След 26 години без нови песни ABBA се възражда

Pan.bg 23 юли 2020 | 07:03 views (693) commentaries(0)
img
пан.бг
Шведската музикална група ABBA планира да пусне пет нови песни през следващата година. Това съобщи британският вестник The Independent с позоваване на радиоводещия

Джоф Лойд, който интервюира Бьорн Улвей, един от членовете на групата.

Според него композициите вече са записани и е трябвало да бъдат пуснати в края на 2019 г., но не е станало поради технически затруднения и епидемията от пандемията на коронавирус.

Както отбелязва изданието, последният студиен албум на ABBA е издаден през 1982 г., а неиздадени парчета впоследствие са издадени през 1993 и 1994 година.

Квартетът ABBA е основан през 1972 г. от Бьорн Улвеус, Бени Андерсон, Агнета Фелтского и Ани-Фрид Лингстад. За 10 години от съществуването си групата е издала осем

албума, до днес са публикувани множество колекции от песните на групата. Мюзикълът "Mamma Mia" (Mamma Mia!, 2008), който е базиран на песните на ABBA, беше гледан от

повече от 60 милиона души в стотици театри по света.


източник

тассАББА (на шведски: АВВА) е шведски вокален квартет,, създаден в Стокхолм през 1972 г. от Бьорн Улвеус – композитор, вокалист и китарист, Бени Андершон – клавишни инструменти и вокалист, Агнета Фелтскуг – вокалистка и Ани-Фрид Люнгста – вокалистка. Името на групата е акроним на първите букви на първите им имена.

Те стават една от най-популярните и най-успешни поп групи от 1974 г. до 1982 г.[1] и най-разпознаваемите музикални изпълнители от Швеция, начело на много световни класации. АББА продава 370 милиона албума, което я нарежда на второ място по продажби в Европа след Бийтълс и на четвърто място в света. Печели конкурса за песен на Евровизия 1974 в Брайтън, Великобритания, давайки на Швеция първия триумф на конкурса.

По време на активните години групата се състои от две семейни двойки: едната е Фелтскуг и Улвеус, другата Люнгста и Андершон. С увеличаването на тяхната популярност, техният личен живот страда, което в крайна сметка води до колапс на двата брака. Промените в отношенията се отразяват в музиката на групата, като последните композиции са с по-мрачни и по-интроспективни текстове. След разпадането на ABBA през януари 1983 г., членовете преследват самостоятелни кариери със смесен успех.

През 1999 г. музиката на ABBA е адаптирана към успешния мюзикъл „Mamma Mia!“ който обиколиха целия
свят. Филм със същото име излиза през 2008 г. Продължението „Mamma Mia! Here We Go Again“, излиза през 2018 г. На 27 април 2018 г. е обявено, че групата записва две нови песни след 35 години на неактивност, наречени „Все още имам вяра в теб“ и „Не ме изключвай“. На 18 септември 2018 г. в интервю Андерсън каза, че те все още работят върху песните, с евентуално написана трета; те ще бъдат издадени през 2019 г.

АББА е първата група от неанглоезична страна, която постига успех в класациите на англоговорещите страни, включително Великобритания, Ирландия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Съединените щати. В Обединеното кралство те имат запис от осем последователни албума номер едно. Групата също се радва на значителен успех в Латинска Америка и записва колекция от хит песни на испански. Групата е отличена на 50-годишнината на песенния конкурс Евровизия през 2005 г., когато техният хит „Ватерло“ е избран за най-добра песен в историята на състезанието. Групата е въведена в Залата на славата на рокендрола през 2010 г. През 2015 г. песента им „Dancing Queen“ е въведена в Залата на славата на Грами.из уикипедия


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*