"Бриз 2020" - Епизод 5 Бординг, Епизод 6 Стрелба с ПЗРК "Стрела-2М", Епизод 7 Атака на подводница и Епизод 8 Артилерийска стрелба от вертолет (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 20 юли 2020 | 07:41 views (2751) commentaries(0)
img
Митко Василев,
pan.bg
От мястото на събитиетоЕпизод 5 Бординг на кораб
Следващият епизод който видяха гостите на ВИП деня на учението „Бриз 2002“ бе „Бординг на кораб представляващ особен интерес”. Според документите на НАТО и ООН има 3 вида бординг операции:
- бординг със съгласие на капитана,
- бординг без съгласие на капитана,
- бординг със съпротива от екипажа на кораба на чийто борд трябва да се качи бординг групата.
В случай бяха представени действията при първия тип бординг. По легенда през български териториални води преминава кораб, за който постъпват сведения, че превозва оръжие на криминално проявена група, целяща създаване на безредици в страната. На бординг групата на фрегата 42 „Верни“ бе възложено да извърши бординга. Тя подходи скрито към десния борд на фрегата 43 „Горди“, която изигра ролята на кораб представляващ интерес. По щурмова стълба те се изкачиха на борда й, осигуриха периметъра и започнаха филтриране на откритите на борда лица. При личния обиск, един от екипажа оказа съпротива. Той бе обездвижен с поставяне на белезници и в него бе открит пистолет.

Екипажът на фрегата 42 „Верни“ бе в основата и на следващия Епизод 6 „Стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел”. От борда на фрегатата бе изстреляна осветителна ракета FLG3000. По нея двама стрелци-зенитчици от два бойни поста осъществиха пускове на ПЗРК „Стрела-2М“ по осветителната ракета. В резултата и двете зенитни ракети осъществиха едновременно поразяване на целта от 2 посоки – наистина зрелищна картина, която предизвика аплодисментите на присътваващите на борда ВИП гости и представители на медиите.

Последва Епизод 7 - „Атака на подводница от единичен кораб с използване на противоподводни бомби ”. В него фрегата 11 „Смели“ с носовите си установки РБУ-6000 осъществи залп по мишена-подводница. Тя бе имитирана от спуснат от самолет от морската патрулна авиация на САЩ P-8 Poseidon имитатор на подводница EMAT.

Цикълът епизоди с използване на въоръжението завърши с Епизод 8 - „Артилерийска стрелба от вертолет по морска цел”. Мишената бе качена Nixie палубата на фрегата 43 „Горди“ и спусната в морето между Созопол и „Дюни“. Вертолет AS565MB Panther (б. н. 901) я обстреля успешно с бордовото 20 mm оръдие Nexter 20 M621.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


"Бриз 2020" - Епизод 5 Бординг, Епизод 6 Стрелба с ПЗРК "Стрела-2М", Епизод 7 Атака на подводница и Епизод 8 Артилерийска стрелба от вертолет (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

PREVIOUS PHOTO 1/21 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*