ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ - МАЙКИ, СЪПРУГИ, ЛЮБИМИ, ПРИЯТЕЛКИ...

Pan.bg 08 мар 2021 | 08:55 views (358) commentaries(0)
img
пан.бг

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ - МАЙКИ, СЪПРУГИ, ЛЮБИМИ, ПРИЯТЕЛКИ. ВСЯКА ВАША РОЛЯ ВИ ОТИВА,

ЗАЩОТО ОТ СЪРЦЕТО ВИ ИЗВИРА ЛЮБОВТА, БЕЗ КОЯТО НИЕ МЪЖЕТЕ НЕ МОЖЕМ ДА ЖИВЕЕМ ПЪЛНОЦЕННО. ДУШИТЕ ВИ

СА ХРАМОВЕТЕ, В КОИТО ЧЕСТО КОЛЕНИЧИМ ДА СЕ ПОМОЛИМ ЗА СЕБЕ СИ. РЪЦЕТЕ ВИ СА ГНЕЗДА, ОТ КОИТО ИЗЛИТАТ НАШИТЕ ДЕЦА.

ВЪВ ВСЯКА ОТ ВАС ЖИВЕЕ ЕДНА БОГОРОДИЦА...

ДА СТЕ НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ!

Честит Осми март – Международен ден на жената!

8-ми март се отбелязва под егидата на ООН като международен ден на жената. Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска.

Осми март дължим на американските жени, които през 1909 година за първи път празнуват национален празник на жените на 28 февруари. През 1910 г. на конференция в Копенхаген сто жени от 17 държави решават да имат свой международен ден. През 1911 г. празникът на женската солидарност вече се празнува в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. Октомврийската революция и двете световни войни окончателно променят ролята и мястото на жените в съвремието.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

След 1990 г. Осми март е сред спорните празници у нас, но колкото и лица да има този ден, дамите се радват на повишено внимание.

Независимо какво мисли всяка жена за този празник, тя заслужава да бъде уважавана, обичана, глезена и почитана всеки ден от годината.


източник

оборище
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка