G20: Кажете сбогом на Тръмп - или сбогом на Америка?

Pan.bg 22 ное 2020 | 01:19 views (1029) commentaries(1)
img ПАН.БГG20 Кажете сбогом на Тръмп - или сбогом на Америка?


© AFP 2020 / Брендън Смяловски

Пандемията промени коренно дипломацията и международните отношения: личните срещи се превърнаха в рядкост. Дори най-важното събитие за годината, срещата на върха на Г-20, ще се проведе във виртуален формат. Вместо Рияд, световните лидери ще се събират пред мониторите в техните резиденции, няма да има най-важното на такива срещи на високо равнище - срещи в кулоарите, един на един или в тесен кръг, няма да има кратки, но важни разговори по време на почивките и на гала вечерите.
Но и президентите са хора, те се нуждаят от човешка комуникация - на живо и без свидетели. Освен това през последните години те свикнаха с редовни срещи, но не се виждаха от миналото лято, когато се проведе предишната среща на върха в Япония. Лидерите ще могат да се ръкуват един с друг едва през юни следващата година в Рим - тоест две години след Осака. Две години е практически цяла вечност в нашата ера на преструктуриране на световния ред, дори ако не вземем предвид огромните последици от коронавирусната криза.
Но срещите на върха на Г-20 се появиха като реакция на друга глобална криза - финансовата криза от 2008 г. И за кратък период от време според историческите стандарти те успяха да се превърнат не просто в най-важната среща на годината, но и в символ на бързо променящия се свят.
Къде е G7 (която беше G8 с Русия преди експулсирането й през 2014 г.)? Тази година за първи път, за първи път, тя не се събра дори във виртуален формат - тъй като домакинът на срещата Тръмп първо искаше да я проведе по старомоден начин, на живо и в същото време поиска да разшири списъка на участниците до 11, връщайки Путин на масата и след това изцяло отмени срещата. Сега, разбира се, Западът очаква с нетърпение възобновяването на формата - Байдън ще дойде, "Седемте" ще се съберат, но значението и влиянието на този клуб никога няма да бъдат същото. Но ролята на Г-20 само ще нараства - независимо кой се установява в Белия дом.

Кремъл разкрива програмата на предстоящата среща на върха на Г-20


На тази среща на върха всички ще изпратят Тръмп -
това е последната възможност за всички участници да видят излизащия президент. Светът не вярва в способността му да оспорва изборните резултати, но ако успее да го направи, мнозина ще бъдат щастливи. Да, радваме се - въпреки че световните медии и глобалисткият елит са изградили репутацията на Тръмп като маймуна с граната, всички истински силни лидери оценяват неговите бойни качества и американския (да не се бърка с атлантическия) патриотизъм. В Г-20 има няколко силни играчи - и не случайно всички те са от Азия (или в краен случай от Евразия).
Това са „Голямата петорка“ - Путин, Си Дзинпин, Нарендра Моди, Реджеп Ердоган и престолонаследникът Мохамед. Последният е и домакин на срещата на върха: макар формално срещата да се ръководи от баща му, крал Салман, младият принц всъщност управлява Саудитска Арабия. Тези пет са много различни - от герои до възраст (най-възрастният, 70-годишният Моди, два пъти по-стар от принц Мохамед). Но те имат едно общо нещо: те са независими лидери на суверенни сили. Тръмп нарече повечето от тях „шахматисти от световна класа“.
Когато западната преса пише, че Тръмп харесва диктаторите и иска да им подражава, умишлено измества фокуса - Тръмп не харесва диктаторите, а независимите лидери, които са отговорни за страната си. И да, той искаше да бъде точно като тях - да определя политиката на страната си въз основа на нейните национални интереси, а не да работи като нает мениджър за насърчаване на глобализацията сред наднационалния елит. И точно това не беше позволено на Тръмп, но поне той се опита. Кой друг от американските президенти беше способен на това? Последният беше Ричард Никсън - затова той бе отстранен от Белия дом в резултат на „информационна кампания“, организирана от истеблишмънта и специалните служби, тоест специална операция.Всеки от "голямата петорка" имаше свои отношения и своя химия с Тръмп, но всички те разбираха, че са изправени пред необикновен идеологически и силен боец. Нещо повече, боец, чийто основен враг е същият като техния - въпреки че той няма лице и е невъзможно да участва в открита битка с него, можете да научите за чувствата му от световните медии. Кои са основните врагове на човечеството? Путин, Тръмп, Си, Ердоган, Мохамед - само Моди все още не е етикетиран като чудовище (въпреки че има зад гърба си десетилетие и половина американски санкции).
В същото време „пощенската загуба“ на Тръмп не е стратегическо поражение лично за „Голямата петорка“, макар и само защото Байдън, който го наследява, няма да може да върне старите дни на всемогъща Америка. Отдавна ги няма, да не говорим, че разделена държава не е най-добрата платформа, не само за възобновяване на строителството на Вавилонската кула (особено след като тя вече е рухнала), но и за провеждане на поне някаква последователна и уверена външна политика ... Освен това, за разлика от Тръмп, просто няма какво да се опитвате да преговаряте с „колективния Байдън“: той е продукт на отминала епоха. Реликвите от тази епоха смятат, че сега са си отмъстили, само че останалата част от света не вярва в способността им да върнат времето назад.
Голямата петорка ще разглежда Байдън като много опасна, но неадекватна ситуация (и това не е въпрос на лично здраве, а неразбиране на хода на историята) на враг - снизходително, но без уважение и съчувствие - и ще продължи да изгражда пост-американски свят.източник

РИА новости
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 22 ное 2020, 06:58
   
  10
   
  0

  Много рано е да се отписва Тръмп!

  Тези, глобалният елит, които над 100 години вече, са стояли и днес още стоят над всички президенти, над всички права в света и правят, каквото си поискат, са против Тръмп!
  НО, факт е, че до сега не можаха да го премахнат. А за тях тази война е на живот и смърт!
  Значи и сега все още има някаква надежда за света, за хората, за нашата планета!

  Тези, "дълбоката държава" са навсякъде. Дори и тези тук посочени, "голямата петорка": Путин, Си Дзинпин, Нарендра Моди, Реджеп Ердоган и престолонаследникът Мохамед, дори и те не са 100% независими от "плесента на Байдън", от печатарите на доларите..

  Мен лично, много силно ме учуди реакцията на Русия на т.н. "вирус". И там се направи и продължава да се прави същото, както в подчинените на "Байдъновците" страни.
  Две, доста известни в света такива, са Германия и Япония, само да ги назовем... НО и болшинството други страни по света се управляват от марионетки, тъпи и гладни ръководители.... Прецакват собствените си страни, за да получат власт и пари... Много грубо даже.

  НО, Русия да се подчини на печатарите на доларите???
  Страна, която само за половин час може да унищожи САЩ завинаги и да ги потопи в океаните? Лично за мен това беше много лош знак. И Путин за мене стана г-н Никой, както и Меркелицата, японските премиери и цялата пасмина от Източна Европа, които като кученца им изпълняват заповедите, за да получат парченце месце или ако не изпълнят, тояга по гърба.

  Падне ли Тръмп, без значение, дали ще го убият или отстранят да не е повече президент на САЩ, считайте, че настъпва мрак по цялата планета.

  Тези, психопатите, "Байдъновците" ще убият милиони, милиарди хора по света и в САЩ с "вируси", с "ваксини", със страх или в концлагери....
  За кого са направени милиони пластмасови ковчези в САЩ? Защо всички ходят с маски и пак има "затваряне", уж за да ни пазят от вирус, който не е нищо повече от сезонен грип? Защо в Германия миналата седмица измениха законите и вече имат право "законно" да затварят несъгласните в т.н. "изолатори" (по времето на Хитлер също са ги наричали пак така, но след него ги наричахме "концлагери"...)

  Не вярвайте нищо, без да проверите!

  В нета инфо колкото искаш... Важното е да може да се отсява боклука. Но и няма много време. Системата в момента отива стремително към тотално разрушение и средновековен концлагер. А кой иска това? "Байдъновците", понеже те искат да останат сами на тази планета. Те печатят доларите, те са вече във всички страни...

  Ако щете ми вярвайте, ще се убедите сами, съвсем скоро!!! Тотално "затваряне" е планирано от "Байдъновците" още от януари другата година!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка