Законопроектт за одобряване на Остин за шеф на Пентагона,в Конгреса на САЩ

Pan.bg 16 яну 2021 | 00:48 views (495) commentaries(0)
img пан.бг

Законопроектът за одобряване на Остин за шеф на Пентагона, представен в Конгреса на САЩ
Според закона човек, който се е оттеглил от активна военна служба преди по-малко от седем години, не може да стане министър на отбраната
Законопроект, позволяващ пенсионираният американски генерал Лойд Остин да бъде одобрен по изключение като шеф на Пентагона, е внесен в Конгреса на САЩ. Това съобщи в петък пресслужбата на председателя на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите Адам Смит (демократ, от щата Вашингтон).

Според нейните показания самият Смит е станал автор на този документ. Остин беше номиниран за поста министър на отбраната от новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън миналия месец.

Одобрението на Остин изисква Конгресът да приеме отделен законопроект. Факт е, че според американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от седем години. Тоест тази забрана се отнася и за Остин, който напусна активна военна служба през пролетта на 2016 г.

Преди това в историята на САЩ Конгресът направи такова изключение само два пъти: за Джордж Маршал през 1950 г. и Джеймс Матис през 2017 г.

Ако Конгресът одобри споменатия законопроект, кандидатурата на Остин все пак ще трябва да бъде одобрена от Сената.
Преработена позицияМеждувременно редица американски депутати, включително някои ключови демократични фигури, т.е. членове на партията на Байдън, вече се обявиха против назначаването на друг пенсиониран генерал за министър на отбраната. И сред тях беше Смит.

Сега обаче той призна, че е преосмислил собственото си решение. "Въпреки че първоначално имах опасения относно кандидатурата на друг наскоро пенсиониран генерал, номинираният за Остин потвърди разбирането си за ролята, която гражданският контрол играе в нашата армия за осигуряване на нашата демокрация. И той се ангажира да поддържа този съкровен принцип ", - счита законодателят. Според него изготвеното от него законодателство е „важна стъпка“, която ще „придвижи напред“ процеса на разглеждане на кандидатурата на Остин от горната камара на Конгреса.

Предвидено е сенатската комисия по въоръжените сили да проведе изслушване по кандидатурата на Остин на 19 януари - деня преди встъпването в длъжност на Байдън.
Подробности за биографията

Остин е бил заместник-началник на щаба на армията на САЩ от 2012-2013 г.

От март 2013 г. до март 2016 г. той оглавява Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили
на САЩ, чиято зона на оперативна отговорност включва предимно Близкия изток, Южна и Централна Азия и част от Северна Африка.

Той е бил на активна военна служба почти 41 години. Има военни награди. Стана шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири звезди на генерала.

Обявявайки намерението си да назначи Остин на поста шеф на американския военен отдел, Байдън поясни в авторова статия, публикувана на 8 декември в Атлантическия океан, че той си спомня пенсионирания генерал преди всичко от събитията в Ирак през 2010-2011 г. По това време Байдън беше вицепрезидент на САЩ.

Избраният президент изрази мнение, че Остин през 2011 г. „е изиграл ключова роля за връщането на 150 000 американски войници в родината си от театъра на войната“ в Ирак. "Решаването на тази задача изискваше не само уменията и стратегическото мислене на опитен войник. Това изискваше Остин да се включи в дипломацията, да изгради отношения с нашите иракски колеги и нашите партньори в региона. Той служи като държавник, представяйки страната ни с чест и достойнство, и винаги е бил притеснен преди всичко за техните подчинени ", убеден е следващият ръководител на американската администрация.

Според Байдън той „е прекарал безброй часове“ с Остин „както„ на полето “, така и в ситуационната стая на Белия дом“. Новият ръководител на Белия дом подчерта, че винаги се е възхищавал на "спокойствието и характера" на този военачалник. Освен това Остин разбира, че въоръжените сили на САЩ са „само един от инструментите за национална сигурност“, той е склонен да използва сила „само в краен случай“, каза Байдън.източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка