КС на Молдова: Руският език е незаконен за междуетническа комуникация

Pan.bg 21 яну 2021 | 17:55 views (601) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Конституционният съд на Молдова обяви руския език за незаконен като език за междуетническа комуникация
Решението е окончателно и не може да бъде оспорено
Конституционният съд на Молдова обяви за противоконституционен закона , в който руският език е определен като език за междуетническа комуникация. Това съобщи в четвъртък след съдебното заседание председателят му Домница Маноле.

"Съдът разгледа исканията на депутатите Октавиан Сику и Дину Плингау, в които те поискаха да изразят мнението си по Закона" За функционирането на езиците на територията на Молдова ", който беше приет от парламента на 16 декември и го обяви за несъвместим с Конституцията.

В навечерието на бившия президент Игор Додон заяви, че най-голямата Партия на социалистите (PSRM), оглавявана от него, ще направи всичко, за да защити статута на руския език, който се използва от повече от една трета от населението. Той загуби международния си статут през 2018 г., когато Конституционният съд, по искане на депутатите от Либералната партия, застъпваща се за обединение с Румъния, обяви за остарял приетия през 1989 г. закон „За функционирането на езиците на територията на Молдовската ССР“. Съгласно този документ молдовският е признат за държавен език на републиката, а руският получава статут на средство за междуетническа комуникация.

През декември миналата година молдовският парламент по инициатива на социалистите прие нов закон за функционирането на езиците, в който руският език отново беше върнат в международен статут, а Додон го подписа на 18 декември, няколко дни преди оставката си от президентския пост. Според него държавните органи, длъжностните лица са задължени да предоставят на гражданите информация на руски език.

Депутатите от проевропейската Партия за действие и солидарност, която подкрепя действащия президент Мая Санду, Демократическата партия и други партии, чиито представители бойкотираха парламентарното заседание през декември, на което беше приет новият закон за езика, след което го оспориха в Конституционния съд, се противопоставиха на езиковата инициатива на социалистите.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка