Кризата на ядрените подводни сили на Русия се задълбочава

Pan.bg 12 ное 2020 | 23:32 views (4484) commentaries(0)
img
Превод и редакция ПАН.БГ


Темата за руските подводни сили и не особено приятната ситуация, свързана с тях, не е нова. От една страна, руснаците знаят, че ако нещо се случи, техните подводни чудовища ще изтрият един континент от лицето на земята, заради интересите на Русия.
От друга страна биха искали да мислят, че техните подводници наистина плават бързо, гмуркат се дълбоко, не могат да бъдат лесно открити и техните оръжия гарантират сигурността на страната.

Но сензационният инцидент с подводницата Омск, която по някаква причина изплува по време на учението край Аляска, кара човек да се чуди дали всичко в руския подводен флот е толкова безоблачно.


Експерти, които са запознати с военноморските дела, твърдят, че подводница може да изплува в три случая.

Първият - ако на борда има инцидент, пожар, извънредна ситуация.
Второ - ако на борда има болен или ранен, който трябва спешно да бъде прибран. Подводницата изплува и чака хеликоптера, който отвежда човека, чийто живот е в опасност.

Трето - „ако е предвидено в плана за учение“.

Трудно е да се каже какво наистина се е случило. Екипажът на Омск е много опитен, награждаван с различни награди за изпълнение на различни тренировъчни задачи, но все пак остават известни съмнения. Да, те не изплуваха в американските териториални води, така е. Няма причини за безпокойство, но фактът, че руското Министерство на отбраната, обикновено много подробно в описването на победи, скромно мълчеше, оставяйки медиите да размотават ситуацията, вече говори много.


Преди време писахме за общото превъоръжаване на всички атомни подводници с крилати ракети „Калибър“. Всъщност идеята е добра, само ако не надценяване полезността на такова решение . „Калибър“ е добра ракета, но със сигурност не само „Калибър“ трябва да укрепи отбранителната способност на страната, включително и подводния флот.

Въпреки това много медии публикуваха, по предложение на Министерството на отбраната, информация, че всички модернизирани подводници по проект 949А ще бъдат оборудвани с ракетни установки „Калибр“. Натоварването с боеприпаси ще бъде 72 единици на подводница.


За Антеев това е логично решение. В крайна сметка това е най-многобройният тип ядрени подводници, способни да решават проблемите за противодействие на всякакви групировки от вражески кораби.От 11-те построени („Белгород“ не се брои), 4 вече са минали под ножа, 5
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > след ремонти с различна сложност продължават да служат, а на две („Иркутск“ и „Челябинск“) се извършва модернизация, която ще продължи до 2023 година.С останалите всичко все още е много неясно.

Всъщност изискванията на руското командване за най-бързо въвеждане на нови видове оръжия са разбираеми. Много отдавна, от началото на новия век, стана ясно, че оръжейните системи, които руският флот използва,изискват актуализиране. Истинско, не за пресата, такова което да накара потенциалните опоненти, наистина да се респектират.

Между другото, не само Антей, но и подводниците Проект 971 и 945A трябваше да се надстроят до ниво "X +". Съвсем оправдано.

Кой трябваше да направи това? Естествено, производителите. За проект 949А бяха разработени предложения за подобрение в Централно конструкторско бюро "Рубин". Работата по подводниците от проект 945 беше поета от Централно конструкторско бюро "Лазурит", а тези от проект 971 трябваше да бъдат модернизирани в "Малахит".

Парите бяха разпределени от бюджета, за който предприятията, разбира се, знаеха. И през 2009 г. започна така наречения „среден ремонт“, който се извършва в средата на прогнозния експлоатационен живот на кораба. Трябваше да се ремонтират всички системи на подводниците и да се замени електрониката при необходимост с по-модерна. А върхът на ремонта трябваше да бъде инсталирането на „Калибър“.

Какъв всъщност е списъка?

Проект 949А. 7 подводници, от които 2 на ремонт, 2 модернизирани.


Снимка: http://mil.ru

Проект 971.9 (10), 4 (5) в ремонт, модернизирани 4.


Разликата е една заради K-331 Магадан, която е в ремонт, след което се планира да бъде отдадена под наем на Индия.

Проект 945А. 2 подводници, както в експлоатация, така и в ремонт и модернизация .


Като цяло за 11 години руският флот получи само 6 напълно модернизирани подводници. Това не е много предвид колко пари и хора са били ангажирани.

"Калибър"! Тъй като говорим за цялостно "калибриране" на всички възможни кораби, това е съображението. Смята се, че днес общият залп на всички надводни кораби ще бъде около 150 "Калибри". Не е много в сравнение с възможностите на американския флот по отношение на Tomahawks.

Тук много експерти открито се противопоставят на строежа на малки ракетни кораби от типа Буян-М, тъй като корабите струват пари, има много проблеми с тях и реалните възможности не са големи.

Естествено възможностите на подводница с крилати ракети в Каспийско море са едно, а на ядрена подводница на 200 км от Северна (например) Америка са съвсем друго.

Много повече цели могат да бъдат достигнати без проблеми ...

Ядрена подводница с крилати ракети определено ще бъде по-ефективна от малкият ракетен катер . Въпреки, че малкият ракетен катер е ефективен близо до брега.
Тоест, той е чисто отбранително оръжие .

Но МРК имат още едно слабо място - китайски двигатели. Уви, които са много далеч от идеала, но руските са още по-лоши. Руските корабни дизелови двигатели са по-лоши от китайските в смисъл, че те просто не съществуват.
И ако руските подводници бъдат модернизирани , до края на 2023 г. (или малко по-късно, както обикновено е в Русия) би се получило удвояване на теоретичния залп на "Калибър".Изграждането на МРК спря до номер 12.А това са само 96 стартови клетки за Калибри. Сравним с две подводници. Не е достатъчно.Модернизационните работи при подводниците обаче, продължават много бавно. Освен това има информация, че работата по модернизацията непрекъснато се „усъвършенства“. И проблемите са много.
Министерството на отбраната не предоставя нормална информация за процеса, а не е редно да се вярва на слухове.

Въпреки това, благодарение на информацията, която изтича от мрежите, много експерти заключават, че ремонтите вървят малко по-различно от представяното .

При "Иркутск" и "Челябинск" очевидно няма да бъде спазен крайния срок. Работата с тях продължава от 2013 г. и по някаква причина липсва информация колко близо са до завършване.

От подводниците проект 971, изпратени за ремонт, само K-328 и K-461 се подлагат на нормален среден ремонт, след което експлоатационният им живот ще бъде удължен с 10 години. На останалите техническата готовност периодично се възстановява и отделни системи се доработват.

Но ако не претърпят правилен ремонт и модернизация, те също ще останат на нивото от 90-те години на миналия век.
Всъщност модернизацията, ако се прави професионално и с подходяща финансова подкрепа, както показва опитът на американците, наистина е ефективна. Американският флот включва подводници от класовете Охайо и Лос Анджелис, произведени през първата половина на 80-те години. Но никой не би посмял да нарече тези кораби плаващи недоразумения. Те и в наши дни са съвсем реални бойни единици.


Руснаците знаят как да изграждат модерни подводници . Това е безспорен факт. Техните инженери и констуктури са създали няколко семейства от великолепни подводници.
Но подводниците, които са на 20 години, не са актуални. При тях задължително трябва да бъде намален шума, увеличена автономноста, по-ефективни бойни системи и усъвършенствани оръжия.Русия няма и толкова подводници, колкото американците.


Русия има 36 ядрени подводници срещу 70 американски . И те просто трябва да модернизират колкото се може повече подводници, защото всички разбират, че изграждането на 30 нови подводници за кратко време не може да стане в Русия. Специалистите говорят за по-малко, но по-качествени подводници.

Руските подводници имат на разположение противолодъчни оръжия с голям обсег: ракети Ответ и противоторпедни Ласта, които в битка могат да осигурят забележимо предимство.

Но американците създават ново супер антиторпедо, нови ракети, изкуствен интелект. В крайна сметка американският флот е създаден и финансиран с главна буква.

И това поставя американският подводен флот една степен по-високо от руския.

Спасението на руския подводен флот е в модернизацията. Но досега всички планове не могат да се похвалят с бързо и качествено изпълнение. "Иркутск", "Челябинск", "Леопард", "Вълк" - това е всичко, което се предлага днес по отношение на подводници, които са получили необходимата модернизация.

На форума Армия-2020 (който по някаква причина служи именно за деклариране на такива неща) беше обявено, че ще бъдат модернизирани още две подводници от Проект 971.

Това звучи добре, ако годината не е 2020. И са изминали почти 10 години, откакто е взето епохалното решение за извършване на модернизация на руския подводен флот. А подводниците , все още са там ... На опашката за ремонт.

Но те са с 10 години по-стари. Отлежали са до 10 години. Механизми, тръбопроводи, проводници и кабели, всичко е корозирало...


С такива темпове след около пет години ще наблюдаваме как руснаците приемат съвсем други решения: относно целесъобразността на по-нататъшната експлоатация на подводниците.

Някои експерти , които се грижат за състоянието на флота, смятат, че при такива темпове вече не става въпрос за среден ремонт и модернизация. А подводниците от Проект 971 ще продължават със същата поддръжка на техническата готовност на същото ниво, съчетано с незначителни подобрения, доколкото бюджетът позволява и удължаване на ресурса.

Това е доста логично твърдение, тъй като рублата се е обезценила значително от 2009 г. насам. И за същата сума е просто нереалистично да се извърши обемът работа през 2020 г. на ниво 2014 г.

Подводниците от проект 971 ще се държат над водата, същото може да се отнася и за проект 949, които ще служат за неопределено време . ..

Противокорабната ракетна система P-700 "Гранит", създадена през 70-те и 80-те години на миналия век , все още е сериозно оръжие в началото на този век. Но сега - "Гранит" е остарял както морално, така и физически. Това е стара ракета, която несъмнено представлява известна заплаха за врага, но ... Но това е много стара ракета. И не е трудно да се неутрализира със съвременни оръжия.

Корабите от проект 949А имат много добър потенциал по отношение на подобрения. Но стана известно, че не се предвижда да бъдат използвани и до края на 2030 г. просто ще изчерпят ресурса си и ще бъдат отписани.

И нищо не може да се направи, защото подводницата не е надводен крайцер. Тази платформа може да се мотае във водната зона на някакво вътрешно море, плашейки изостаналите си съседи с външния си вид. Демонстрирайки знамето на Русия, така да се каже.

Уви, подводницата е натоварена със сложни задачи .


Русия има сериозен поект за ядрена подводница - подводен ракетен крайцер "Проект 855М Ясен-М".


Плюс проект 955 - стратегическа подводница Борей, която всъщност е много тясно специализиран кораб.


Проектите обаче са много скъпи за Русия - 50 милиарда рубли за Ясен и двойно повече за Борей. А самия Ясен вече се нуждае от модернизация...


И с какво разполагат руските ВМС в момента?

Както споменахме по-горе:

Проект 949А. 7 подводници, от които 2 на ремонт, 2 модернизирани.
Проект 971.9 (10), 4 (5) в ремонт, модернизирани 4.


Разликата е една заради K-331 Магадан, която е в ремонт, след което се планира да бъде отдадена под наем на Индия.

Проект 945А. 2 подводници, както в експлоатация, така и в ремонт и модернизация .

Общо 22 подводници, от които 14 са готови за мисии.

Към тези Русия може да построи 9 Ясен и 10 Борей. В цифри всичко изглежда добре, по отношение на времето - ужасно. Периодът на строителство на един подводен крайцер е 7-8 години . Тоест „Воронеж“ и „Владивосток“, обещани тази година, може просто да излязат за тестване, а някои от „старите корита“ ще трябва да бъдат отписани.

2030 г. ще бъде годината на определен Рубикон за руснаците, много от старите подводници ще бъдат бракувани, а новите все още няма да бъдат построени.

Ако през 2010 г., според плановете, беше започнала модернизацията на подводниците от трето поколение, този преход би могъл значително да бъде изгладен, тъй като средният ремонт щеше да удължи живота на подводниците до въвеждането в експлоатация на новите кораби.

И Русия инвестирайки огромни средства в подводния флот, всъщност ще разполага с по-малко възможности за мисии под вода.
В резултат на това можем да направим следния извод: Руският подводен флот не го очакват най-добрите времена. Не може бързо и ефективно да модернизира старите подводници.А руското корабостроене не може бързо и ефективно да изгради нови, за да замени старите.
Какво ще направи Путин, за да спаси мощта и авторитета на руския подводен флот?


Използвани материали:
https://topwar.ru/156666-antitorpedy-my-poka-vperedi-no-nas-uzhe-obgonjajut.html
https://topwar.ru/41916-glavkom-vmf-rasskazal-o-buduschem-podvodnogo-flota.html
https://topwar.ru/138217-novye-podlodki-dlya-rossiyskogo-flota-na-stapelyah-i-v-planah.htmlизточник

topwar.ru
Автор:
Роман Скоморохов

Снимка: CrazyMk / forums.airbase.ru
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Кризата на ядрените подводни сили на Русия се задълбочава

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка