Преговорите с Македония са приоритет на ЕК за 2020 г.

Pan.bg 29 яну 2020 | 16:37 views (267) commentaries(1)
img
bgnesagency.com


Еврокомисията прие работната си програма за 2020 г., сред чиито приоритети е и започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Работната програма на ЕК включва конкретни стъпки, които изпълнителната власт на ЕС ще предприеме през годината за постигане на политическите ангажименти, формулирани в началото на мандата. Това са екологичен преход, дигитално общество, по-голяма устойчивост на икономиката и по-силната роля на Европейския съюз на световната сцена.

Именно в тази област е споменато разширяването на Евросъюза и по-специално започването на преговорите със Северна Македония и Албания през 2020 г.

„ Европейският съюз се ангажира да задълбочи партньорството си със Западните Балкани, регион, с който споделя много. Надеждната перспектива за присъединяване на региона е от първостепенно стратегическо значение за Европейския съюз и за самия регион, което ще бъде потвърдено от приноса на Комисията за срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“

Европейската комисия обещава “да продължи да настоява за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания”, като същевременно ще се посвети на подобряване на процеса на присъединяване към ЕС чрез нова методология и по-силна инвестиционна рамка.

Западните Балкани и Африка са основните приоритети на Европейската комисия по отношение на външната политика и ролята на ЕС в света. ЕС ще “продължи да се бори” за “ред, основаващ се на правила” и всички инициативи на работната програма ще имат силно външно измерение за засилване на геополитическата роля на Европейската комисия./БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 29 яну 2020, 18:42
   
  0
   
  0

  Модераторе, днеска депутатите тихомълком гласуваха за СЕТА, а в ПАН няма и ред за това ?

  https://dnes.dir.bg/politika/deputatite-se-varnaha-kam-seta-s-gram-i-tryasak
  Джема Грозданова (ГЕРБ) каза, че споразумението създава конкретни икономически възможности за България при минимален риск.

  Румен Гечев я репликира, че са избрани тук да защитават български интереси. "Вашият проблем е, че вие никога не сте казали "не" на предложение, идващо от Вашингтон", коментира той.

  Красимир Богданов от "Обединени патриоти" отбеляза, че повече от 40 хиляди компании от САЩ, регистрирани в Канада, ще получат достъп до пазара на ЕС. Откриват се възможности за засилване на вноса на ГМО продукти, коментира той. Богданов отбеляза, че чрез наднационален съд чужди инвеститори ще имат право да съдят европейските държави, ако преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбата им. СЕТА защитава големия транснационален капитал, а не българските производители, посочи той. Застрашаването на безопасността на храните, ограничаването на националния суверенитет, много неясни аргументи и бъдещи правни последици за страната ни, ни задължават от ВМРО като български патриоти да гласуваме против ратификацията на споразумението, заяви Богданов.

  "Виждам какви са нагласите у нас - споразумението да мине, но се надявам други държави да спрат това вредно за целия ЕС споразумение", коментира независимият депутат от "Атака" Павел Шопов.


  Петър Кънев от "БСП за България" посочи, че Германия и Франция вече четири години не са ратифицирали споразумението. Дайте да изчакаме, къде бързаме, попита той и призова за отлагане на ратификацията.

  Малко преди края на заседанието от ГЕРБ поискаха удължаване на работното време до гласуване на точката, но от БСП настояха за прегласуване на предложението и предшестваща поименна проверка. След спор в пленарна зала по процедурата, работното време беше удължено до изчерпване на дебатите, а гласуването на споразумението остана за утре, 30 януари.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker