Пентагонът упрекна Русия за липса на прозрачност в ученията

Pan.bg 04 май 2021 | 07:08 views (426) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Пентагонът упрекна Русия за липса на прозрачност в ученията
Говорителят на отбраната Джон Кърби говори и за военните учения на НАТО Defender Europe 21
При провеждането на военни учения руското ръководство не показва достатъчна прозрачност по отношение на предоставянето на информация за техния напредък и цели. Това изявление направи в понеделник говорителят на Пентагона Джон Кирби.

По време на редовен брифинг той говори пред репортери за военните учения на НАТО Defender Europe 21. „Това е мащабно съвместно международно учение, водено от САЩ в Европа и Африка. Насочено е към подобряване на стратегическата, оперативната готовност и оперативната съвместимост между американските сили, съюзниците и партньорите на НАТО, включващи 28 000 военнослужещи от 26 различни страни, те имат отбранителен характер, фокусирани върху възпирането на агресията и подготовката на нашите сили за отговор на криза и провеждайки мащабни бойни операции, ако е необходимо “, каза Кирби. "Упражнението включва редица различни свързани, съвместни и многонационални упражнения, добави Кърби. Учението ще приключи през юни.

"По какво се различава концентрацията на 30 000 американски войници, техните съюзници и партньори на границата на НАТО до Русия от концентрацията на руските сили за учения на границата на НАТО?" - попита Кърби по-късно по време на инструктажа. "Вижте, няма да говоря за това, което Русия твърди, че е било учение. Многократно съм казвал, че те трябва да отговарят на въпроси за това, което правят.Все още има значително количество сили. Искам да кажа, че все още има много сили по границата с Украйна и в окупирания Крим ", аргументира се говорителят на Пентагона.

"Все още не е напълно ясно какви са били намеренията им. Това е страхотен въпрос за Москва. Ученията на Defender Europe са ежегодни. Както казах, това е отбранително упражнение. Има още една разлика. Ние излязохме и ви разказахме за него. Казах ви колко военни, колко държави участват. Разказахме за особеностите. Ще ви омръзне да чувате от мен за Defender Europe, защото ще продължа да говоря за това, което правим. Това се нарича прозрачност. Това е прекрасно. Но ние не получавайте това от Москва. това е голямата разлика ", каза Кирби.


Руската позиция:

През последните седмици западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за
натрупването на руски сили по границата с Украйна. Както заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Русия не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва.

На 22 април руският министър на отбраната Сергей Шойгу реши да приключи дейностите по проверка в южните и западните военни окръзи, тъй като всички цели бяха постигнати. Министърът възложи задачата на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ, командира на военните окръзи и ВДВ "да планират и започнат от 23 април връщането на войските в пунктовете им за постоянна дислокация, да направят подробен анализ и обобщение резултатите от внезапна проверка на войските. Шойгу нарежда до 1 май да се върне на местата за постоянно разполагане на войските, участвали в ученията в южната част на Русия.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка