Украйна ще приеме закон за мобилизация в рамките на 24 часа в случай на война в Донбас /СНИМКИ/

Pan.bg 02 мар 2021 | 10:31 views (464) commentaries(0)
img pan.bg

Предполага се, че украинските парламентаристи ще разгледат законопроекта на второ четене.

Ръководителят на парламентарната комисия на Върховната Рада по националната сигурност Александър Завитневич направи официално изявление, че Киев скоро ще приеме нов законопроект. Този нормативен акт ще позволи на резервистите да бъдат призовани на военна служба в рамките на 24 часа. Информира «Военное обозрение».

image

Предполага се, че украинските парламентаристи ще разгледат законопроекта на второ четене. Според разпоредбите на законопроекта, Украйна, в случай на ескалация на военния конфликт в Донбас, ще създаде „оперативен резерв“. Той може да бъде призован в рамките на 24 часа.

image

„Законопроектът засяга въвеждането на нов вид услуга, предвиждаща договори с резервисти от оперативния резерв.В случай на влошаване на обстановката на фронта или нарушаване на държавните граници, този инструмент ще позволи много бързо, в рамките на 24 часа, да привлечем вече съществуващия резерв“, обясни Завитневич.

image

Завитневич посочва, че само определена категория украински граждани ще бъдат включени в "оперативния резерв". Това трябва да са лица, които вече са служили във въоръжените сили на Украйна и имат боен опит. Очевидно се имат предвид участниците във военния конфликт в Донбас, тъй като в Украйна няма други места, където може да се получи боен опит.

image

Завитневич не даде никакви подробности относно призоваването на "оперативния резерв". Той само добави, че в рамките на законопроекта на базата на военни комисариати ще се формират териториални центрове за комплектоване и социална подкрепа за тази категория граждани.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка