Херо Мустафа: Фразата “никой не е над закона” се отнася за всички

Pan.bg 14 юли 2020 | 22:24 views (714) commentaries(5)
img
“Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството.

“Свободна Европа” попита дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две – оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Отговорите на Херо Мустафа бяха изпратени по електронна поща:

“Не е моя работа да призовавам за оставка, на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа.

Медиите днес забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II”, се казва в отговора.

Херо Мустафа не отговори конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец, където трима политици от “Демократична България” демонстрираха какво се случва, когато някой се опита да посети държавен плаж, пазен от охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

“Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България”, отговори посланичката.

Репликата “никой не е над закона” в позицията на посолството предизвика разнопосочни коментари. Протестиращите приеха това като намек за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев или пък за почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Представители на управляващите разчетоха в тези думи името на президента Румен Радев. Главният прокурор Иван Гешев прие позицията на посолството като подкрепа за своите действия. Затова „Свободна Европа“ попита Херо Мустафа дали има предвид конкретна фигура в България.

“Нашето изявление, че „никой не е над закона“, е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до
всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички”, завършва отговорът на Херо Мустафа. /БГНЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Borei 14 юли 2020, 23:13
   
  7
   
  4

  "Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа."


  Абе за какви ценности ми говори тази?

  За това, че заради тях цял свят седя на карантини и носи още маски? И че те са измислили тези сценарии преди 15-20 години? Когато Джорж Буш младши предложил, за борба против такива вирусни и бактериални епидемии да се затворят всички в държавата и да се спре икономиката, тогава в САЩ други разумни хора са се съпротивлявали и са казали, че няма как да стане. Че е средновековен метод, неподходящъ за едно съвременно и развито общество! НО, по-късно някои там "умници" в САЩ са го прокарали, да е "процедура при епидемии". И сега го наложиха и на цял свят!

  А за другите им "ценности"? Постоянните им завоевателни войни по света? А за това, че са окупирали Германия и Япония и чрез Германия и цяла Европа вече? И за това, че имат най-големият военен бюджет в света? А са уж "миротворци"? Имат такъв военен бюджет, понеже искат те да управляват цял свят със сила!

  А за това, че ни ограбиха със самолетите? Ние единствени в този свят дадохме пари за Ф-35, НО получаваме стар самолет Ф-16! И то предварително плащане! Такива сделки се правят с аборигени! Ето ти пет цветни стъкълца, а ти ми дай от този жълтият метал :)!!! И нас ни смятат за тъпанари! И с тази "сделка" наистина доказваме, че сме такива...

  И къде е "благото" за нашият народ от това "сътрудничество", че не го виждам? Да са ни дали те на нас поне една безплатна военна база там на тяхна територия? В Тексас например?
  Поне като "приятели" трябваше да ни подарят тези 8 стари самолети, в знак на това, че сме им дали тука на Балканите 4 безплатни военни бази!

  Виж самите американци, какво мислят за техните си "ценности"!  Все "супер ценности"!!!
  И даже не сме споменали до сега Бил Гейтс, който иска с "ваксините" да съкрати "излишното човечество" на земята!!!

 2. #2
  Георги_Ковачев 15 юли 2020, 09:58
   
  3
   
  2

  Като им гледам какви са им ценностите в днешно време, САЩ отиват там, където бяхме ние преди 30 години.

 3. #3
  Voro 15 юли 2020, 12:48
   
  4
   
  1

  Да попитам кака "Сюлейман", това важи ли и за американските сополанковци на българска територия?
  Щото ако е така, тогава защо изискаха споразуение, да не могат да бъдат задържани и съдени за престъпления в БЪлгария?...
  СТРУВА МИ СЕ ЧЕ КАКА "АЛИ ЕКСПРЕС" Е ДВУЛИЧЕН АМЕРИКАНСКИ АГЕНТ, КОЙТО НИ ИМА ЗА МАЛОУМНИ!

 4. #4
  Borei 15 юли 2020, 13:34
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #3

  Ами, че те са "богоизбрани"!
  Във всички страни техните военни не са подчинени на законодателството и правосъдието на страните, където са! За каквито и да е престъпления, извършени от тях на местното население, САЩ ги изтеглят там при тях си и там ги съдят по тяхните закони! И е ясно, как ги съдят! Почти винаги са оправдани или минават само с фиктивни присъди!

  Е, какви са те тогава в България? Могат да правят, каквото си поискат с нашето население, а ние не можем да ги обвиняваме и съдим изобщо!

 5. #5
  С прокситата -така 15 юли 2020, 15:15
   
  3
   
  0

  Когато прокситата се износят обикновено кукловодите им като първа стъпка се дистанцират от тях , а после чак ими теглят ножа. Така постъпи Горбачов с бай Тошо и Хонекер. Така постъпиха САЩ с Иди Амин,Мобуту,Нориега, Садам Хюсеин. Така ще постъпят и с Тиквоний.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка