Експерт: Заявлението на САЩ за лидерство и амбиции за експанзия на космоса не е безобидно

Pan.bg 07 апр 2020 | 19:36 views (786) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, гарантиращ правото на американците да извличат космически ресурси, и разпореди в рамките на шест месеца да обсъдят съответните споразумения с други държави.

Този документ коментира Ина Хаванова, доктор по право, професор от Финансовия университет към правителството на Руската федерация:

- Това не е първият опит за нарушаване на принципите на дейностите на държавите в проучването и използването на космическото пространство, включително Луната и други небесни тела, залегнали в Договора за космическо пространство от 1967 г. По този договор, по който страни са над 100 държави, включва Русия и САЩ, е записано: Космическото пространство, включително Луната и други небесни тела, не е обект на национално присвояване нито чрез обявяване на суверенитет върху тях, нито чрез използване или окупация, или по всякакъв друг начин. Космосът е обявен за собственост на цялото човечество.

Космическото право беше написано за бъдеще, което все още не станало очевидно. Оттогава много неща се промениха. И днес наблюдаваме, от една страна, развитието на космическата икономика (комуникации, дистанционно наблюдение на Земята, телевизионно излъчване, навигация, туризъм, проучване и добив на космически ресурси (минерали). От друга страна, монополът на държавите върху космическото изследване ерозира.

През 2015 г. Съединените щати приеха Закон за конкурентоспособността на търговските космически изстрелвания, който стимулира американските частни компании да добиват минерали на Луната и други небесни тела. Съгласно нейните условия гражданин на САЩ, американска компания, занимаваща се с търговско разработване на космически ресурси, има право да извлече ресурси съгласно приложимото законодателство, включително международните задължения на Съединените щати.

Тогава Русия даде строга оценка на закона в Комитета на ООН за космическото пространство, като посочи многото спорни с международното право точки и едностранното решение да предостави карт бланш на частни компании да разработват космически минерални ресурси. Според руската позиция „провокативната новост на закона е, че той предоставя на американския частен сектор право да развива, утвърждава и продава ресурсите на Луната, астероиди и други небесни тела“.

Между другото, доходи от космоса искат да получават дори страни, които преди това не са участвали в голямата космическа надпревара. Преди три години, вторият в света (след американския) и първият в Европа закон, уреждащ добива на полезни изкопаеми в космоса, прие Люксембург, реализирайки намерението му да стане европейски център за търговско развитие
на космическите ресурси. Според разпоредбите на този закон извлечените ресурси могат да принадлежат на частни компании, регистрирани в Люксембург. Вече са подписани меморандуми с Deep Space Industries (САЩ), Planetary Resources (САЩ), iSpace (Япония).

Законът възпроизвежда същата идея, въплътена в желанието за заобикаляне на международната правна забрана за присвояване на небесни тела. Космическото пространство се превръща в тестова площадка (полигон) за решаване на много сложни юридически въпроси. Заявките на отделните държави за нормативно лидерство с амбициите за пространствено, природо-ресурсна, икономически-правна експанзия в космоса не е безобидно. Никой никога не бива да забравя: Космосът все още е опасен и малко предсказуем.

Източник: rg.ru Снимка: cdnimg.rg.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker