ГЕНЕРАЛ ДЕЯН ДЕШКОВ: СИТУАЦИЯТА ИЗИСКВА НЕШАБЛОННИ РЕШЕНИЯ, ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕЗ ОКТОМВРИ ЩЕ ИМАМЕ БРИГАДНО УЧЕНИЕ!

Pan.bg 11 май 2020 | 18:36 views (2133) commentaries(0)
img
Бригаден генерал Деян Дешков: Ситуацията изисква нешаблонни решения
АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ · в.БА


– Господин бригаден генерал, как променихте учебния процес, дежурствата и изобщо войсковия живот в бригадата в условията на сегашната пандемия от СОVID-19?
– С началото на въвеждането на извънредното положение и първите указания по отношение на епидемиологичната обстановка в страната, и в частност във войските, а също така, съгласно указанията на командира на Сухопътните войски и оцененото положение на местна почва, спряхме всички занятия, които са в учебните кабинети. И акцентирахме основно на полевите занятия, занятията в парковите територии и по полигоните. Като част от тези занятия, които бяха предвидени в клас, бяха трансформирани или препланирани в полеви или провеждани на импровизиран полеви клас. Друго, което направихме – променихме реда и пропускателния режим в бригадата. Спазваме изискванията, замерването на температурата на военнослужещите и цивилните служители, носенето на предпазните средства, дезинфекцията във всички помещения на бригадата не по-малко от два пъти през деня, а в помещенията, в които преминава по-голямо количество личен състав, в това число, и във всички дежурни стаи – не по-малко от четири пъти в денонощието. Всички дежурства си останаха на същите принципи и в същия обем. Стремим се да не смесваме формированията едно с друго, т.е. колективите провеждат цялата подготовка с минимално смесване между батальоните, дивизионите, ротите и батареите. Основната цел е, ако се установи болен или заразен, под карантина да бъде само неговото формирование. То да бъде изведено и да се вземат мерки за здравето на неговите военнослужещи, а останалите формирования да имат възможността да бъдат използвани, както в учебния процес и в трите мисии на Българската армия, така и при необходимост, по новите задачи, съгласно заповедите на министъра на отбраната и командира на Сухопътните войски.

– Какви други мерки взехте за опазване здравето на военнослужещите и цивилните служители? Как се справят със задачите си медицинските служби на бригадата?
– Медицинските служби в районите Карлово и Казанлък работят с пълна мобилизация от момента на въвеждането на извънредното положение. Те ежедневно участват организационно чрез медицинския съветник в срещите и брифингите по уточняването на задачите в бригадата, които включват не само бойната подготовка, а вече и епидемиологичната обстановка. Осигуряват лично и организационно пропускателния режим, като измерват температурата на личния
състав, а също така осигуряват и превенцията при съмнение от командирите за някой, ако не се чувства добре. Той да бъде прегледан и ако има някакви симптоми на заболяване от СОVID-19, да бъдат взети необходимите мерки. А те са – този човек да бъде незабавно изолиран, извозен със специализиран транспорт до Военната болница в Пловдив, където да бъде прегледан и евентуално тестван. Това е, ако се случи в служебно време. Специализираният транспорт включва предварително подготвени линейки или реаномобил, които след използване, ако се налага, се дезинфекцират. Медицинските органи имат предпазни средства, като ръкавици, очила и маски, а вече са снабдени и с известно количество защитни облекла.

– Какви задачи успяхте да изпълните от началото на годината и има ли такава, които сте препланирали?
– Както вече споменах, занятията предвидени в клас, ги трансформирахме или ги препланирахме в полеви по същите учебни въпроси. Единственото, което драстично промени войсковия ни живот, бе отмяната и препланирането на ротните учения и тактическото учение на 2-ри механизиран батальон, които трябваше да бъдат на полигон „Корен”. Това не бе свързано със самото им провеждане, а с транспортирането и настаняването на голям брой личен състав на общи пространства. Кога точно тези учения ще се състоят, ще стане ясно след отмяна на извънредното положение и като се направи анализ кога ще е удобното време. В бригадата държим минимално количество хора. Препланирали сме полагаемите отпуски на военнослужещите, така че да могат част от тях да си я използват в настоящия момент, но това да не пречи на носенето на дежурствата и на бойната подготовка. В полевия си вариант няма никакъв компромис при подготовката, даже бих, казал, че тя е увеличена. Планираните ротни и батарейни учения с бойна стрелба преминават без условности. Сегашната обстановка ни позволява да провеждаме повечето полеви занятия без никакви ограничения.

– Имате ли млади офицери и осигурена ли е приемствеността в бригадата?
– Радваме се на постъпилите млади офицери при нас. Но те са недостатъчни, а за съжаление, нямаме влияние върху това положение.

– Казахте в края на миналата година, че 2020-а ще бъде гореща за бригадата. Оказва ли се вече, че годината ще е още по-гореща от очакванията?
– Да, очаквахме годината да бъде гореща и тя стана по-гореща заради непредвидените ситуации, които засягат всеки български гражданин в служебен план. Наложи се препланиране на ежедневния живот. Мероприятията остават, но пътят, по който се минава, е различен, защото трябва да се съобразяваме с мерки и условности, които не сме предвиждали. Или както често споменаваме – нешаблонните ситуации изискват нешаблонни решения.

– Как ще повлияе на окомплектоването с личен състав отлагането на конкурсите за прием на войници?
– Имаше определени дати за конкурсите и документите започнаха да пристигат. Комисията за преглед на документите даже започна да заседава. Но процесът не е завършен и получихме заповеди от Министерството на отбраната и Командването на Сухопътните войски, че сроковете за конкурси и изпити се удължават. Ще има подбор, но той е отложен във времето до отпадане или промяна на мерките за извънредното положение.

– Какви са пожеланията ви към военнослужещите и цивилните служители от бригадата в навечерието на 6 май – Празника на Българската армия?
– Ще бъда кратък. Пожелавам им да бъдат здрави, да бъдат позитивни и всеотдайни за страната, както са били винаги досега.

За първи път от десетилетия бригадно учение през октомври


През октомври т. г. е планирано тактическото бригадно учение „Балканска стена-20”, ръководено от Командването на Сухопътните войски. Нямам спомен за прeдишно подобно учение. Може би е имало при други условия, преди десетилетия, но това е една традиция на ученията, която предстои да бъде възродена и първа от другите формирования ще бъде 61-ва бригада, казва бригаден генерал Деян Дешков – офицер в армията от 1998 г.
Каква е подготовката за „Балканска стена-20”? Да уточня отново, ние сме обучавани. Учението е планирано и е под ръководството на Командването на Сухопътните войски. Нашата подготовка се заключава в провеждането и ескалацията на няколко последователни вътрешни за нас учения, които ще ни дават готовност за успешното изпълнение на „Балканска стена-20”, продължава командирът на 61-ва бригада.
Първоначално е започнала подготовката на нивото взвод, рота и батарея. През май е планирано тактическо учение със зенитно-ракетния дивизион, което е част от общата подготовка и сглобяването на бригадата. През юли в продължение на една седмица ще има две последователни командно-щабни учения, ръководени от командването и щаба на бригадата. В тях ще участват щабовете и командванията на 1-ви и 3-и механизиран батальон, батальонът за логистично осигуряване и артилерийският дивизион, както и съвместно с бригадата – щабът на 61-ви танков батальон. А това, обобщава бригаден генерал Дешков, би трябвало да ни даде готовността и увереността, че можем да излезем на полигон „Корен” и през октомври да проведем и участваме като обучавани в бригадното тактическо учение „Балканска стена-20”.

В действие е група за „текущи операции“

61pan6В помощ на медицинските пунктове и на медицинския съветник, но най-вече на командването на 61-ва бригада, е създадена група за „текущи операции”. В нейния състав са офицер от оперативно отделение, офицер от логистиката, медицинският съветник, психологът и офицери и сержанти от административно отделение, които са с опит от работа с медиите.
Те имат задача да осъществяват мониторинг, както на публикациите в медиите, отнасящи се за СОVID-19 и за 61-ва бригада, така също и на всички публикувани и издадени заповеди на Министерството на здравеопазването и на трите общини, в които бригадата е разположена – Сопот, Карлово и Казанлък. Групата обработва данните, анализира ги и точно, както е при една операция, разработва варианти за действия, приложими за бригадата.
Командването обобщава заповедите с ограничителните или разрешителните мерки и ги спуска към военнослужещите. Така ги информира своевременно, за да не бъдат изненадани при изпълнението на задачите си извън формированието и като граждани в свободното си време. Отделно от това, членовете на групата за „текущи операции” предлагат и превенции. Вече са издали наръчник за работа на командирите и на личния състав за действия вкъщи при сегашните условия, а също така, и поредица от кратки съобщения, послания и указания към военнослужещите, които текат по телевизори в сградите и контролно-пропускателните пунктове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка