АНАЛИЗ: Байдън избра целта на въздушния удар в Сирия „съвсем съзнателно“

Pan.bg 27 фев 2021 | 00:25 views (588) commentaries(0)
img
пан.бг
Политолог: Байдън избра целта на въздушния удар в Сирия „съвсем съзнателно“


Американските въздушни удари по цели на проирански милиции в Сирия не са отклонение от външнополитическата линия на Тръмп, заяви в интервю за SRF политическият анализатор Сара Вагнер. Според нея подобни военни интервенции са били и ще останат част от външната политика на САЩ при всеки президент, независимо дали е републиканец или демократ. Този път обаче целта на атаката беше избрана „съвсем съзнателно“ - американците искаха да освободят иракското правителство от вътрешнополитически проблеми.

В четвъртък САЩ започнаха въздушни удари срещу цели в Сирия, свързани с проиранското опълчение. Известно е, че това е първата военна операция на Джо Байдън като президент. Тя обаче не се отклонява от американската външна политика при Тръмп, заяви политологът Сара Вагнер в интервю за SRF.
Администрацията на Байдън заяви, че въздушните удари са в отговор на непрекъснати атаки и постоянни заплахи срещу САЩ и техните съюзници в Ирак, обяснява политологът. В средата на февруари е извършена ракетна атака в Северен Ирак, в резултат на което няколко американци са ранени. Освен това е убит войник.

Според Вагнер САЩ "съвсем умишлено" са избрали целта на въздушния удар. Съоръженията са разположени на сирийско-иракската граница. Те не искаха атаката да се превърне в проблем за иракското правителство, тъй като иракското правителство е важен американски партньор в борбата срещу Ислямска държава , така че американците нямаше да предизвикат вътрешнополитически вълнения. Въздушните удари по иракска територия биха предизвикали възмущение в страната, тъй като биха нарушили иракския суверенитет. Това състояние на нещата изглежда беше обсъдено от премиера на Ирак и президента Байдън във вторник.

С въздушни удари Байдън се опитва да покаже на Иран, че атаките срещу американските войски в региона няма да останат незабелязани. По този начин той сигнализира, че Иран е конкретно отговорен за нападения като тези в Ирак, дори ако нападенията се извършват от „така наречените милиции“.

Освен това ударът беше реакция на опитите на Иран да разшири позициите си в Сирия. Някои наблюдатели виждат това и като по-общо послание: американците не възнамеряват да влизат в преговори за ядрена сделка от позиция на слабост, отбелязва политологът.

По времето на Доналд Тръмп САЩ искаха да се сбогуват с ролята на „световен жандарм“. Не трябва
обаче да забравяме, че подобни атаки от САЩ са се случвали и при Тръмп, подчертава Вагнер. Например през 2017 г. срещу ИД в Афганистан беше използвана така наречената „майка на всички бомби“. По времето на Тръмп американците са извършили и въздушни удари в Сирия. Освен това иранският генерал Касем Солеймани беше убит миналата година. Подобни военни интервенции под формата на ограничени въздушни удари са били и ще продължат да бъдат част от външната политика на САЩ.

Според политолога обаче все още се очертава една малка разлика от външната политика на неговите предшественици: изглежда, че новата администрация е по-внимателна към своите партньори в региона. Тя обсъжда подобни ходове със своите съюзници, в случая иракското правителство.

Ако според САЩ тяхната сигурност или войски в региона са застрашени, те ще реагират военно. Такъв е случаят с всеки президент, независимо дали е републиканец или демократ, обобщава в интервю за SRF политическият анализатор Сара Вагнер.източник

InoTV
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка