Ядреният Тръмп: Реално ядрено изпитание може да се проведе след "месеци", ако е необходимо, заяви официален служител във Вашингтон

Pan.bg 28 май 2020 | 11:23 views (930) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на defencenews.com

На 26 май 2020 г. висш служител на Пентагона отговарящ за атомната програма, заяви че: "Реален ядрен тест може да бъде организиран в рамките на „месеци“, ако това бъде поискано от президента". Това последва доклад, че администрацията на Тръмп обсъжда първия американски реален ядрен тест от десетилетия. Въпреки това Дрю Уолтър, изпълняващ задълженията на заместник-помощник министър на отбраната по ядрените въпроси, подчерта, че „не е настъпила промяна в политиката“, когато става дума за избягване на реални ядрени тестове.

През уикенда вестник Washington Post съобщи, че са проведени дискусии на високо ниво около възможността за провеждане на реален ядрен тест за първи път от 1992 г. Оттогава САЩ разчитаха на симулирани ядрени изпитания без реална експлозия, за да проверяват годността и способностите на ядрения арсенал.

Националната администрация за ядрена сигурност, полунезависим орган в Министерството на енергетиката, понастоящем контролира тези усилия чрез своята програма за управление на ядрените запаси.

Уолтър сподели, че "много бърз тест с ограничена диагностика" може да се извърши "в рамките на месеци", ако бъде наредено от президента по технически или геополитически причини. "Мисля, че това ще се случи сравнително бързо". Въпреки това, данните, събрани от такъв тест, вероятно биха били минимални, предвид необходимостта от бързото му организиране. "По-пълният тест за събиране на големи количества полезни данни може да отнеме години" допълни Уолтър на събитие, организирано от института "Мичъл".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка