Почина офицерът от запаса, шефът на БТА - Максим Минчев. Поклон!

Pan.bg 15 ное 2020 | 13:52 views (760) commentaries(0)
img ПАН.БГ


Почина офицерът от запаса, шефът на БТА - Максим Минчев.

Максим беше представител на едно изключително талантливо поколение, завършило "Журналистика" в Лвовския военен университет в Украйна.

Тези млади офицери станаха гръбнака на българската военна журналистика. Участваха активно в промяната и демократизацията на медиите свързани с националната

сигурност и в промяната на България.

Максим Минчев бе една от ярките звезди на това поколение. Талантлив журналист, публицист и писател, както и много добър ръководител на БТА. Помним го и като искрен

приятел, меценат на военните медии и борец за свободна и независима журналистика.

Дълбок поклон!
.Уикипедия


Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София. През 1972-1976 г. завършва специалност "Журналистика" в Лвовския университет в Украйна, тогава СССР. През 1983-1986 г. учи специалност "Педагогика" във Военната академия "Георги Раковски" в София. През 1993-1996 г. е стипендиант към щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.

Минчев застава начело на БТА през 2003 година. През 2012-а беше въведена мандатност за не повече от два пъти като през 2017 г. е преизбран от Народното събрание за втори петгодишен мандат.

***
Миналата неделя е дал положителна ковид-проба и е бил приет в болницата на МВР. Заболяването му се усложнило, бил е поставен на кислород, прелели са му и кръвна плазма. Но накрая е загубил битката с Ковид-19.
Местен Вестник - Попово
24 ноември 2016 г. ·
Максим Минчев е избран за генерален секретар на Световния конгрес на информационните агенции
Преди дни в международните информационни медии излезе новината, че новият генерален секретар на Световния конгрес на информационните агенции е Максим Минчев.
Генералният директор на Българската телеграфна агенция БТА – Максим Минчев бе избран на Петия световен конгрес на информационните агенции в азербайджанската столица Баку измежду 100 новинарски агенции от 77 държави от 5 континента. Това е третото голямо признание за Максим Минчев през тази година: в началото на септември той бе избран за президент на Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион.
Максим Минчев оглавява БТА от 2003 година, а от 2006 година получава званието „Почетен гражданин на град Попово” за приноса му в популяризиране името на град Попово в медийното пространство.
Какво свързва Максим Минчев с Попово?! Силната връзка към града той получава от своя баща – Христо Минчев, известен писател и кореняк поповчанин. Поповската читалищна библиотека разполага с множество книги на неговия баща, а в галерия „Майски“ съхранява скулптури и медали на неговата сестра, родена в Попово, сега световноизвестна художничка - Иванка Минчева, която над 20 години живее в САЩ и е съсобственичка на художествена галерия.
С Попово го свързва и едно друго име, това на негов чичо, писателя Богдан Глогински, също почетен гражданин на Попово. В „Бялото градче“ са и спомените му от детството, където прекарва всички коледни ваканции и в хубавите зими тогава с нетърпение очаква да слезе на гарата и с шейната-файтон да се придвижи до центъра. През лятото играе и във футболния отбор на Попово и един от скъпите му спомени е когато през далечната 1965 г. вкарва гол на отбора на с. Голямо Ново, откъдето е друг негов чичо – писателят Кольо Георгиев.
Макар и роден в София, Максим Минчев с гордост нарича Попово „роден край”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка