Реч на президента на САЩ Джо Байдън: Трябва да възстановим душата на Америка

Pan.bg 20 яну 2021 | 22:59 views (412) commentaries(2)
img
ПАН.БГ

Нека да сложим край на тъмната ера на демонизация в Америка. Превод на реч от новоизбрания президент Джо Байдън

Източник: The New York Times

Meduza публикува пълния превод на речта на новия президент Джо Байдън(английската версия е достъпна на уебсайта The New York Times).

Мои съграждани американци , хората казаха своята дума. Те ни донесоха ясна, уверена победа. Победихме с най-голям брой гласове на президентските избори - 74 милиона.

Изумен съм от доверието, което ми оказахте. Обещавам да бъда президент, който се стреми да не разделя, а да обедини обществото. За който няма червени или сини щати, а само САЩ. И който ще работи с цялото си сърце, за да спечели доверието на всички хора. За когото Америка са хората. Това ще направи нашата администрация.

Аз се стремях към този пост, за да възстановя душата на Америка. Да се ​​възстанови ядрото на нацията - средната класа. Да накараме Америка отново да бъде уважавана по целия свят и да ни обедини тук у дома. За мен е чест, че толкова много американци гласуваха за тази визия. И сега нашата задача е да го превърнем в реалност.

Както много пъти съм заявявал, аз съм съпругът на Джил. Не бих бил тук без любовта и неуморната подкрепа на Джил, Хънтър, Ашли, нашите внуци и техните съпрузи, цялото ни семейство. Те са моето сърце.

Джил е военна майка и учителка. Тя посвети живота си на образованието, но преподаването не е само това, което прави. Днес е страхотен ден за американските педагози: един от вас ще се появи в Белия дом, а Джил ще стане страхотна първа дама.

И ще имам честта да работя заедно с фантастичния вицепрезидент Камала Харис, който ще остане в историята като първата жена, първата чернокожа жена, първата жена от южноазиатски произход и първата дъщеря имигрант, избрана някога в Белия дом.

Беше крайно време това да се случи и днес се радваме всички, които дълги години се борихме усилено, за да го направим. Америка отново е наклонила дъгата на моралната вселена към справедливост. Камала, Дъг (Дъглас Емхоф, съпруг на Камала Харис - бележка на Медуза), независимо дали ви харесва или не, вие сте нашето семейство. Станахте почетни Байдънови и няма изход.

На всички, които доброволно са участвали в анкети в разгара на пандемията, на представители на местните избирателни комисии - заслужавате специални благодарности от тази нация. На екипа на моята предизборна кампания, всички доброволци, онези, които дадоха всичко от себе си, за да достигнат този момент - дължа ви всичко.

И на всички, които ни подкрепиха: горд съм с кампанията. Гордея се с коалицията, която създадохме - най-широката и разнообразна в историята. Демократи, републиканци и независими. Прогресивни, умерени и консерватори. Млади и стари. От градове, предградия или провинция. Гейове, натурлани, трансджендъри. Бели. Испанци. Азиатци. Коренни американци.

И особено в онези моменти, когато кампанията беше в най-ниската си точка - афроамериканската общност отново се застъпи за мен. Те винаги ме подкрепят, а аз - тях. От самото начало казах, че искам нашата кампания да представлява цяла Америка и мисля, че успяхме. Искам да видя същото и в нашата администрация.

И за тези, които гласуваха за президента Тръмп, разбирам вашето разочарование днес. Аз сам загубих няколко избора. Но сега нека си дадем шанс. Време е да се откажем от суровата реторика. Намалете степента. Вижте се и се чуйте отново.

За да постигнем напредък, трябва да спрем да виждаме противниците си като врагове. Ние не сме врагове. Ние сме американци. Библията ни учи, че всичко има своето време - време за изграждане, време за посев и време за жънене. И е време да се излекуваме. Сега това е в Америка.

Сега, след като кампанията приключи, каква е волята на хората? Какъв е нашият мандат?

Вярвам, че е точно това: американците ни призоваха да мобилизираме силите на благоприличието и справедливостта. Мобилизирайте силите на науката и надеждата в лицето на големите битки на нашето време. Битката за контрол на вируса. Битката за просперитет. Битката да запазите семейството си здраво. Битката за постигане на расова справедливост и изкореняване на системния расизъм в тази страна. Битката за запазване на климата. Битката за възстановяване на благоприличието, защита на демокрацията и осигуряване на равни възможности на всички жители на тази страна.

Нашата работа започва с поемане на контрол над covid. Няма да можем да възстановим икономиката и жизнеността си или да се насладим на най-ценните моменти от живота - прегръдки с внуци, рождени дни, сватби, дипломи - докато не вземем този вирус под контрол.


В понеделник ще номинирам група водещи учени и експерти за преходни съветници, които да помогнат за въвеждането в действие на плана на Байдън-Харис на 20 януари 2021 г. Този план ще бъде научно обоснован, състрадателен, съпричастен и грижовен. Няма да спестя усилия и ангажимент да обърна пандемията.

Кандидатствах като горд демократ. Сега ще бъда американският президент. Ще работя в полза както на тези, които са гласували за мен, така и на тези, които са били против. Нека да сложим край на тази тъмна ера на демонизация в Америка - тук и сега. Отказът на демократите и републиканците да си сътрудничат помежду си не е по милост на някаква мистична сила извън нашия контрол. Това е решението. И това е нашият избор - сътрудничество. Ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем и обратното. Но аз вярвам, че това е част от мандата, даден от американския народ. Той иска да работим заедно.

Това е изборът, който правя. И призовавам Конгреса - и демократите, и републиканците - да направят този избор заедно с мен. Американската история говори за бавно, но стабилно разширяване на възможностите. Не повтаряйте грешките: много мечти се забавят твърде дълго. Трябва да дадем обещание на всички - независимо от раса, етническа принадлежност, вяра, идентичност или увреждане.

Америка винаги се е формирала от повратни моменти - моменти в историята, когато сме взимали тежки решения относно това кои сме и кои искаме да бъдем. Линкълн идва през 1860 г., за да спаси съюза. Рузвелт през 1932 г. обеща на обсадената страна нов курс. Кенеди постави нови граници през 1960 г. И преди 12 години Барак Обама влезе в историята, като ни каза: „Да, можем“. Сега отново сме в повратна точка. И ние имаме възможността да победим отчаянието и да изградим нация на просперитет и цел.

Можем да направим това. Знам, че можем. Отдавна говоря за битката за душата на Америка. Трябва да възстановим душата на Америка. Нашата нация се формира от постоянна борба между нашите най-добри ангели и нашите най-тъмни импулси. Време е ангелите да победят.Днес целият свят наблюдава Америка. Вярвам, че Америка е фар за целия свят. И ние водим напред не чрез примера на нашата сила, а със силата на нашия пример. Винаги съм вярвал, че Америка може да се определи с една дума: възможност. Че в Америка на всеки трябва да се даде възможност да стигне дотам, доколкото му позволяват мечтите и способностите, дадени от Бог.

Вярвам във възможностите на тази държава. Винаги гледаме към бъдещето. Предстои по-свободна и справедлива Америка. Напред е Америка, която създава работни места с достойнство и уважение. Америка е напред, като лекува заболявания като рак и болестта на Алцхаймер. Напред е Америка, която не оставя никого след себе си. Напред е Америка, която никога не се отказва.

Това е велика нация. А ние сме добри хора. Това са Съединените американски щати. И никога не е имало нещо, което да не можем да направим, ако го направим заедно.

В последните дни на предизборната кампания си помислих за псалм, който означава много за мен и семейството ми, особено за починалия ми син Бо. Той отразява вярата, която ме поддържа и, вярвам, подкрепя Америка.

Надявам се, че ще осигурим комфорт на над 230 000 семейства, загубили близки от този ужасен вирус. С цялото си сърце съм с теб. Надявам се, че този псалм ще ви подкрепи (говорим за религиозна песен на съвременния американски композитор Майкъл Йонкас, чийто текст се основава на псалом 91, старозаветната книга за Изход и Евангелието от Матей) - бел. От Медуза).

"И Бог ще те издигне на орлови крила,

Ще те отведе в дъха на зората

Накарайте го да грее като слънце

И той ще те държи в дланите Си. "

И сега заедно - на орлови крила - започваме делото, към което са ни призовали Бог и историята. С пълно сърце и твърди ръце, с вяра в Америка и помежду си, с любов към страната и жажда за справедливост, нека станем нацията, каквато можем да бъдем. Един народ. Силна нация. Нация излекувана. Съединените американски щати. Бъдете здрави. И Бог да защити нашите войски.

източник
МЕДУЗА.РУ

снимка

phototass2.cdnvideo.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  АЗЛК 21 яну 2021, 10:58
   
  3
   
  0

  Нищо чудно след година - две да даде властта на колежката по медицински причини.А тя е съпруга на някой дъглас хофман.Добър ден

 2. #2
  ракета 21 яну 2021, 19:24
   
  2
   
  0

  Знаем кой е истинският президент, не са камилата и бидоня.

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка