна.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker