УСПЕХ НА БЪЛГАРСКОТО ЯХТОСТРОЕНЕ - "ОДЕСОС 25"

Pan.bg 22 юни 2020 | 17:10 views (529) commentaries(0)
img
Калин Георгиев - директор на „Одесос Ригинг“ООД:
„За нас „Одесос 25“ е мисия и вдъхновение.image
Калин Георгиев

Да генерираш скорост с умствена дейност и да надделяваш над съперниците на море е едно от най-интригуващите и завладяващи преживявания, за което, освен добър екипаж, е необходима лека, динамична и бърза лодка. Именно тези качества са въплътени в построената изцяло в България ветроходна яхта „Одесос 25“.
Вдъхновен от лодката на легендарният яхтен дизайнер Дъг Петерсон, след дълги години състезания в България на клас „Петерсон 25“, един от собствениците на варненската яхтостроителна компания „Одесос Ригинг“ ООД - Калин Георгиев, и неговият екип от яхтостроители, инженери и ветроходци, пресъздадоха тази класика през 2018 г. с най-качествените и модерни материали.
Резултатът е абсолютно лека, твърда и бърза лодка, чийто корпус №1 печели безапелационно две регати в България и Румъния, а в последствие и шампионата на Румъния за 2019 г. с първия си собственик.
image

Всичко започва през 2017 г., когато Калин Георгиев, завърнал се от чужбина, след 10-годишна работа за най-големите и авторитетни в яхтената индустрия компании, решава да реализира дългогодишната си мечта да построи в България състезателна яхта на световно ниво.
За изработката на матрицата се използва вече съществуващ корпус на така известния в България клас „Конрад 25“, който трябва да се подготви до съвършенство, за да се постигне високо качество на матрицата - задължително условие за перфектно крайно изделие. Благодарение на опитните яхтостроители Марин Тодоров, Валери Алексиев, Николай Велчев и Атон Флоров, „моделът“ на матрицата е подготвен по най-добрият начин. На този етап всичко бе готово за старт на изграждането на първата лодка, което започва веднага. Паралелно с това се работи по избор на подходящ подвижен, неподвижен такелаж и палубно оборудване, което, доставено от най-добрите производители, гарантира безупречната работа, здравина и ефективност на всеки отделен елемент и
детайл. Конструкцията на „Одесос 25“ е тип „сандвич“, който е съставен от изключително лека и здрава кора, запечатана от двете страни с няколко пласта фибростъкло и други специални платове, предназначени за придаване на твърдост и здравина на корпуса.
Голяма част от палубното оборудване е проектирано и произведено в България от екипа на компанията, по най-високите стандарти, което придава още по-голяма стойност на проекта. За направата на кила, е изработен специален модел с желаната форма и размери, по който е излят самия кил, а за всеки отделен елемент от корпуса и оборудването на „Одесос 25“ се изработва детайлна техническа спецификация и документация, което дава възможност за прецизно серийно производство в бъдеще.
image

В процеса на работата екипът води активна кореспонденция с наследниците на дизайнера Дъг Петерсон във връзка с лицензирането на проекта и след изключително позитивни и конструктивни преговори „Одесос Ригинг“ ООД се сдобива официално с лиценз за серийно производство на този дизайн яхта, което е прецедент не само за България, но и за света. След 14 месеца усилена работа, през декември 2018 г. първият „Одесос 25“ е пуснат на вода. Само 5 месеца след това доказва по безспорен начин качествата си на победител, печелейки първата си регата в България, а в последствие и в Румъния, където яхтата е продадена в началото на сезон 2019. Качествено свършената работа с „Одесос 25“ почти веднага привлича вниманието на чуждестранен инвеститор, който възлага на „Одесос Ригинг“ ООД постройката на нова и модерна състезателна яхта. Този уникален за България проект е в ход и скоро предстои производството на матрицата и първата лодка от серията. Амбициите на инвеститора и „Одесос Ригинг“ ООД са за серийно производство в България на този нов модел, което значително разширява хоризонтите на компанията и утвърждаването й на международния пазар.
В края на лятото на 2019 г., компанията започва строежа на втората „Одесос 25“ и в ранните дни на януари 2020 г. яхтата е пусната на вода. Основните параметри на нейната спецификация са: Дизайн: Doug Peterson ¼ Тon # 73; Structural Engineering: „Одесос Ригинг“ ООД; ISO 12217-1 Category: C; ORC International Certificate: GPH 738.2; Дължина (макс.): 7.65 м, дължина по водолинията: 6.10 м, широчина: 2.76 м, височина на борда в мидела: 1.14 м; водоизместимост: 1.253 кг; газене: 1.48; Ветрилна площ: грот 18.11 кв.м, генуа 17.14 кв.м, спинакер 39.00 кв.м.

image

По проекта „Одесос25“ работи колектив, ръководен Калин Георгиев, включващ Живко Стоянов, Златко Козаров, Марин Тодоров, Валери Алексиев, Антон Флоров, Николай Велчев, Цено Кътов, Росен Георгиев, Красимир Кънев, Ивелин Дамянов.image

Текст „Одесос Ригинг“
Снимки – архив и www.Yachting info
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка