Ракетна система "Циркон". Ново секретно оръжие срещу целия свят! Голям проблем за всеки агресор

Pan.bg 08 апр 2020 | 14:50 views (2544) commentaries(1)
img
pan.bg


3M22 "Циркон" - най-новите хиперзвукови ракети, руска разработка, аналози на които не съществуват в света. "Циркон" се счита за много перспективна разработка, все още се пази в най-строга секретност, но известна информация за данните на тази ракета е изтекла в чужди медии.

Според западни експерти 3M22 "Циркон" е дълбоко преработена и модернизирана ракета П-800 "Оникс" (руско име - "Яхонт"), произведена от Съветския съюз. Именно на базата на П-800 индийските разработчици създадоха ракета "БраМос", която е най-добрата в своя клас. Индийците обаче обявиха началото на разработката на свръхзвукова версия на ракетата "БраМос". Затова версията, че "Циркон" е ракета, която е създадена на базата на друга ракета, е съвсем логична.

Трябва да се има предвид, че попадание на една ракета П-800 на самолетоносач може да го потопи, а ако не потъне, ще го лиши от възможността да запуска и приема самолети. Масата на бойната глава на ракетата е 300 кг. Всъщност, експлозията на ракетата се случва вътре в самия кораб, тъй като ракетата лесно "разрязва" корпуса с висока скорост. Очевидно, за в бъдеще, "Циркон" ще има още по-добри характеристики.

Надеждни източници казаха, защо "Циркон" ще бъде голям проблем за всеки Зенитно-ракетен комплекс . Новите ракети ще могат да маневрират и променят пътя на полета не само по височина, но и в равнина, което значително усложнява прихващането му. И като се има предвид, че "Циркон" лети доста дълго време на височина от около 30-35 км в плазмен облак, неговото откриване става почти нереалистично дори за най-новите и най-сложни радари.

Теглото на бойната глава на "Циркон" е 200 кг, което е със 100 кг по-малко от П-800, но се очаква разрушителната способност да бъде много по-висока от тази на предшественика поради свръхзвуковата скорост. При такива параметри една такава ракета, дори без бойна глава с тегло от няколко тона, може да потопи средно голям кораб само поради огромната си скорост. А експлозията на бойната глава значително ще увеличи щетите, причинени от ракетата.

За първите успешни изпитвания на "Циркон" беше съобщено през пролетта на 2017 година. По време на тестовете, ракетата в противокорабната версия, достигна осем пъти скоростта на звука. Ако разработчиците успеят да постигнат планирания обхват на полета от 1000 км, тогава ефективността на цялата палубна авиация
на САЩ е под въпрос. Обхватът на американската палубна авиация е 800 км и това е при дозареждане с гориво. Оказва се, че вражеските самолети няма да могат да се приближат до територията, където оперира "Циркон".

Източник: yandex.ru Снимка: kpcdn.net

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Цивилен отстрани 08 апр 2020, 17:56
   
  10
   
  2

  Обаче картинката е американска...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker