Милош Земан иска от НСС имената на руските агенти в Чехия

Pan.bg 30 ное 2020 | 12:05 views (497) commentaries(1)
img
пан.бг


Медии: Чешкият президент поиска информация от контраразузнаването за работата на руските специални служби в страната
Според Чешкото радио Милош Земан също е поискал от контраразузнаването информация, потвърждаваща твърденията на американските специални служби за предполагаемо пране на „мръсни пари“ от организирани престъпни групи от Русия в страната.

Чешкият президент Милош Земан поиска от Националната служба за сигурност и информация (контраразузнаването) да предостави доказателства за дейността на руските специални служби в републиката и имената на техните агенти. Това съобщи в понеделник Чешкото радио, позовавайки се на три високопоставени източника.

Според радиото ръководителят на контраразузнаването Михал Куделка е получил такава заповед от държавния глава тази есен. Президентът има право да изисква от тази чешка специална служба изпълнението на възложените му задачи. Чешкото правителство също е информирано за тази заповед. Предполага се, че следващата седмица този въпрос ще бъде разгледан на заседание на парламентарната комисия за контрол върху дейността на специалните служби.

Според радиото Земан е поискал от контраразузнаването информация за операциите, извършвани в републиката от руските специални служби, имената на техните служители и чешки граждани, които взаимодействат с тях. Президентът настоява също така, че контраразузнаването трябва да уточни процеса на сътрудничество между тези чехи и агенти.

Освен това чешкият президент изиска от контраразузнаването информация, потвърждаваща твърденията на американските специални служби за пране на „мръсни пари“ от организирани престъпни групи от Русия, за които се твърди, че се извършват в Чешката република.

Прессекретарят на държавния глава Иржи Овчачек каза, че не знае нищо за тази заповед от Земан. Служителите на контраразузнаването отказаха да коментират информацията по радиото. Междувременно ръководителят на чешката президентска администрация Мирослав Минарж заяви пред репортери, че контраразузнаването "трябва да обоснове изявленията, които прави".

Контраразузнаването в своите доклади, чиято отворена част е достъпна за обществеността, ежегодно твърди, че дейността на руските специални служби представлява една от основните заплахи за националната сигурност на Чешката република.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 01 дек 2020, 22:59
   
  0
   
  1

  Малко по подробно....инфо...
  Вие или аз ставаме за смях..

  От коя дата.
  Ако не разбирате ден

  p.s

  В момента гледам страницата на президента

  http://www.zemanmilos.cz/cz/tiskova-sdeleni/

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка