Путин: Присъствието на САЩ в Афганистан е полезно за сигурността

Pan.bg 26 окт 2020 | 08:35 views (634) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


Президентът на Русия подчерта, че престоят на американците в Афганистан допринася за стабилността в страната и тяхното напускане създава рискове

Руският президент Владимир Путин заяви, че продължаващото присъствие на американската армия в Афганистан е от полза за цялостната сигурност.

"Първоначално подкрепихме присъствието на американски войски в Афганистан, по едно време гласувахме за съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Все още вярвам, че присъствието на американци в Афганистан не противоречи на националните ни интереси", каза държавният глава в интервю за Москва. Кремъл. Путин "по телевизионния канал" Русия-1 ". „Напротив, когато беше казано, че американците се готвят да изтеглят своя военен контингент - да, нашата официална позиция е, че това, може би, създава допълнителни условия за някакво афганистанско помирение, - но аз лично мисля, че че има много рискове ", каза Путин.

„Първо, ще трябва да отделим допълнителни пари, за да поддържаме стабилността, и второ, въпреки всичко, присъствието на американците в Афганистан допринася за стабилността в страната и тяхното напускане създава рискове“, обясни руският лидер. "Не е нужно да се борим с американското присъствие там", добави той.

Президентът обърна внимание и на продължаването на работата на специалните служби на двете страни в тази посока.

„Сътрудничим си със САЩ, въпреки многобройните противоречия в много области, сътрудничеството на нивото на специалните служби продължава“, каза Путин. Като пример той посочи „сътрудничество за разрешаване на конфликти в Сирия“. „На оперативно ниво, на ниво ръководство на нашите военни части, е установен много добър работен контакт“, каза той.


Борба с терора

Според него американците предоставят и "информация за борбата с тероризма" на своите руски колеги. "Работата на американците в Афганистан се възприема от нас като антитерористична работа", подчерта руският лидер.

"Те са ни предоставяли многократно информация. Благодарих на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп за това, защото информацията, получена от Америка в това отношение, ни помогна да предотвратим - и неведнъж - терористични атаки на територията на Руската федерация," напомни Путин.

Той увери: "Ние от своя страна се опитваме да отговорим със същото, имаме такова споразумение с настоящия президент на САЩ, че ако се появи такава информация, ще я споделим и ще си помагаме."
С

ътрудничество със САЩ

"Сега ми идва наум случай, когато американската страна ни помоли за помощ при намирането на техния гражданин, който беше
задържан - в Сирия той беше арестуван за шпионаж. Успяхме да убедим нашите партньори, те го освободиха, доведохме американския гражданин в Москва и го предадохме на служителите на Съединените американски щати "Според Путин „това сътрудничество има двустранен характер“. "Можеше да е дори по-добре, но като цяло сме доволни от това", каза руският президент.

Руският лидер призна, че за него е странно да чуе изявленията на кандидата за президент на САЩ Джоузеф Байдън, че Русия плаща пари за убийствата на американски войници в Афганистан.

„Тази информация изтече за първи път в„ Ню Йорк Таймс “през юли тази година, след това г-н Помпео [Майкъл Помпео, държавен секретар на САЩ] се обади на нашия външен министър Лавров, министърът на отбраната на САЩ се обади на своя колега Шойгу, а след това и на официалния лица на най-високо военно ниво, а след това и на ниво американски специални служби, заявиха, че нямат потвърждение на този вид информация “, припомни Путин.

Според него „изключително странно е, че някои в САЩ четат вестници и пренебрегват изявленията на своите управляващи“. „Изявления от този вид звучат най-малко странно и нямат абсолютно никаква основа“, каза руският лидер.

източник
тасс


© Алексей Дружинин / Пресслужба на президента на Руската федерация / ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка