Макрон и Столтенберг : НАТО и европейския суверенитет

Pan.bg 03 дек 2020 | 08:51 views (358) commentaries(0)
img
Макрон и Столтенберг обсъждат укрепването на НАТОФренският президент подчерта желанието за по-силен европейски суверенитет, който би допринесъл за укрепването на трансатлантическото партньорство

Френският президент Еманюел Макрон проведе телефонен разговор в сряда с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който бяха обсъдени въпроси за укрепване на тази организация, както и европейски суверенитет. Това съобщиха от Елисейския дворец.

"Френският президент изрази задоволството си от стратегическия анализ, който НАТО извършва от срещата си на върха в Лондон миналата година. Той приветства в това отношение доклада на експертната група, който беше представен на външните министри на 1 декември. Този доклад е балансиран и полезен анализ на ситуацията." , - се казва в изявление.

По време на разговора с Йенс Столтенберг, Макрон "изрази желанието това проучване на въпроса да стане по-интензивно и конкретизирано през следващите месеци с цел укрепване на единството, солидарността и сплотеността на Алианса. По-специално това може да бъде постигнато чрез одобрението на Стратегическата концепция за отбрана от 2010 г., която може да се направи на следващата среща на върха на организацията въз основа на консултациите, които ще се проведат между съюзниците в съответствие с духа и буквата на Вашингтонския договор [1949] “, се казва в изявлението.

Според Елисейския дворец френският президент "подчерта в това отношение желанието си да осигури по-силен европейски суверенитет, който би спомогнал за укрепване на трансатлантическото партньорство пред съвременните предизвикателства". „Тази тема на европейския суверенитет, разбира се, ще бъде в центъра на работата по концепцията за„ стратегическия компас “, която се извършва паралелно с НАТО и ЕС и която трябва да бъде завършена по време на френското председателство на Европейския съюз, до началото на 2022 г.“, се казва в изявлението.

Също така, по време на неотдавнашните разговори между Макрон и Столтенберг, те обсъдиха „загрижеността, изразена от все по-голям брой страни от НАТО относно стратегическите избори, направени от Турция, което изисква разяснения въз основа на откровена дискусия в рамките на организацията и в новия трансатлантически контекст“. Както бе отбелязано в Елисейския дворец, тази дискусия беше „откровена и се проведе в атмосфера на взаимно доверие“.


източник

ТАССснимка
pogled.info
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка