НУЛЕВ ИНТЕРЕС ОТ СТРАНА НА ПОЛИТИЦИТЕ ОТНОСНО ДОКЛАДЪТ ЗА ТЕЖКОТО СЪСТОЯНИЕ НА РОДНАТА АРМИЯ!

Pan.bg 02 юни 2020 | 11:16 views (669) commentaries(0)
img
Народното събрание прие днес внесения от правителството Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2019 г. с гласовете на 93 депутати. 30 се въздържаха.

Както обикновено се случва в последните години, интересът от страна на депутатите по тази тема бе слаб. Дори в един момент имаше опасност да не се гласува процедурното предложение за присъствие в залата на заместник-министъра на отраната ген. Атанас Запрянов поради недостатъчен брой народни представители. След малко изчакване и покани от квесторите се събраха 74 гласа и обсъждането премина с участие на представител на вносителя. Дискусия се състоя. В нея, обаче, се включиха единствено членове на Комисията по отбрана. В общи линии се повториха тезите от заседанието на комисията миналия четвъртък.

Правителството дава следната оценка на състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2019 г.: "И през 2019 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи."

Според ген. Симеон Симонов от ПГ на ДПС има дейности в отбраната, които все още са недостатъчно финансирани, независимо от увеличения бюджет. Като сериозен проблем той открои некомплекта от личен състав и остарялото въоръжение.

Ген. Кольо Милев от ПГ на „БСП за България“ попита дали не са твърде много декларираните ни сили за НАТО и остават ли достатъчно за национални задачи. Той призова за по-голямо внимание към модернизацията на Сухопътни войски и избягване партизирането на темата за отбраната и въоръжените сили.

Владимир Тошев от ПГ на ГЕРБ определи доклада, като обективен, много подробен и аналитичен. Освен увеличение на военните заплати, той препоръча разширяване на компенсационния социален пакет за военнослужещите и техните семейства.

За Борис Вангелов от ПГ на Обединените патриоти докладът е безпощадно точен. Най-добрата част, според него, са изводите и направленията за бъдещите действия.

Доц. д-р Николай Цонков от ПГ на „БСП за България“ смята, че оценките си приличат много с предишни доклади, от което не става ясно какъв е напредъкът.

За
Валентин Радев от ПГ на ГЕРБ докладът е точна снимка на състоянието на отбраната и въоръжените сили. Той, обаче, постави няколко въпроса, на които следва да се търсят отговори. Защо, например, след като се увеличават вече трета година с по 10 процента заплатите в армията, а съвсем скоро бе вдигната и пределната възраст за военна служба, според званието, няма достатъчно кандидати за военнослужещи. Явно е, че не всичко е във възможностите на Министерството на отбраната, смята той.

Доц. д-р Милен Михов от ПГ на Обединените патриоти изрази несъгласие с тезата, че докладът не показва напредъка. Според него, обаче, основният въпрос трябва да бъде за дългосрочното финансиране на отбраната. В този смисъл призова политическите сили да се обединят около едно такова решение поне за едно десетилетия напред.

Таско Ерменков от ПГ на „БСП за България“ изрази мнение, че Стратегическият преглед на отбраната е закъснял. Говорим за некомплект от личен състав, но не знаем колко ни е необходим, допълни той. В доклада, според него, не е посочено какво липсва на отбраната и въоръжените сили.

Ген. Константин Попов от ПГ на ГЕРБ смята, че най-важното през 2019 г. е пробивът в начина на мислене по отношение на модернизацията на армията. Той определи това, като успех на политическо и военно-техническо ниво. Като успех определи и възстановяването на ВВВУ. Важно е Стратгическият преглед на отбраната да завърши навреме и да очертае развитието до 2032 г. И да се разбере, че отбраната на страната не е задължение смо на Министерството на отбраната.

Това беше последният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който приема този състав на парламента. За следващия, т.е. за 2020 г., ще гласуват депутатите от 45-ото Народно събрание.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка