Бъдещ шеф на Пентагона за по-тясно сътрудничество с Русия, но и за възпиране

Pan.bg 20 яну 2021 | 00:38 views (588) commentaries(0)
img ПАН.БГ


Кандидатът за шеф на Пентагона с готовност за по-тясно сътрудничество с Русия
Лойд Остин също вярва, че "за ефективно овладяване" на потенциала на Русия, Съединените щати трябва да поддържат състояние на боеспособност на конвенционални и ядрени оръжия
Пенсионираният американски генерал Лойд Остин заяви във вторник, че ако бъде одобрен за шеф на Пентагона, той възнамерява да "остави вратата отворена" за по-тясно сътрудничество с Руската федерация в области от взаимен интерес.

„Ако бъда одобрен, ще търся начини за предотвратяване на опасна ескалация на напрежението, ще стоя твърдо в защита на нашите интереси и ценности и ще оставя вратата отворена за по-голямо сътрудничество с Руската федерация в области от взаимен интерес“, каза Остин в писмен отговор на въпроси членове на комитета на Конгреса по въоръжените сили. Сред такива области за потенциално сътрудничество Остин открои контрола върху оръжията, борбата с тероризма, предотвратяването на разпространението на оръжия за масово унищожение и разрешаването на военни конфликти на места, където руските и американските войски действат в непосредствена близост една до друга.

В същото време той подчерта, че основната задача в областта на сигурността от страна на САЩ "е да възпре Русия да действа срещу жизненоважни американски интереси, включително защита на нашите съюзници от руската военна агресия". Остин добави, че според него Москва използва такива средства, включително военни, за да постигне своите геополитически цели, които противоречат на американските интереси и международното право.

Главният кандидат за Пентагона отбеляза, че удължаването на START е в интерес на националната сигурност на САЩ.


Ограничаване на Русия

Остин вярва, че Русия вероятно ще остане „реална заплаха“ за САЩ през следващите години. Той каза, че "за ефективното овладяване" на потенциала на Руската федерация, САЩ трябва да поддържат конвенционалните и ядрени оръжия в състояние, готови за бой.

„Важно е ние, заедно с нашите съюзници, да поддържаме боеспособността на конвенционалните въоръжени сили и ядрените сили, за да осигурим най-ефективното ограничаване на руската агресия“, каза той. Остин подчерта, че американските военни трябва винаги да останат „смъртоносни, издръжливи, мобилни и готови за бой“. Ако бъде одобрен за поста шеф на Пентагона, Остин обеща да гарантира, че американските войски имат всички възможности да сдържат Русия.

Според Остин Пентагонът, заедно със своите съюзници в Европа и НАТО, вече полага усилия да сдържа Руската федерация. Като ръководител
на отбранителния департамент той обеща да се увери, че американската армия разполага с достатъчно политически и други ресурси, за да изпълни тази задача. Кандидатът за поста шеф на Пентагона каза още, че според него Русия използва както твърда, така и мека сила, за да засили своето геополитическо влияние, поради което ефективното противодействие на това изисква интегриран подход, включващ не само американски военни съюзници, но и дипломация.


При кибератака

Остин смята, че Русия "трябва да носи отговорност", ако американските разузнавателни служби излязат с изявление относно участието си в масовите кибератаки, извършени в Съединените щати.

Зададен му е въпрос за предполагаемото участие на Русия в масови кибератаки срещу федералното правителство на САЩ. "Искрено вярвам, че ако ФБР и НСА (Агенцията за национална сигурност) признаят това за Русия, и ако е така, мисля, че Русия трябва да носи отговорност. Това е моето лично убеждение. Той също така подчерта, че ако бъде одобрен за поста министър на отбраната, е готов да извърши задълбочен анализ на дейността на въоръжените сили на САЩ в киберпространството.

Софтуерът на Orion на SolarWinds беше хакнат през март 2020 г. Хакерите успяха да инжектират вирус в актуализацията на Orion, която след това беше изтеглена и използвана от хиляди клиенти на SolarWinds, включително водещи държавни агенции, както и над 400 от най-големите американски компании.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Москва не е замесена в хакерски атаки срещу правителствени агенции и американски компании. Според него „всякакви обвинения в участие на Русия са абсолютно неоснователни и по-вероятно са продължение на сляпа русофобия, която се използва при всеки инцидент“.

Намаляване на американското военно предимство

Остин смята, че намаляването на военното предимство на САЩ над Русия и Китай представлява сериозна заплаха за американската страна.

"Продължаващото отслабване на военното предимство на САЩ над Китай и Русия в ключови стратегически области остава основна заплаха, с която Пентагонът трябва да се справи. Ако това продължаващо отслабване не бъде спряно, това може значително да подкопае способността ни да постигаме национални цели.


източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка