Големият народен певец Георги Германов на 78. Да чуем "Ах запас"

Pan.bg 06 юли 2020 | 07:45 views (531) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


Георги Германов е роден на 3 юли 1942 г. в град Обзор, в музикално семейство на преселници от Източна Тракия и Мала Азия. На 14 години започва да свири на акордеон, а по-късно – и на тамбура. Заучава репертоара си от родителите и съселяните си. От 1959 г. живее във Варна. Дейността си като професионален певец и музикант започва през 1964 г., след като е поканен в концертна група. Работи към „Балкантурист“ (държавната туристическа организация по онова време), там посреща държавни делегации с известни изпълнители – сестри Кушлеви, Георги Чилингиров, Соня Кънчева, Добра Савова и др. Става оркестрант (на акордеон и тамбура) и солист на ритуалния оркестър към Общината във Варна. Във фонда на Българското национално радио има над 200 записа с народни песни на Георги Германов – една част с Оркестъра за народна музика и една част с Увалийската група с ръководител Михаил Маринов.

Повечето от песните, които пее, са странджански и тракийски. Но в репертоара му има и родопски, и македонски, и северняшки, както и градски, и авторски. Градските и авторските песни, които изпълнява, са близки до народните.

Има издадени 9 самостоятелни албума и участия в още 17 сборни, записани на аудиокасети и компактдискове. Автор е на книгите „Манде ле, чаша сребърна“, „Песен от душа блика“ (2002), „Живот, с музика и песен“, „Родна Тракия любима“, „Животът си тече“ и „Лек за душата“ излязла през ноември 2016 г. В тях той е събрал голяма част от репертоара си – повече от 350 песни – тракийски и от други фолклорни области, градски фолклор, както и произведения на фолклорна основа по текстове на съвременни български поети. Участвал е и в издаването на компактдискове на редица фолклорни групи от цялата страна.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка