Китай: Деградацията на отношенията между Китай и САЩ се дължи на Тръмп

Pan.bg 22 фев 2021 | 08:23 views (314) commentaries(0)
img
ПАН.БГ

Китайско външно министерство: деградацията на отношенията между Китай и САЩ се дължи на Тръмп
Отношенията между двете страни се отклониха от нормалния път и се сблъскаха с най-сериозните трудности от установяването на дипломатически отношения, заяви външният министър на Китайската народна република Уанг И.

Деградацията на китайско-американските отношения, стигнала до най-лошото ниво в историята, е по вина на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи в понеделник на церемонията по откриването на форума за Лантинг в Пекин външният министър, член на Държавния съвет на Китайската народна република Уанг И.


"През последните няколко години китайско-американските отношения се отклониха от нормалния път. Те се сблъскаха с най-сериозните трудности след установяването на дипломатически отношения.", каза той.Бъдещето и политиката към него
"На тази основа САЩ са предприели редица стъпки, за да окажат натиск върху Китай и да го ограничат, което е нанесло неизмерими щети на двустранните отношения", добави
„Днес, за да поправим грешките и да върнем отношенията по правилния път, трябва да съборим стените на погрешните схващания, за да разчистим пътя към познаването и

разбирането на Китай такъв, какъвто е в действителност“, каза китайският външен министър.Неразумни подозренияАдминистрацията на американския президент Джоузеф Байдън трябва да се откаже от предразсъдъците и необоснованите подозрения относно Китай, за да нормализира китайско-американските отношения, каза Уанг И.

"Както знаем, новата администрация на САЩ преразглежда и преоценява външната политика на страната. Надяваме се, че американските политици ще следват тенденциите на времето и света, ще се откажат от предразсъдъците и неоправданите подозрения и ще предприемат стъпки за възстановяване на рационалността на политиката на Китай за осигуряване на здравословно и стабилно развитие на китайско-американските отношения “, каза той.

"За големите сили като Китай и САЩ има ключова необходимост да се уважават помежду си, което е по-важно от фокусирането върху преформатиране, потискане и дори побеждаване помежду си. Такива опити никога не са били успешни и никога няма да бъдат. Ще предизвикат ненужни проблеми и дори конфликти “, каза ръководителят на външното министерство на КНР.
ТайванСАЩ трябва да прекратят подкрепата си за сепаратистките сили в Тайван.
Уан И каза това в понеделник на церемонията по откриването на форума Lanting в Пекин.

„Призоваваме Съединените щати да спрат да опорочават китайската комунистическа партия (ККП) и политическата система на КНР, да спрат
да одобряват и дори да подкрепят погрешни изявления и действия на сепаратистките сили, които защитават независимостта на Тайван, и да спрат да подкопават суверенитета и сигурността на Китай в своята вътрешни работи в Хонконг, Синдзян и Тибет “, каза дипломатът.

"Важно е да проявяваме уважение и да не се намесваме във вътрешните си работи. Това е основната норма на международните отношения. Господин с добри обноски никога няма да посегне с ножа и вилицата си в чужда чиния", добави той.

Форумът на Лантинг в Пекин ще продължи един ден: само церемонията по откриването е достъпна за журналисти, останалата част от работната програма ще се проведе при затворени врати. Тази година той се провежда под лозунга „Насърчаване на диалога и сътрудничеството и разрешаване на различията: връщане на китайско-американските отношения към правилния път“.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там, след като бяха победени в китайската гражданска война. Оттогава островът запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, съществували на континента, преди комунистите да дойдат на власт. Официален Пекин счита Тайван за една от провинциите на Китай.
Мирен път на развитие


Уанг И каза, че Китай следва мирен път на развитие и няма да се опитва да изнася идеология, да окупира територията на други държави или да сваля чужди правителства.

"През последните 70 години или повече не сме подхранвали войни или окупирали чужда територия. Опитваме се да разрешим различията чрез диалог и да разрешаваме спорове чрез преговори. Нямаме намерение да изнасяме идеология. Ние нямаме намерение да сваляне на правителствата в която и да е държава по света ", каза той.

"Китай е страна, която винаги оценява и защитава глобалния мир. В хода на своето развитие Китай се е възползвал от глобалния мир и в отговор на напредъка си е допринесъл за глобалния мир", подчерта Ван Йи. Той отбеляза, че Китай е втората страна в света по отношение на финансирането на бюджета на мироопазващите операции на ООН,


а също така и първият сред петимата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН по брой на миротворците.Обаждане в САЩКитай не се опитва да оспори САЩ или да се опита да ги замени на международната сцена, каза ръководителят на външното министерство на КНР.

"От установяването на дипломатическите отношения Китай винаги е уважавал изборите, направени от американския народ, приветства значителното укрепване на Съединените щати и никога не се е намесвал във вътрешните му дела. Нямаме намерение да оспорваме или заместваме Съединените щати", каза той .

"Готови сме за мирно съжителство и преследване на общо развитие със Съединените щати. В същото време се надяваме, че САЩ ще зачитат ключовите интереси на Китай, националното достойнство и правото на развитие", добави китайският външен министър.

Форумът на Лантинг в Пекин ще продължи един ден: само церемонията по откриването е достъпна за журналисти, останалата част от работната програма ще се проведе при затворени врати. Тази година той се провежда под лозунга „Насърчаване на диалога и сътрудничеството и разрешаване на различията: връщане на китайско-американските отношения към правилния път“.

© Грег Бейкър

източник
ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка