Френски външен министър: Да се изтеглят сирийските наемници от Карабах

Pan.bg 23 ное 2020 | 00:54 views (684) commentaries(0)
img
ПАН.бг


Френски външен министър: Много е важно да се реши въпросът с изтеглянето на сирийските наемници от Карабах


Европейският съюз за пореден път говори за присъствието на бойци от Сирия в Южен Кавказ. Така френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, коментирайки този въпрос, косвено се обърна към Турция.


Според Льо Дриан е време Турция да спре да прави изявления и да предприема действия, които противоречат на политиката за сигурност, която трябва да преобладава в Южен Кавказ.

Френският външен министър отбеляза, че днес е изключително важно да се реши въпросът за изтеглянето на сирийските наемници от Карабах.

Льо Дриан:

И трите страни съпредседатели на Минската група - Франция, Русия и САЩ - са съгласни с това днес. Трябва да се осигури и защитата на културното и религиозно наследство.

По-рано беше отбелязано, че бойци от Сирия са докарани в Южен Кавказ през турския Газиантеп.

Според ръководителя на френското външно министерство има груби случаи на нападения над свети места, включително унищожаване на паметници, оскверняване в църквите.

Жан-Ив Льо Дриан отбеляза, че е провел разговори с Баку и Ереван по този въпрос и на тази основа ще бъдат приети конкретни инициативи на ЮНЕСКО.

Френският министър отбеляза, че след отстраняването на бойците от Нагорни Карабах, както и след установяването на системата за сигурност в региона, ще бъде възможно да се пристъпи към обсъждане на статута на Нагорни Карабах. Вярно, Льо Дриан не уточни какво точно под Нагорни Карабах има предвид днес: всички онези области, които бяха контролирани от непризнатата НКР до 27 септември, или онези области, които се контролират от нея днес?

Използвани снимки:
Twitter / Le Drian


източник

военное обозрения
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка