Проекти от бъдещето: Перспективна система за комуникация, управление и контрол за Пентагона

Pan.bg 18 окт 2020 | 07:52 views (569) commentaries(0)
img
пан.бг
Проекти от бъдещето: Перспективна система за комуникация, управление и контрол за Пентагона

В момента Пентагонът разработва програмата за конвергенция на проекти. Целта му е да създаде нови комуникационни и командни и контролни съоръжения, способни да интегрират съществуващите системи във високоефективна и продуктивна мрежа. Появата на такава система за управление и контрол се очаква да опрости обмена на данни в рамките на междувидови групировки и да увеличи ефективността на тяхната бойна работа.


Предпоставки за външния вид

В момента всички клонове на военните и клоновете на въоръжените сили на САЩ са оборудвани с автоматизирани системи за тактически контрол (ACS TZ), които осигуряват приемането и обработката на данни с последващо издаване на заповеди. С напредването на развитието се въвеждат принципно нови системи, вкл. базиран на изкуствен интелект, драстично разширяващ бойните възможности на войските.

Има обаче сериозен проблем. Различните военни структури използват свои собствени автоматизирани системи за управление, които често са несъвместими помежду си. Това сериозно усложнява взаимодействието на различни видове войски. Например прехвърлянето на данни от контролната система Target Intelligence Data (TIDAT) към артилерийския комплекс Advanced Advanced Artillery Tactical Data System (AFATDS) трябва да се извършва ръчно.

В резултат на това взаимодействието на различни видове войски става по-трудно. В допълнение възникват различни трудности, свързани с интегрирането на отделни ТК ACS в общите оперативни и стратегически контури. Смята се, че подобни проблеми на системите за управление не позволяват да се реализира напълно потенциалът на съвременните оръжия и оборудване.

Проект "Конвергенция"

За да се отървете от настоящите недостатъци и да получите нови възможности, се разработва проектът за конвергенция. Целта му е да създаде принципно нова автоматизирана система за управление на оперативно-стратегическо ниво, способна да интегрира други системи и да осигури пълното им взаимодействие.


Според американската армия Конвергенцията обръща внимание на обучението на личния състав и разработването на оръжия и оборудване. Ключов компонент на програмата обаче са новите средства за комуникация и контрол, базирани на съвременни технологии. Те ще трябва да поемат някои от задачите, изпълнявани в момента от хората, както и да се опростят общите въпроси на взаимодействието.

Основната цел на Project Convergence е да интегрира всички военни активи в различни среди, от отряд на войници до сателитно разузнаване. Такъв комуникационен и контролен комплекс ще получава данни от цялото работещо оборудване за разузнаване и
наблюдение, ще съставя цялостна картина и ще я осигурява на всички участници в системата в техния собствен формат. В резултат на това не се изисква значителна преработка на съществуващите съоръжения за комуникация и контрол.

Предлага се да се въведе изкуствен интелект, който ще може самостоятелно да изучава ситуацията и да издава препоръки - ще му бъде поверено да избере кои средства за поражение трябва да се използват за една или друга цел. Освен това той ще отговаря за прехвърлянето на данни: всеки щаб или звено, работещо в общата система, ще вижда само това, което се очаква - поради това натоварването на персонала, оборудването и комуникационните канали ще бъде намалено без загуба в ефективността на войските.

От последните доклади следва, че Пентагонът вече е разработил някои от новите инструменти и ги тества, и то не само в лабораторни условия. Компонентите са готови за внедряване в мотопехотни части и артилерия. Също така системата вече може да интегрира космическия разузнавателен ешелон и тактическа авиация. Очевидно в сегашния си вид експерименталната „Конвергенция“ вече е способна да реши основни проблеми. В бъдеще, с развитието му, ще се появят нови възможности и ще бъдат свързани други структури на въоръжените сили.

Тествано на практика

През август и септември на тестовата площадка Yuma бяха проведени петседмични тестове на готови компоненти за конвергенция на проекта. Тези дейности включват сухопътни сили, въздухоплавателни средства и разузнавателен спътник на космическите сили. Демонстрирана е възможността за ефективна съвместна работа с използване на новия проект.


Решаването на задачата за бойно обучение беше разделено на три етапа. На първия сателитът направи разузнаване на определен район. Сателитните данни бяха предадени на командния пункт на 1300 мили от тестовата площадка. Там се извършваше обработка на информация, търсене на цели и разпространение на бойни мисии. На втория етап данните за целите бяха предадени възможно най-бързо на самолети F-35 и артилерия . По време на третия етап на тренировъчната битка, самолетите проведоха разузнаване и предадоха данни до единна автоматизирана система за управление, откъдето след това обозначението на целта беше изпратено до артилерийските части, вкл. оборудвани с най-новите гаубици с голям обсег на действие ERCA

Съобщава се, че подобни тестове са завършили само с частичен успех. Някои от новите възможности са потвърдени на практика, но други технологии трябва да бъдат подобрени. Освен това експерименталната система за управление не отговаря напълно на всички изисквания и планове на армията. В бъдеще обаче установените недостатъци ще бъдат коригирани и системите за контрол ще получат нови Освен това експерименталната система за управление не отговаря напълно на всички изисквания и планове на армията. В бъдеще обаче идентифицираните недостатъци ще бъдат коригирани и системите за управление ще получат нови желани функции.

Планове за бъдещето

Пентагонът планира да продължи научноизследователската и развойна дейност по сближаване на проекти през следващите месеци, за да подобри съществуващите компоненти и да създаде нови. Освен това изкуственият интелект на този комплекс трябва да бъде „научен“ да използва различни видове оръжия, вкл. докато отсъства от армията. Тогава ще са необходими нови тестови дейности, според резултатите от които ще бъдат извършени следващите етапи на усъвършенстване.

През следващата година се планират да се проведат нови тестове на тестовата площадка с участието на различни единици и различно оборудване. По-специално се предвижда да се включи в конвергенцията перспективна ракетна система . Участието й в практически дейности обаче, все още е под въпрос. Обхватът на стрелба на тази система надвишава размера на най-големите полигони на САЩ и изстрелите над океана не симулират напълно реална бойна работа. По този начин, нови организационни въпроси ще трябва да бъдат разгледани преди провеждането на бъдещи учения.


Все още не са обявени сроковете за завършване на работата и появата на окончателната версия на ACS за интегриране на проекти. Като част от тази програма е необходимо да се разработят много нови системи и мостри, вкл. принципно нови. Изискват се многобройни проверки и тестове в условия, максимално близки до реалните. Всичко това може да отнеме няколко години - дори да няма сериозни технически или организационни затруднения.

Перспективно единство

Американската армия вече има усъвършенствани възможности за автоматизирано командване и контрол във всички клонове на въоръжените сили. В същото време необходимостта от по-нататъшното им развитие е очевидна - както независима, така и насочена към интеграция. Това правят Пентагонът и организациите от отбранителната индустрия сега като част от проекта за конвергенция.

Идеите, предложени за изпълнение, изглеждат много интересни и въвеждането им в експлоатация може сериозно да промени външния вид и способностите на въоръжените сили. Необходимостта от комбиниране на различни ACS със сериозни различия, както и предложението за използване на изкуствен интелект, значително усложнява развитието на програмата като цяло.

Може да се очаква, че възложените задачи ще бъдат решени и армията ще получи принципно нови средства за командване и контрол. Не е известно обаче колко време ще отнеме завършването на проекта, каква ще бъде крайната му цена и с какво реалният комплекс ще се различава от настоящите планове и желания.

Автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Американска армия

източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка