Пентагонът заяви, че не иска редовни войски да бъдат изпратени срещу протестиращите в САЩ

Pan.bg 03 юни 2020 | 13:07 views (991) commentaries(3)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на breakingdefense.com

Пентагонът заяви, че не иска редовни войски да бъдат изправени пред протестиращи. На 2 юни 2020 г. председателят на Комитета за въоръжените сили в Конгреса заяви, че коментарите на секретаря по отбраната Еспер в понеделник са "силно притеснителни за начина, по който американските военни се използват за вътрешното правоприлагане" и "изпращат посланието, че това е война, това е пространство за битки, нека да се бием".

Пентагонът се дистанцира от предложението на президента Тръмп да използва редовни войски да потушат протестите и безредиците, които избухнаха в цялата страна, дори когато все повече сили от Националната гвардия от цялата страна се изсипват в столицата на САЩ.

Високопоставен служител по отбраната заяви пред репортери в Пентагона днес, че „наистина бихме искали всичко това да остане в зоната на отговорност на Националната гвардия. Не искаме да виждаме сили от Дял 10. Това не е това, което искаме да правим". Служителят говори при условие за анонимност.

Дял 10 е законът, който се отнася до редовните военни части, докато Дял 32 е законодателството, съгласно което Националната гвардия обикновено се мобилизира от губерноторите на щатите. Забележките идват като секретарят на отбраната Марк Еспър и председателят на Съвместния комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили попадаха под обстрел от цивилни и няколко наскоро пенсионирани генерали заради забележки, направени в понеделник, сравняващи градовете на САЩ с бойно поле, и за ескортирането на президента през Лафайет парк, веднага след той бе освободен от мирни протестиращи от федералната полиция, стреляща със сълзотворен газ, използвайки светринни гранати и прогонвайки протестиращите обратно.

Председателят на Комитета за въоръжени сили на Конгреса Адам Смит, призовава двамата да дойдат на Капитолийския хълм следващата седмица, за да обяснят какво се случва. Смит направи съобщението си на планирано изслушване минути, след като служителят на отбраната даде версията на Пентагона за случилото се в понеделник.

Според разказа на Пентагона Еспър и Мили очевидно не знаели какво се случва, когато напуснат Белия дом заедно с президента и други служители на кабинета. „Разбирането им бе, че излизат от Белия дом, за да се разходят през парка Лафайет, за да прегледат усилията за потушаване на протестите“ заяви официалният представител, като предположи, че двамата най-влиятелни военни лидери в страната не са разбрали или
не са били информирани за президентската разходка. Служителят каза още, че Еспър и Мили не знаят, че хората отвън са били обгазени и изтласкани от парка.

На снимката: Войници от Националната гвардия близо до Белия дом на 1 юни 2020 г. вечерта
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 03 юни 2020, 13:31
   
  6
   
  2

  Правилно!
  Армията е обикновенно за защита на страната от външни нападения и от войни!

  Потушаване на бунтове вътре в страната е работа на МВР или на полицията!
  НО, ако бунтът е огромно - мащабен се стига до оставка на правителството и нови избори!
  Ако е демокрация! Ако не е, тогава кой победи, той налага новите порядки в страната!

 2. #2
  Borei 03 юни 2020, 13:36
   
  4
   
  2

  Правилно!
  Армията е обикновенно за защита на страната от външни нападения и от войни!

  Потушаване на бунтове вътре в страната е работа на МВР или на полицията!
  НО, ако бунтът е огромно - мащабен се стига до оставка на правителството и нови избори!
  Ако е демокрация! Ако не е, тогава кой победи, той налага новите порядки в страната!

 3. #3
  Borei 03 юни 2020, 13:37
   
  4
   
  2

  Нещо излезе 2 пъти? Имаше "замръзване" на интернета и сигурно за това?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка