БОЙНИЯТ ДУХ НА ВОЕННИТЕ ФОРМИРОВАНИЯ Е ВИСОК!

Pan.bg 11 май 2020 | 18:24 views (1962) commentaries(4)
img
Генерал-лейтенант Димитър Илиев: Бойният дух на формированията е висок
АВТОР АНДРЕЙ РАНГЕЛОВ · 08/05/2020 , в.БА


генЛекарите са днешните храбреци на България, казва заместник- началникът на отбраната

– Г-н генерал-лейтенант, успяха ли празничните воински прояви на 6 май да създадат атмосферата, позната ни от традиционните военни паради по случай Деня на храбростта и Празник на Българската армия? Макар че не беше отдавна времето, когато и без пандемия не всяка година имаше парад?
– Имаше години, когато само на кръгли годишнини се правеха паради. В последните години обаче сякаш е въпрос на чест на всяко военно и политическо ръководство да подчертае връзката на народа с Българската армия (БА). Но сега, разбира се, военният парад беше съобразен с противоепидемичните мерки. Всички сме свидетели, че той се случи по по-различен начин. Искам да се спра на първата част от празника – Деня на храбростта. Считаме, че той е нещо уникално за България. Още през 1880 г., веднага след възстановяването на българската държава, княз Александър Батенберг учредява орден „За храброст”. По-нататък денят на Св. Георги става Ден на храбростта, на българските победи. В наши дни вече е форматиран като Ден на храбростта и Празник на БА. Българската армия се свързва с храбростта. Но всъщност това е качество на цялата ни нация. Още от древността БА се е отличавала със своята храброст. Всички хронисти във Византийската империя пишат, че българите нямат равни на себе си по храбост. Точно в този аспект – на храбростта, ние виждаме дълбоката, силна връзка между армия и народ. Това винаги е било нещо, което искаме да подчертаем на този празник – силната връзка между армията и народа. Благодарни сме на всички български медии, които отразиха част от нашите демонстрации, част от техниката, част от надеждата на БА, имам предвид военното училище във Велико Търново.
– В днешната необичайна обстановка кои са храбреците на България?
– Безспорно лекарите са хората, които трябва да бъдат отличени. И еманация, така да се каже, на лекарското военно съсловие е главният лекар на БА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той и неговите колеги от ВМА де факто са в реална обстановка, в реални бойни действия срещу COVID-19. И аз съм щастлив, че те защитават достойно честта на пагона, защото в
крайна сметка хората свързват грижата на оперативния щаб и всички мерки, с БА, с униформата, която генерал Мутафчийски носи с чест. В този смисъл, безспорно, те са храбреците на нашето време. Но храбреци са и всички хора – в униформа или не, които осъзнаха, че трябва да спазват мерките, че само с дисциплина и отговорност ще се преборим и с това предизвикателство.
– Какви основни противоепидемични мерки взе БА?koronavirus
– Знаете, че беше приложено извънредно законодателство. Във формированията на БА вследствие на указанията на Националния оперативен щаб, на указанията на министъра на здравеопазването беше създадена организация със заповед на министъра на отбраната, с указания на началника на отбраната. Мерките в БА са същите като за цялото общество. Измерва се температурата при влизане във военните формирования, ограничи се достъпът до военните формирования. Поставени са дезинфекциращи разтвори на подходящи места. При събирания се увеличи дистанцията между хората. Носят се ръкавици, маски. Спазват се всички мерки, които са характерни за обществото. Получихме отзиви от общините, че наистина са впечатлени от размаха и отговорността, с които нашите военнослужещи изпълняват мерките. Защото в някои общини се считаше, че военнослужещите са едва ли не рисков фактор, тъй като се събират заедно в казармите. Но аз ви уверявам, че мерките се спазват изключително стриктно. Нашите военнослужещите са много отговорни, защото осъзнават ролята си в този момент – че трябва да останем здрави и да сме в готовност да помогнем на българското общество.
– Как воините приемат необичайната ситуация? Какъв е духът им?
– Бойният дух във формированията е добър и е на високо ниво. Нашите военнослужещи се чувстват защитени от мерките, които техните командири и началници им осигуриха. Но, от друга страна, те се чувстват отговорни, а имат и самочувствието, че са хората, на които обществото ще разчита за подкрепа. Ние сме в постоянна готовност, водим постоянен учебен процес. Всички дежурства се водят в пълен обем, както и всички сертификации, както и изпъл
нение на поети международни ангажименти. Някои учения, разбира се, бяха отложени, препланирани за по-късен етап.
– В бъдеще какви ще са последиците за войската от тази, както някои казват – пауза, в развитието и дейността на армията и държавата?
– Не съм склонен да разглеждам този период като пауза. Във всички армейски колективи времето беше използвано гъвкаво от командирите и началниците. Например беше изтеглено със седмица или две сезонното техническо обслужване, което беше извършено, без да се подлагат на риск здравето и животът на военнослужещите. Препланираните учения пък дадоха възможност на командирите да се обърнат към дейности, които бяха оставили за по-късен етап. Така че категорично не разглеждам този период като пауза. Нашите военнослужещи са професионалисти и подготовката им не може да бъде повлияна от един такъв, все пак към момента – кратък период от 2–3 месеца.
– А какви ще са поуките, опитът от тази ситуация? Ще се вградят ли те в Стратегическия преглед на отбраната, който е пред завършване?
– Във всички държави по света в условия на криза и пандемия като тази въоръжените сили (ВС), армиите, допринасят за обществото в два основни аспекта. Ние предоставяме изградена система за командване и управление, предоставяме и ресурс – както човешки, така и техника, екипировка и т. н. Не можем да кажем, че сме били подготвени в пълен обем за конкретната обстановка, за такъв вирус. Той ни изненада. Но БА е подготвена за кризи, за подпомагане на обществото и институциите на държавата в мисия трета – принос към националната сигурност в мирно време. Така че, имайки нашата изградена система за командване и управление, имайки нашите ресурси, ние винаги сме в състояние да окажем подкрепа. Разбира се, както правилно отбелязахте, след всяко действие е присъщо армията да отчита научените уроци, да отчитат, ако е имало слабости, и те, ако може, да не се повтарят в следваща такава ситуация. В Стратегическия преглед обезателно ще се обърне по-голямо внимание на криза с такъв размах като пандемията в момента.
– Неотдавна парламентът прие промените в ЗОВС. Как бихте коментирали увеличаването с 3 години на пределната възраст за служба?
– Вследствие на промените в обществото, развиващите се медицина и условия на живот сме свидетели на покачваща се продължителност на живота в нашата страна и в света като цяло. Сред нашите съюзници от НАТО, които са предимно европейски страни, е категорична тенденцията да бъде увеличавана възможността хората да работят не само във военната сфера, а във всички останали сектори на обществото. Продължителността на живота се увеличава, хората се чувстват по-дълго време ефективни и способни да се трудят. Това е всеобща тенденция и нашата държава не прави изключение. Нашата продължителност на службата се отличаваше с по-нисък праг, отколкото в повечето държави в НАТО и ЕС. В този смисъл увеличаването на възможността за служба с 3 години следва световните тенденции и почти ни изравнява с практиките в други държави – както в цивилната сфера, така и във военната.
– Когато обаче се търси задържане на хората по-продължително време на служба, не трябва ли да се разшири и пакетът от социални мерки за тях?
– Социалният пакет е изключително важен аспект на военната професия. Занятията в много случаи са наистина изхабяващи личния състав. Това е работа при тежки условия, в стрес, при отсъствие от семейната среда, съпроводено в повечето случаи с пътувания, учения, тренировки. В голямата си част военнослужещите са подготвени да понесат това. Но за да има такъв инструмент като армията, държавата трябва да се грижи за тези хора. Три поредни години заплатите в армията се увеличават с 10 процента. Това е стъпка в правилната посока, тъй като имаше период от 10–12 години, в който не бяха актуализирани заплащанията на военнослужещите. Наред с това социалният пакет включва много други дейности като възможност за настаняване в квартири в гарнизоните, в които се мести военнослужещият, възможност за почивка и възстановяване при облекчени условия, доплащане на допълнителни възнаграждения за различни условия на труд, гарантиран отпуск през годината и др. Всичко това има пряко отношение към кариерния модел и желанието на млади хора да се присъединят за служба към БА. Този въпрос е изключително важен. Той стои на вниманието на политическото и военното ръководство на МО. Определено се правят стъпки към по-смелото му разглеждане.
– С промените в ЗОВС се предвижда също за войници да могат да кандидатстват лица до 40-годишна възраст, след като досега границата беше 28 години. Доколко тази мярка ще преодолее некомплекта?
– Нашата целева група остава непроменена, конкретно за войниците. Искаме млади, здрави, образовани мъже и жени за служба в БА, които да попълнят нашите войнишки длъжности. Това увеличаване на годините трябва да се разбира в аспекта, че хора, които могат да покрият стандартите във физическата подготовка и психологическите тестове, са добре дошли. След като има възможност, поне един мандат да изкарат като войници. Така трябва да се разбира тази възможност. Но, подчертавам отново – целевата ни група си остава непроменена – млади хора за служба в редовете на БА като войници. Искам да използвам нашия разговор, за да подчертая, че ние не правим разлика между отделните хора, даваме шанс на всеки един. Осигуряваме възможности за кадрово развитие, за обучение, за стабилни доходи и осигуровки, които армията предоставя отчетливо и открито пред обществото.
– Как кампанията „Бъди войник”, която Вие ръководихте през 2018 г., ще продължи след отпадането на мерките заради пандемията?
– Имахме план, разписан с график, кога, в кои населени места какви дейности да извършим по продължението на кампанията „Бъди войник”. Извънредната ситуация ще повлияе и на тази част на нашата дейност. В зависимост от времето, когато отпаднат ограниченията, ще извършим анализ и препланиране на действията до края на годината. Готови сме с различни варианти както чрез електронни платформи и медии, така и действия в определени гарнизони. Кампанията даде положителни резултати както в непосредственото набиране на кандидати за армията, така и за популяризиране на дейността на армията сред обществото.
– Как пандемията ще се отрази на работата по проектите за новите патрулни кораби и бойните машини?
– В условията на пандемията и неяснотите за развитието на обстановката не само у нас, а и в Европа, и по света е съвсем нормално държавното ръководство да търси начини за прецизиране на планирани вече разходи, в това число и разходите за отбрана. В същото време обаче искам да подчертая, че сигурността и отбраната са едни от стожерите на държавността. И както вече е ясно в тази нова обстановка – заплахите въобще не намаляват. Напротив – стават повече. Така че инвестицията в тези области придобива още по-висока необходимост да се случи. В продължение на десетилетия нашите въоръжени сили изпълняваха и продължават да изпълняват своите задължения в условия на хроничен недостиг на средства и недофинансиране. Този недостиг доведе до значително забавяне на модернизационните процеси в армията, целящи замяната на старото съветско въоръжение с нови образци техника, което да е оперативно съвместимо с нашите съюзници и да е адекватно на средата за сигурност. В много сфери това забавяне е критично. Не може повече да бъдат забавяни модернизационните процеси. В тази връзка двата проекта се движат по график. За патрулните кораби е определена фирмата, с която ще се водят преговори – немската компания „Люрсен”. Работи се и по проекта за придобиването на основна бойна техника за батальонните бойни групи от състава на механизирана бригада. В най-лошия за нас случай бихме искали да говорим за преструктуриране на разходите на МО. Тоест то да е само финансово, като разсрочване на плащанията в годините, но да не е оперативно, да не се променят утвърдените от Народното събрание срокове за придобиване на тази техника. Нещо повече. И в двата проекта е застъпено отчетливо индустриалното сътрудничество. Поне един от корабите ще се строи у нас. Това е пряка помощ за нашия военнотехнически комплекс, който има принос към развитието на икономиката на държавата, към запазването на работните места и откриване на нови, при това – високотехнологични. Така че проектите са пряка инвестиция в съвременната икономика на България.
– По какви други по-малки проекти работата ще продължи през тази година?
– БА не е спирала да изпълнява задълженията си, така че сме длъжни да поддържаме техниката, която имаме. Това е постоянен процес, който трябва да се случва. С някои от проектите сме пристъпили към модернизация на съществуващата техника. Това се извършва там, където платформите са запазили своята адекватност към съвременните условия и могат да бъдат ъпгрейдвани, да бъдат развивани в съвременните условия. Добър пример е танк Т-72 от състава на Сухопътните войски (СВ). Насочили сме се към модернизация на тази платформа, защото има много живот в нея. Някои от по-малките проекти, като например този за смяната на екипировката, имат изключително голямо значение, особено за СВ, тъй като там бойците всеки ден носят тази екипировка, съвременно въоръжение, съвременни средства за защита, които са от изключителна важност. Наричаме тези проекти по-малки, но те съвсем не са малки, а имат огромно значение за самочувствието и защитата на нашите военнослужещи. В този аспект като допълнителни важни разходи, които не трябва да спират са и дейностите от социалния пакет, който споменахме. На вниманието на военното и политическото ръководство на МО постоянно стои като важен въпрос подобряването на условията на труд. Текат редица ремонти във военните формирования. Така се създават благоприятни условия, за да могат военнослужещите да си изпълняват задълженията. Също така – строителството и придобиването на нови ведомствени жилища. В ход е програма на МО и министърът няколко пъти подчертава нуждата от замяна на съществуващи терени с отпаднала необходимост за жилища, за настаняване на нашите военнослужещи в различни гарнизони. Тези проекти и направления на работа имат пряко отношение към националната сигурност.
– Какво ще пожелаете на военнослужещите сега, на прага на отпадането на извънредното положение и възстановяването на обичайната войскова динамика с интензивните учения, тренировки и занятия?
– Преди всичко, традиционното – да бъдат здрави! Да бъдат отговорни към себе си и към семействата си. И нито един, в нито един момент да не забравя, че нашето основно призвание е службата в интерес на обществото. Искам да кажа на всички колеги от всички степени – войници, сержанти офицери: нека да не спират да мечтаят, нека да не спират да вярват. Защото само хора, които вярват и хора, които обичат това, което правят, могат да развиват една система и да я издигат на по-високо ниво. Което е и очакването на нашето общество към всички военнослужещи и разбира се, най-много към началниците.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  САМО НАПРЕД 13 май 2020, 09:51
   
  43
   
  3

  ДА,ТАКА Е,ВСИЧКИ ИСКАМЕ ДА ПРЕБИЕМ Н€ЩА$ТНИТ€ АПЗта!

 2. #2
  Аз пък съм само ПЗ 13 май 2020, 16:53
   
  4
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  Взвмам си и пенЦийката и заплатката. Аванс не вземам. И така вече 7-8г. Ама не в БА или МО (хайде УВО - там никога повече).
  Та питам се, след като не вземам аванс - съм ли аз "нещастно" ПЗ и трябва ли също да бъда пребит.
  А? Ко' шъ' кайш' ?

 3. #3
  САМО НАПРЕД 13 май 2020, 21:52
   
  30
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  ГОСПОДИНЕ,ВИЕ СТЕ "ПЗ",
  (ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ)
  МНОГО ДОБРЕ,МНОГО ДОБРЕ!

  А АЗ СЪГРЕШИХ С БУРГА$КОТО КУРВ€!
  КОГА ЛИ рум€н ЩЕ СИ ГО ПРИБЕРЕ...?

  СТИГА Д€$И ,ОСТАВИ МЕ НА МИРА ,
  ВЪРВИ ПРИ ФАТМАКА ,ЗНАМ,ЧЕ НЕ го ВДИГА!
  ПЪРВАТА НИ "дамата" С ШИРОКО Е СЪРЦЕ,
  ТАКА ДЕ,МНОГО И СЕ Е*Е!
  НО ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА КРАЙ,
  С Д€$И ПОВЕЧЕ НЕ МИ СЕ ИГРАЙ!

  ЖИВОТЪТ БИЛ ИЗПЪЛНЕН С КОМПРОМИСИ,
  А НИЕ ОТ НАРОДА ВЕЧНО СМЕ ДОНОРИ!
  КОЙ КЪДЕ ГО СЪРБИ,ЕЛА И МИ ГО ПОЧЕШИ!

  ОМРЪЗНА МИ И "армийката" НИ Ч€РВ€НА,
  ОТ ОВЧАРИ В ГРЯХ БЕ $ЪТВОР€НА!
  ПИСНА МИ ОТ ШАПКАРИ И УФСи
  СЛУЖБАТА ВСЕ ПО-ТЕГОВО ВЪРВИ?!

  НО ПЪРВО ТИКВАТА -разбойкУ ДА СВАЛИМ,
  С ПОБЕДА ДА СЕ ПОЗДРАВИМ!
  БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ С ВЕКОВЕ,
  ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ ГРИЗНАТ ПАК ДРЪВЦЕ!

  P.S.

  БОЙНИЯТ ДУХ Е ВИСОК,
  А
  ВЪРХОВНОТО АПЗ Е МИШОК!

  СЪЖАЛЯВАМ Д€$И,НО "мъжът" ти Е ДОЛЕН ЛЯВ ПЕДАЛ!

  ПО-ЗДРАВ:
 4. #4
  Ванко21 14 май 2020, 07:49
   
  3
   
  0

  АПЗ ППЗ ТТЗ ТРЗ ДДС дай мезе...
  Бах мааму не моа са запра...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка