Армиите на САЩ и РФ влязоха сред петте най-силни в света, България 67-ма

Pan.bg 23 фев 2021 | 16:58 views (960) commentaries(0)
img
pan.bg

Според Global Firepower, нито турската армия, нито израелската армия, нито иранските въоръжени сили попадат в челната десетка.

Изданието Global Firepower състави традиционния ТОП на най-силни армии в света. Съобщава се, че при изследването на журналистите са взети под внимание много индивидуални фактори: военна мощ, логистични възможности, география, бюджет за отбрана и др. Общо в списъка на изданието има повече от пет дузини различни фактори, които позволяват на армиите от различни държави да се конкурират справедливо помежду си. Освен това, според изследователите, уникалната формула за изчисление позволява на по-малките, но по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират в класацията с по-големи, но по-слабо развити страни.

За определяне на рейтинговата позиция се взема предвид специален индекс Pwrlindx, колкото по-ниска е стойността му, толкова теоретично по-силна е армията. Имайте предвид, че ядреният потенциал не се взема предвид. В класацията има 139 позиции. На първото е САЩ. Рейтингът на американската военна мощ и армия е 0,0718. Второто място се държи от въоръжените сили на Русия, които получиха оценка на Pwrlindx - 0,0791.

„Руската федерация успя да възстанови военния си потенциал след постсъветската криза и изпълнява много проекти за модернизация на ВВС и ВМС. И резултатите от тази работа са видими през 2021 година. Сега Русия има ново поколение подводници, въоръжени със стратегически и крилати ракети. Това й позволява да намали разликата с американските си конкуренти ”, коментира данните от рейтинга «Российская газета».

Третото и четвъртото място бяха заети от армиите на КНР и Индия, а пети са японските въоръжени сили. Аутсайдерът на списъка е армията на Бутан с последното 139 място.

Според Global Firepower, нито турската армия, нито израелската армия, нито иранските въоръжени сили попадат в челната десетка. Почетната десета позиция е твърдо е заета от Пакистан. Сред първите десет държави от съюзниците на САЩ в НАТО са само Великобритания и Франция. Според рейтинга полските въоръжени сили са на 23-то място между Тайван и Виетнам, а Украйна е на 25-то място. Авторите поставят армията на съюзната на Русия на Беларус на 50-та позиция. Балтийските членове на НАТО (Литва, Латвия, Естония). получиха 85, 97 и 109 места. България заема 67-ма позиция.

Източник: voennoedelo.com Снимка: resize.indiatvnews.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка