НЯМА ДРУГО БЪДЕЩЕ НА ВОЕННОМОРСКИЯ НИ ФЛОТ ОСВЕН КУПУВАНЕТО НА НОВИ КОРАБИ!

Pan.bg 02 юни 2020 | 12:03 views (969) commentaries(0)
img
Флотилен адмирал Велко Велков: „Няма друго бъдеще за ВМС, освен закупуване на нови кораби.“
pan.bg

В Стратегическия преглед на отбраната, който е пред завършване, се залага визията за развитие на ВМС. Това каза днес флотилен адмирал Велко Велков. Той бе представен на членовете на Комисията по отбрана от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков във връзка с назначаването му на по-висока длъжност „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“ и удостяването му с висше офицерско звание „Флотилен адмирал“.

В тази визия виждам, каза флотилният адмирал, извеждане на Флотилията, като чисто тактическо съединение за изпълнение на задачи на море, което да се занимава с подготовка и сертификация на декларираните сили за НАТО и ЕС. Като важна задача пред себе си той определи съхраняването на корабния състав. И още – поради отлагането на проктите за модернизация, като единствена алтернатива бе определено поддържането в добро състояние на наличната техниката, за да може да се изпълняват успешно поставените задачи.

На въпрос на народния представител ген. Симеон Симеонов до какво би довело евентуално отлагане на проекта за модернизация на ВМС флотилен адмирал Велков отговори така: „Няма друго бъдеще за ВМС, освен закупуване на нови кораби.“ Депутатите вицеадмирал Пламен Манушев и ген. Константин Попов дадоха висока оценка на способностите на флотилен адмирал Велков и изразиха увереност, че ще се справи в този труден за бойния ни флот момент.

***

С Указ № 76 от 30 март 2020 г. на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, капитан I ранг Велко Велков, изпълняващ длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби“ е назначен на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“ и е удостоен с висше офицерско звание „Флотилен адмирал“.

Флотилен адмирал Велко Велков завършва Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ през 1990 г. по специалността „Корабоводене“ за Военноморските сили. Същата година е назначен на длъжност „Командир на минно-артилерийска бойна част“ на базов миночистач в дивизион противоминни кораби от състава на военноморска база Бургас.

От 1993 г. до 1998 г. заема длъжностите „Командир на базов миночистач”, „Командир на отряд рейдови миночистачи“, „Дивизионен щурман“ в щаба на дивизион противоминни кораби.

През 2004 година завършва ВА Г.С.Раковски, гр.София и е назначен на длъжност „Флагмански щурман, той и специалист по морската подготовка“ в щаба
на военноморска база Бургас.

От 2006 до 2014 година флотилен адмирал Велков заема длъжностите „Началник на щаба на дивизион кораби със спомагателно назначение“, „Командир на дивизион противоминни кораби“ и „Командир на дивизион патрулни кораби“ от състава на военноморска база Бургас.

През 2015 година завършва Военноморския колеж на ВМС на САЩ и е назначен на длъжност „Заместник-командир на Пункт за базиране – Варна“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

От 2016 до 2020 г. изпълнява длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби“.

От 30 март 2020 г. е „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка