Помпео в Гърция - нови перспективи в политиката, нови американски бази

Pan.bg 28 сеп 2020 | 13:40 views (527) commentaries(0)
img
пан.бг


САЩ и Гърция обсъждат намаляне на напрежението в Източното Средиземноморие
Страните също потвърдиха своя ангажимент за стратегически диалог

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обсъди укрепването на двустранните връзки и намаляването на напрежението в Източното Средиземноморие на среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Солун в понеделник. Държавният секретар написа за това в Twitter.

"Винаги е удоволствие да се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас. Днес в Солун обсъдихме дългосрочната перспектива на американско-гръцките отношения, Западните Балкани и облекчаването на напрежението в Източното Средиземноморие," каза той.

Според Атинската македонска агенция за новини (AMNA) срещата между държавния секретар на САЩ и гръцкия министър е продължила около 50 минути, след което Помпео е отишъл до Гръцката асоциация на индустриалците, където ще се проведе кръгла маса за енергийното развитие с участието на гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис. Предвижда се също да се подпише споразумение за научно-техническо сътрудничество между Гърция и САЩ.

Помпео ще посети и Еврейския музей, където ще се срещне с председателя на Централния еврейски съвет на Гърция и еврейската общност в Солун Дейвид Салтиел. След това държавният секретар на САЩ ще отиде в Крит, където вечерта ще бъде приет в дома си от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.
Стратегически диалог със САЩ

Съединените щати и Гърция също потвърдиха ангажимента си към стратегическия диалог между двете страни и възнамеряват да проведат третия си кръг във Вашингтон през 2021 г.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас и американският държавен секретар Майкъл Помпео проведоха преглед на високо ниво на стратегическия диалог между САЩ и Гърция на 28 септември 2020 г., преди третия кръг от стратегическия диалог, който ще се проведе във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ през 2021 г. Съединени щати и Гърция потвърждават ангажимента си към стратегическия диалог като свидетелство за изключителните отношения между двете страни. По повод този преглед на високо равнище те потвърдиха взаимното си желание за задълбочаване на сътрудничеството ", се казва в съвместното изявление.

В документа се отбелязва, че страните възнамеряват да разширят взаимодействието в области като регионалното сътрудничество, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, търговията и инвестициите, енергетиката, връзките между народите.

На 29 септември Помпео и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посетят американска военна база в залива Суда, Крит. Според вестник "Прото тема" министрите на
външните работи и националната отбрана Никос Дендиас и Никос Панайотопулос, шефът на Генералния щаб на Националната отбрана на Гърция генерал Константинос Флорос и директорът на дипломатическото бюро на министър-председателя ще вземат участие в разговорите между делегациите на двете страни. Посланик Елени Сурани.

Дори при правителството на Алексис Ципрас (септември 2015 г. - юли 2019 г.), Гърция и САЩ се споразумяха да започнат двустранен стратегически диалог, първият кръг от който се проведе във Вашингтон на 13-14 декември 2018 г. Той обсъди различни двустранни въпроси, засегна теми за отбрана и сигурност, борба с тероризма, развитие на икономиката и търговията, инвестиции и енергетика.

Освен това Гърция през 2018 г. предложи на Пентагона постоянно да разположи военни бази в близост до гръцките градове Волос, Лариса и Александруполис. Съединените щати вече разполагат с военна база на пристанището Суда в едноименния залив на остров Крит. През юли 2019 г. новият гръцки външен министър Никос Дендиас, представяйки в парламента работната програма на новия кабинет във външнополитическата област, заяви, че гръцко-американските отношения вече са на отлично ниво.източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка