Ракета JL-3 за подводници: Новият "аргумент" на Китай срещу САЩ

Pan.bg 26 яну 2021 | 08:05 views (669) commentaries(0)
img
пан.бгРакета JL-3 за подводници PLA: Новият "аргумент" на Китай


Китайските ракети Julang-3 или накратко JL-3 са третото поколение междуконтинентални балистични ракети за подводници. Предвижда се те да бъдат инсталирани на перспективни подводници тип 096 на военноморските сили на китайската армия.


За разлика от своите предшественици, JL-3 се очаква да носи или 3, или 5 до 7 бойни глави. В първия случай масата на индивидуално направляваната бойна глава може да бъде около 250 кг, във втория случай - около 35 кг. Някои експерти цитират и цифра от 10 бойни глави.

Най-модерната китайска ракета с голям обсег

South China Morning Post нарича Julang-3 е най-модерната китайска ракета с голям обсег. Според Националния аерокосмически разузнавателен център на американските военновъздушни сили ракетите JL-3 могат да имат обсег на действие над 10 000 км, което ще представлява сериозна заплаха за САЩ, включително континенталната част на страната. Тези китайски ракети се наричат ​​новият „аргумент“ на Китай срещу САЩ.

В доклада на Националния център за аерокосмическо разузнаване на САЩ се подчертава, че тестовете на новата ракета Julang-3 са извършени от Китай в края на ноември 2018 г. Оказа се, че JL-3 значително превъзхождат JL-2 по отношение на обхвата.

Федерацията на американските учени, която публикува свой собствен доклад на 19 януари 2021 г., е съгласна с данните за аерокосмическото разузнаване на САЩ. Ракетите JL-3 се разглеждат като много значителна стъпка напред в сравнение с предишните ракети JL-2, които в момента са на въоръжение в Китайската народна освободителна армия. Ако JL-2 има обхват на полета около 7200 км, тогава за новата ракета той ще се увеличи с една трета и ще възлезе на над 10 000 км.

Федерацията на американските учени обаче е убедена, че дори такива характеристики няма да позволят най-добрата китайска ракета да удари континенталната част на САЩ от Южнокитайско море. За това военноморските сили на НОАК ще трябва да доплават до Бохайско море и да се разположат по-близо до Япония и Южна Корея. Тук китайските подводници ще могат да заемат позиции и да нанасят удари по САЩ.
Китай увеличи "потенциала за отговор"

Малкълм Дейвис, старши експерт по сигурността в Австралийския институт за стратегическа политика, заяви, че разработването на ракети в Китай е осигурило на Пекин „ потенциал за отговор“, който му позволява да отвърне на удара в случай на мащабен военен конфликт със САЩ.

Разработването на по-модерни балистични ракети с морско изстрелване като JL-3 е от съществено значение, особено предвид желанието на Китай да осигури надеждна способност за втори удар.

- подчертава Малкълм Дейвис.

Но за да поразят цели на източния бряг на САЩ, австралийският експерт смята, че китайските подводници ще трябва да се отдалечат доста от Китай. Подводниците ще трябва да продължат към Бохайско море (част от Жълто море), но ще бъде много трудно да се разположат балистични ракети на такова разстояние от китайското крайбрежие без риск да бъдат открити.

Тимоти Хийт, експерт по сигурността в американския мозъчен тръст Rand Corporation, нарича ракетата JL-3 на Китайската народна освободителна армия (PLA) „страховито оръжие“, което заедно с DF-41 предоставя на Китай способността да нанася удари в континенталната част на САЩ. Жизнеспособността на китайските ракети, според Хийт, ще се дължи на факта, че те могат да бъдат изстреляни от значително разстояние, както и от наличието на няколко бойни глави.

Тимъти Хийт подчерта, че появата на нови ракети в експлоатация с военноморските сили на Китай, ще дистанцира САЩ от всякакви военни действия и манипулации в непосредствена близост до китайските граници.

Взети заедно, конвенционалните и ядрени способности на Китайската армия увеличават риска и цената на всяка американска война с Китай.

- каза експертът.

Едно от най-големите предизвикателства за Китай е да убеди САЩ, че помощта им за Тайван, може да бъде твърде скъпа за САЩ и американския народ.

Автор:
Иля Полонски


източник
военное обозбение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка