Доклад НАТО - 2030 год.: Русия основна военна заплаха, Китай на второ място

Pan.bg 02 дек 2020 | 18:56 views (1452) commentaries(0)
img
пан.бг


НАТО смята Русия за основна военна заплаха до 2030 година
Китай беше обявен за втората по големина военна заплаха за сигурността му в алианса, а за третата - международният тероризъм

НАТО смята Русия за основна военна заплаха за нейната сигурност поне до 2030 г., Китай е на второ място, а международният тероризъм е на трето място. Това се посочва в доклада за реформата на алианса НАТО - 2030, публикуван в рамките на видеоконференцията на външните министри на Алианса, завършваща в сряда. Въз основа на този документ срещата на върха на НАТО през 2021 г. възнамерява да приеме нова стратегическа концепция за алианса.

Документът подчертава, че алиансът възнамерява да укрепи способностите си за сдържане на Руската федерация, като същевременно продължава въз основа на Съвета Русия-НАТО диалог за мирно съжителство. Но този съюз е готов да води диалог само от силна позиция. Авторите на доклада също изрично обявяват намерението си да провеждат разузнавателни дейности в целия спектър на сътрудничество между Москва и Пекин.
Основен враг"В бъдеще до 2030 г. Русия вероятно ще остане основната военна заплаха за алианса", се посочва в документа. Разделът за Русия съдържа концентриран набор от причини: „незаконна анексия на Крим“ (както НАТО нарича обединение на базата на популярен референдум ), „използване на химическо оръжие в Солсбъри“ (визирайки обвиненията на Великобритания спрямо Русия за несмъртоносното отравяне на Скрипал - бележка ТАСС), „Нарушение на Русия на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег“ (както заявиха САЩ, когато едностранно нарушиха този договор през 2019 г.).

„Руската агресия срещу Грузия и Украйна, която беше придружена от натрупване на военни сили, както и решителни действия в регионите на Балтийско и Черно море, в Средиземно море, в Далечния север, което доведе до остро влошаване на отношенията със Запада и се отрази негативно на сигурността на евроатлантическия регион. Русия непрекъснато участва във военни операции за сплашване в непосредствена близост до НАТО, а също така изгражда способностите си във въздушното пространство и навигацията в Атлантическия ареал “, се казва в документа.

За да може алиансът, чийто общ военен бюджет през 2019 г. възлиза на повече от 1 трилион долара, по някакъв начин да устои на Русия, чийто военен бюджет през 2019 г., според оценките на НАТО, е около 60 млрд. долара , експертите препоръчаха на страните от алианса да предприемат редица спешни мерки.

По-специално, алиансът трябва да „поддържа адекватни конвенционални и ядрени военни способности, като същевременно поддържа необходимата гъвкавост за отразяване на агресията срещу територията на алианса, особено там, където руските сили действат пряко или косвено, особено на източния фланг на НАТО“. "Съюзниците, различни от САЩ, трябва да засилят усилията си, за да гарантират, че техните финансови ангажименти и военни вноски отговарят на стратегическите нужди на НАТО и да позволят адекватен баланс с ангажиментите и вноските на САЩ", се казва в документа. Тоест, основният приоритет на НАТО в отговор на „руската заплаха“ през следващите 10 години ще бъде, / въпреки икономическото забавяне, причинено от пандемията/, увеличение на военните разходи на вропейските страни за закупуване на нови оръжия, чийто основен производител в НАТО е американският военно-индустриален комплекс.

НАТО обаче счита за необходимо да запази Съвета Русия-НАТО като инструмент за политически диалог за мирно съжителство с Руската федерация, но възнамерява да проведе този диалог от „позиция на сила и атлантическо единство“.

"НАТО трябва да остане отворена за обсъждане на мирното съвместно съществуване с Русия. За да може обаче такъв диалог да бъде продуктивен, той трябва да се води от позиция на единство и сила", се казва в документа.


Второ, но не последноНАТО смята Китай за втората най-голяма заплаха за сигурността му след Русия и счита за необходимо да се създаде постоянен орган в структурата на алианса, който да оценява действията на тази държава. Освен това НАТО възнамерява да следи отблизо сътрудничеството между Китай и Русия, по-специално военно-техническото сътрудничество.

"Китайската мощ и глобалните възможности представляват остро предизвикателство за отворените и демократични общества, особено предвид желанието му за авторитаризъм и териториална експанзия. Въпреки че Китай не представлява непосредствена военна заплаха за алианса като Русия, той разширява военните си възможности в Средиземно море, Атлантическия океан. и Арктика, а също така задълбочава сътрудничеството в областта на отбраната с Русия ", се казва в документа. Той обаче подчертава, че НАТО все още не разглежда Китай като военна заплаха, а като противник в областта на икономиката, технологиите и идеологията.В него се отбелязва, че „НАТО трябва да обмисли създаването на консултативна структура, която да обсъжда всички аспекти на интересите на НАТО по отношение на сигурността по отношение на Китай“.

„НАТО трябва да сформира специално звено в рамките на Съвместната дирекция за разузнаване и сигурност на Алианса (JISD) за наблюдение и оценка на сътрудничеството между Русия и Китай във военната, технологичната и политическата сфера, включително координацията на дезинформацията и хибридните военни операции“, се казва в документа. Този отдел „трябва редовно да информира Северноатлантическия съвет за тези проблеми“.


източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка