Поляците отново се самонаказаха: "Газпром" спря транзита през Полша, променя маршрута за Европа!

Pan.bg 27 май 2020 | 10:39 views (2776) commentaries(2)
img pan.bg


Във вторник сутринта изпомпването на газ през транснационалния газопровод Ямал-Европа беше напълно спряно. Това е логичен резултат от политическите игри на Варшава около доставките на руско гориво за Европа. Защо поляците отново наказват себе си.

Според германския газопреносен оператор Gascade, горивото по газопровода Ямал-Европа спря да пристига в Германия на 26 май в осем сутринта. Това не изненада никого.

На 18 май е изтекъл транзитният договор на Газпром с Полша подписан за 25 години. С наближаването на тази дата във Варшава имаше все по-силни изявления, че новото споразумение ще трябва да увеличи кардинално скоростта на изпомпването.

Така през август миналата година комисарят на правителството на Полша по стратегическата енергийна инфраструктура Петър Наимски заяви, че поради ниската тарифа през последните осем години полският бюджет е получил 400 милиона долара по-малко. Според него цените трябва да се увеличат значително.

През зимата, това вече беше очевидно за всички: плановете на Варшава да откъсне няколко допълнителни милиарда долара от Газпром се провалиха. Руският газов холдинг дори не е започнал преговори за нов дългосрочен договор. Поляците трябваше само да направят добро лице в лоша игра и да обявят, че ще работят според европейските стандарти: ще продават помпените мощности на търгове.

В същото време Петър Возняк, шеф на полската държавна нефтена и газова компания PGNiG, беше уволнен: той беше направен изкупителна жертва заради факта, че страната губи гарантирания си стабилен доход от транзит. Въпреки че веднага стана ясно - при сегашните условия газопроводът Ямал-Европа не е нищо повече от резервна опция за Газпром.

Неизгодно е износителят да намали транзита през Украйна, през Турския поток и Северен поток, тъй като там е необходимо да се плаща за капацитет, независимо от обемите на изпомпване. И полският маршрут, благодарение на аукционната система, може да се използва въз основа на настоящите нужди.

В днешната пазарна среда, когато доставките на газ в Европа далеч надхвърлят търсенето, това означава рязко намаляване на изпомпването през газопровода Ямал. И така се случи: на 19 май 93% от транзитните мощности бяха запазени в PGNiG, на 20 май - 79%, на 23 май - 33%, а на 24 и 25 май - десет процента. Вчера транзитът напълно спря.

В същото време натоварването на "Северен поток" през май се увеличи до максимум - около
200 милиона кубически метра на ден, почти 15% повече в сравнение с май миналата година. Средно 150 милиона на ден минават през Украйна - 85% от капацитета, установен с новото транзитно споразумение (178 милиона).

Миналата седмица, PGNiG проведе транзитен търг за третото тримесечие. Доста успешен: 80% от капацитета бяха резервирани. "Има клиент, който използва новия механизъм. Може да се предположи, че това е" Газпром експорт ", каза Петър Наимски пред репортери.

Руският газов холдинг очаква, че дотогава карантината ще приключи и икономическата активност в Европа ще се възобнови. Освен това ще започнат складирането за предстоящия отоплителен сезон, така че търсенето ще се увеличи.

Но до 1 юли полските транзитни мощности ще се разпределят на ежедневни търгове и Газпром не може да разчита на силен интерес. В края на април шефът на външноикономическия отдел на руската холдингова компания Александър Иванников заяви, че очевидно износът на газ за страни извън ОНД през 2020 г. ще възлиза на 166,6 милиарда кубически метра. Миналата година имаше 199 милиарда.

Намаляващият обем от 32,4 милиарда кубически метра практически съответства на капацитета на газопровода Ямал-Европа. Разбира се, намалението ще засегне както Турски поток, така и украински транзит. Може би дори Северен поток. Но най-вече липсва Полша.

Неслучайно новият ръководител на PGNiG Ежи Квецински смекчи антируската реторика миналата седмица. "За нас е важно отношенията с" Газпром "да са бизнес, колкото се може по-малко политически, въпреки че това се случваше по различен начин в историята", каза той в интервю за водещия полски вестник Rzeczpospolita.

Преди това обаче поляците декларираха необходимостта да прекратят всяко сътрудничество с руския газов холдинг. Както се казва - почувствайте разликата.

Източник: РИА Новости, Максим Рубченко / Снимка: cdn25.img.ria.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  F.KOSTOV 27 май 2020, 15:31
   
  5
   
  32

  Полша не се самонаказва, а защитава в максимална степен националният си интерес. Местната съветофилска свиня не може да разбере този факт. Губи Русия, колкото и руските мършички да се правят на невъзмутими, че газопроводът Ямал- Европа е резервен вариант за Газпром.

 2. #2
  KOREKTOR 1 27 май 2020, 19:55
   
  16
   
  5

  ЗА #1
  F.KOSTOV

  А БЕ ИДИОТЕ ВАРНЕНСКИ,

  А БЕ ДЕБИЛ ВАРНЕНСКИ КУХОГЛАВ,

  Я МАРШ ВЕДНАГА ДА ЧИСТИШ ЛАЙНАТА НА ПОТНИХ ДЕТО ГИ ИЗСРА В ЕЗЕРОТО !!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка