САЩ се оттеглят от Договора "Открито небе"

Pan.bg 22 ное 2020 | 00:38 views (381) commentaries(0)
img
ПАН.БГ

САЩ се оттеглят от Договора за открито небе
Това означава, че САЩ вече няма да могат да прелитат над която и да е територия на страните по споразумението, за да наблюдават военни дейности, както и да имат достъп до данни, получени по време на полетите.

© EPA / MIKE THEILER

Съединените щати ще престанат да бъдат страна по Договора за открито небе (OST) в неделя.На 22 ноември изтичат шест месеца, откакто американската администрация изпрати известие за оттегляне от депозитарите (Канада и Унгария) и останалите страни, участващи в документа. Основната причина за тази стъпка беше твърдението, че Русия не изпълнява Договора.

По този начин Съединените щати вече няма да могат да летят над която и да е територия на страните по споразумението, за да наблюдават военна дейност, както и да имат достъп до данни, получени по време на полетите. В изявление на държавния секретар Майкъл Помпео от 21 май се казва, че Вашингтон може да бъде готов да преразгледа решението си за оттегляне, ако Русия „демонстрира връщане към пълно съответствие с този договор за изграждане на доверие“. Тогава президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви шанса за постигане на ново споразумение.

През последните шест месеца американската страна не е обявила никакви споразумения с Русия. Държавният департамент не предостави никаква информация по искане на кореспондент на ТАСС за коментар по този въпрос. Москва от своя страна многократно подчертава неприемливостта на условията, предложени от Вашингтон за отмяна на решението, определяйки ги като ултиматуми.
Перспективи след януари

Демократът Джоузеф Байдън, който според американските медии е спечелил президентските избори в САЩ, по време на предизборната кампания на 22 май, коментира решението на републиканеца Тръмп, който се кандидатира за втори мандат, по Договора. Той нарече този ход недалновиден, като отбеляза, че това ще увеличи напрежението между Запада и Русия, както и ще увеличи риска от грешни изчисления и конфликти.

Дори ако САЩ искат отново да станат страна по договора, това няма да е лесно. Олег Бушуев, ръководител на отдела за контрол на конвенционалните оръжия на Департамента за неразпространение и контрол на оръжията на руското външно министерство, отбеляза на 7 юли, че след това САЩ ще трябва да се съгласят с всички решения, взети в тяхно отсъствие.Не в интерес на Америка

Вашингтон многократно е споменавал,
че се е консултирал тясно със съюзниците във връзка с решението за оттегляне от Договора. В същото време редица западни държави призоваха американските си колеги да преразгледат тази стъпка.

Демократите в Конгреса на САЩ обвиниха администрацията в нарушаване на разпоредбите на военния бюджет за финансовата 2020 година, която призовава да уведоми депутатите 120 дни преди очакваната дата на прекратяване на участието . Елиът Енгел, нюйоркски демократ, председател на комисията по външни отношения на парламента, посочи, че ръководителите на Пентагона и Държавния департамент не са изпратили такова съобщение.


Набор от искове

Същността на претенциите на САЩ срещу Русия се свежда до предполагаемите ограничения или откази за провеждане на наблюдателни мисии. Според американската страна Руската федерация "отказа наблюдателни полети в 10-километров коридор по границата си" с Абхазия и Южна Осетия, създаде летище за зареждане с гориво в рамките на Договора в Крим, "незаконно наложи ограничения на полета над Калининград". Според Помпео, през 2019 г. Русия "необосновано отказа да проведе съвместен американо-канадски полет за наблюдение" над района на "мащабни руски военни учения".

Освен това държавният секретар приписва на Русия използването на изображенията, получени по силата на договора, в интерес на агресивната нова руска доктрина за нанасяне на удари върху критична инфраструктура в САЩ и Европа с помощта на високоточни конвенционални боеприпаси.Огледални мерки

Руският външен министър Сергей Лавров обясни, че отказът да се извършват полети в 10-километрова зона близо до границите на Абхазия и Южна Осетия се дължи на факта, че тези държави не са страни по документа.

Според него твърденията на Вашингтон за ограничаване на обхвата на полетите над Калининградска област също са несъстоятелни: режимът на полетите, установен от Руската федерация съгласно споразумението, е напълно отразен на подобен режим над Аляска. По-специално, в един наблюдателен полет можете да получите изображение на около 98% от района на Калининград, а полет над Аляска ще ви позволи да инспектирате не повече от 3% от територията, уточни Лавров.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече нелепи изявленията на американската страна, че руските самолети, участващи в договора, са "използвани като насочващи за артилерийски и ракетни стрелби".Трансфер на данни

Според руската страна САЩ искат съюзниците от НАТО да подпишат документи за трансфера на данни, получени по време на полети над Русия. Освен това Вашингтон настоява да отхвърли исканията на РФ за провеждане на наблюдателни мисии над американски военни съоръжения в трети страни. Лавров нарече това „грубо нарушение на договора“.

"Ако те искат да запазят договора в сила и ако искаме да останем в него, ние ще поискаме от нашите партньори писмено, законно да ни потвърдят, че първо, те няма да забраняват полети над която и да е част от тяхната територия. Там има американски бази. , там няма американски бази, това е тяхната територия, територията на западните държави, останали в договора “, подчерта външният министър.

Многостранният договор за открито небе, подписан на 24 март 1992 г. в Хелзинки от представители на 23 държави-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, беше разработен с активното участие и на Москва. На практика документът предоставя на участващите държави правото да летят над всяка една от друга територия, за да наблюдават военни дейности в съответствие с договорените и договорени квоти за наблюдателни мисии. Споразумението регламентира провеждането на полети, определя механизъм за наблюдение на спазването на разпоредбите, съдържа изисквания за въздухоплавателното средство, ограничения върху състава и техническите параметри на оборудването за наблюдение.

Сега 33 държави са страни по договора.източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка