САЩ силно затягат достъпа до технологии на разузнаванията на Русия, Китай и др.

Pan.bg 15 яну 2021 | 04:19 views (662) commentaries(0)
img
пан.бг

САЩ затягат контрола върху технологиите, за да намалят разузнавателните способности на Китай и Русия
Руската страна многократно подчертава, че ограниченията за износ на американското министерство на търговията са разрушителни и подкопават взаимодействието
Министерството на търговията на САЩ обяви в четвъртък, че затяга контрола върху технологичната сфера, за да предотврати евентуална подкрепа от гражданите и компаниите на САЩ на военните разузнавателни служби на Русия, Китай, Венецуела, Куба и Иран. Публикацията на агенцията е на нейния уебсайт.

„Днес Бюрото за промишленост и сигурност (BIS, действащо при Министерството на търговията на САЩ -) въвежда нов режим на контрол върху американските технологии и определени дейности на американски граждани, които могат да подкрепят използването им от чуждестранни военни разузнавателни служби, крайни потребители в Китай, Куба, Русия и Венецуела, както и в страни, подкрепящи тероризма, - се казва в текста. - Бюрото също така затяга контрола, за да попречи на американските граждани да подкрепят незаконни програми за оръжия за масово унищожение, включително системи за доставка на оръжия и производствени съоръжения. "

„Не можем да позволим на чуждестранни организации за военно разузнаване на нашите противници в Китай, Куба, Русия, Венецуела и Иран да се възползват от американските технологии или услуги в подкрепа на дестабилизиращи дейности“, коментира шефът на американското министерство на търговията Уилбър Рос ... Новите мерки „възпират гражданите на САЩ да подкрепят определени чуждестранни военни разузнавателни служби, например чрез посредничество при продажбата на чужди продукти или предоставяне на услуги за ремонт и поддръжка“.

Бюрото обаче разширява изискванията за лиценз за износ, реекспорт и трансфер в Китай, Русия и Венецуела. Ограничения ще важат за всички артикули, подлежащи на контрол на износа. Аргументира се, че тези мерки "ще попречат на разузнавателните служби на Китай и Русия да използват американски технологии и услуги в подкрепа на шпионаж, събиране на разузнавателни данни и други дейности, които противоречат на интересите на националната сигурност на САЩ". Разузнавателните служби на Венецуела, Куба, Северна Корея, Иран и Сирия също са добавени в списъка на Министерството на търговията.

Руската страна многократно е подчертавала, че ограниченията на износа на Министерството на търговията на САЩ са разрушителни и подкопават сътрудничеството.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка