Криза за тайни агенти: ДАНС и армията правят банка за кадри

Pan.bg 21 фев 2020 | 04:49 views (998) commentaries(2)
img 24chasa.bg/


Виктор Иванов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага армията да може да ползва не само класираните на първо място кандидати за войници. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Всеки минал тест за агент вече може бъде назначен, досега бе само първият в конкурса

Дори хората, които не са спечелили конкретна позиция, може да получат назначение

ДАНС и армията вече ще си поддържат собствени банки с кадри. Това става възможно с промени в наредбите и инструкциите за назначаване на офицери и агенти, които са подготвили вицепремиерът Красимир Каракачанов и председателят на агенцията за национална сигурност Димитър Георгиев.

В момента ДАНС може да предложи работа единствено на първия класиран кандидат в конкурс за конкретна длъжност. Ако той финално откаже работата, позицията остава незаета и трябва да се прави нов конкурс. Заради това агенцията иска да има право да предложи работа на всеки, участвал в конкурса и минал успешно психическите и физическите тестове и конкурсния изпит.

Ако първият кандидат се откаже, ДАНС ще може да покани следващия в класирането и така, докато се запълни щатът, предвижда предложението на Димитър Георгиев.

Преминалите изпити за агенти ще стоят в банката с кадри на ДАНС в продължение на година, предвиждат предложените промени в наредбата за постъпване на работа в държавната агенция. Текстът позволява шефът на ДАНС да определи каква работа да им предложи.

С друга промяна се вкарва изискване към всеки кандидат да бъде агент в специалната служба никога в живота си да не е употребявал наркотици. Досега ограничението бе само за злоупотребяващи с наркотични вещества.

При отказ на спечелилия конкурс да служи в армията или при назначаването на победителя на друга длъжност военните вече ще канят на работа следващия класиран, предвижда пък промяна в инструкцията за назначаване и кариерно развитие на военнослужещите, предложена от вицепремиера Каракачанов.

И той, и шефът на ДАНС мотивират предложенията си с хроничната липса на хора за работа в армията и специалните служби. А при досегашните правила позициите трябва да бъдат отказани, дори и да има повече от един кандидат за тях.

Над 3500 души е недокомплектът от хора в армията. За едно място на конкурсите се явяват малко повече от 1 човек, показват данните за МО за 2018 и 2019 г., които бяха съобщени от Каракачанов в отговор на
парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Константин Попов неотдавна. Всяка година военните назначават около 1100-1200 нови кадрови войници.

Пак с цел осигуряване на хора Каракачанов вече предложи промени в Закона за отбраната, които вдигат възрастта на кандидатите за армията до 40 г. В момента за професионални войници вземат само до 28 г. Според министъра има много годни кандидати в конкурсите на военните, които армията изпуска само защото са над тази възраст. В същото време 20% от младите кандидати отпадали още на медицинските комисии на военните.

За да не губи армията кадрите си, вицепремиерът настоява и офицери да бъдат задържани на работа между 3 и 5 г. над сегашната пределна възраст.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  САМО НАПРЕД 21 фев 2020, 08:26
   
  11
   
  4

  В "армията" Е ПЪЛНО С МРЪ$НИЦИ,ПРО$ТАЦИ,Н€ГОДНИЦИ,ДОНО$НИЦИ,
  ДЖ€НДЪРИ,КУРВОЛЯК....ПОДХОДЯЩИ ЗА АГЕНТИ НА
  Ч€РВ€НАТА РОДНИН$КА $ЛУЖБИЦА-

  Да Ама Не Служба (ДАНС)!

  НЕ СЛУЧАЙНО министър на ОтБРАНАТА Е

  АГЕНТ-ИВАН (ШКЕМБЕ-"войводата" ОТ РУСЕ)!

  P.S.

  СВЕТЪТ ЩЕ ЗАГИНЕ, БКП и КДС НИКОГА!

  В РУСИЯ СЪМ,В РУСИЯ СЪМ.....!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 21 фев 2020, 20:47
   
  8
   
  0

  СТРАШНО Е...,
  ВСИЧКИ КРАДЦИ В "армията " СТАНАХА ИНФОРМАТОРИ НА вУенна милиция
  (ВП- ВИНАГИ ПРОСТИ),
  А боби-П*ТКАТА ЩЯЛ ДА СТАВА мъж!

  ЕДНО ВРЕМЕ КАКВИ ВКРта ИМАШЕ....,КАРАХА НАБОРНИТЕ ВОЙНИЦИ -ШОФЬОРИ ДА КРАДАТ СЛУЖЕБЕН БЕНЗИН ЗА ТЯХ....,И ЗАДЯВАХА СТАРИТЕ МОМИ(ДАЖЕ ГРОЗНИТЕ)!:))

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker